Nieuws Groei
Deze ondernemerstweeling (30) exporteert een miljoen bekroonde tonicflesjes per maand
Sinds Forbes Joyce en Raissa de Haas (30) in de prestigieuze ‘30 under 30 Europe’-lijst plaatste, gaat het de ondernemerstweeling voor de wind. Double Dutch is het meest bekroonde tonic- en mixermerk ter wereld. De omzet verdubbelt jaarlijks. En familie Heineken heeft een minderheidsbelang. De planning voor dit jaar? Een uitrol in de Verenigde Staten. Een gesprek met de tweeling over standvastig ondernemen, sterallures en ‘nee’ durven zeggen.

In slechts een paar jaar tijd, bouwden Joyce en Raissa de Haas, geboren in Helmond en getogen in Antwerpen, een miljoenenbedrijf op. Hoe dat verhaal begon? In de eigen Antwerpse keuken, vertelt Raissa. „Onze ouders waren gek op goede gin. Heerlijk, maar ook een beetje saai, want die goede gin combineerde met één saaie tonic. Dat kon beter, dachten Joyce en ik. In onze keuken mixten wij allerlei smaken tonic, creatief én suikervrij.” Vandaag de dag exporteert de tweeling een miljoen flesjes tonic per maand, in dertig verschillende landen.
Lees ook: Joyce en Raissa (Double Dutch Drinks): 'Brexit biedt startups in Engeland meer kansen'
Twee miljoen flesjes per maand
Na een korte carrière in de bankenwereld, besloten Joyce en Raissa hun ware passie achterna te gaan. De tweeling verhuisde naar Londen om daar een Master Technology Entrepreneurship te volgen. Het betekende de start van een eigen tonicmerk, vertelt Raissa. „In 2014 wonnen wij de prijs voor beste scriptie. We ontvingen 10.000 pond startkapitaal, met één kanttekening. Wij moesten ons bedrijf in Londen startten.”
“Londen heeft een geweldige startupcultuur”
Die verplichte start in Engeland bleek later ideaal, vertelt Joyce. „Londen heeft een geweldige startupcultuur. Er zijn veel subsidies en investeerders. Bovendien hebben Londenaren een grote gunfactor. In no time vonden wij een aantal goede mentoren die ons hielpen een netwerk op te bouwen.” In 2015 trapte Double Dutch officieel af met twee smaken: een komkommer-watermeloen- én een granaatappel-basilicum tonic. Sindsdien gaat het hard. Heel hard. Het merkt komt in twaalf verschillende smaken en verdubbelt ieder jaar in omzet. Naar verwachting exporteert Double Dutch Drinks eind 2021 twee miljoen flesjes per maand.
Artikel gaat verder onder foto van Joyce en Raissa de Haas. Foto: Simon Hanna
Nee is ook een antwoord
Het geheim van dit succes? Passievol en standvastig ondernemen, zegt Joyce. „In de afgelopen jaren leerden wij ‘nee’ zeggen. We houden vast aan onze passie, hoe verleidelijk een aanbod ook klinkt. Voorbeeldje? In 2015 ontvingen we de Foodpreneur Award, met als bijkomend aanbod: een game changer order van een Amerikaanse supermarkt. Het betekende een lancering in vierhonderd winkels in 32 staten. Hoe aantrekkelijk ook, wij zeiden ‘nee’. Waarom? Omdat wij er toen nog niet klaar voor waren. Het zou, in een te vroeg stadium, een verlies van focus betekenen. Onze droom was eerst groot worden in de horeca van Engeland.”
Lees ook: Double Dutch Drinks-tweeling strikt Heineken als investeerder
Extra verkoopkanaal door corona
Inmiddels ligt Double Dutch wél in de supermarkten. Dat heeft volgens Joyce alles te maken met de coronacrisis. „Voor de komst van corona haalden wij 75 procent van onze omzet uit horeca. Van de een op de andere dag ging dat naar nul. Even schrikken, maar gewoon doorpakken. We verlegden onze focus van horeca naar e-commerce en retail. Op de korte termijn betekent dat: geen omzetverlies. En op de lange termijn: een extra verkoopkanaal, waar wij nu wél klaar voor zijn.”
"We verlegden onze focus van horeca naar e-commerce en retail. Op de korte termijn betekent dat: geen omzetverlies. En op de lange termijn: een extra verkoopkanaal"
Ook de Brexit kreeg de tweeling er niet onder. „Wij wisten al sinds 2016 dat de Brexit eraan kwam. Dat betekende: vijf jaar (!) voorbereidingstijd. In die periode startten we een dochteronderneming in België en splitsten we onze opslag en productie. Eén warehouse en productieplek voor de afzet in Engeland en één voor de afzet in Europa. Dat biedt zekerheid.”
Familie Heineken als stille vennoot
Ook interessant: vorig jaar strikte de ondernemerstweeling Michel De Carvalho, de man van Charlene De Carvalho-Heineken. Hij kocht voor tien procent aandelen in Double Dutch. Daarmee is de familie Heineken een stille vennoot, maar ook een inspirerende mentor, zegt Raissa. „Michel leert ons alles over internationale distributie, operationele zaken én netwerken. Daarnaast werkt hij met ons aan een uitrol in de Verenigde Staten.” Deze zomer is Double Dutch ook in Texas, South Carolina, California, Miami, Illinois en New York te koop.
Lees ook: Expert Van Otterloo: dit zijn de winnaars en verliezers van de Brexit-deal
Of het succes de tweeling al naar het hoofd stijgt? Welnee, zegt Raissa. „Wij zijn nog steeds twee nuchtere Hollanders. Natuurlijk gaven de awards ons meer naamsbekendheid, maar dat is toch een beetje een sneeuwbaleffect. Win je eenmaal één award, dan volgt de rest al snel. Nee, wij doen gewoon waar wij gelukkig van worden. Lekkere tonics maken, zoals we dat vroeger al in de keuken bij onze ouders deden.”