Nieuws Groei

Derde seizoen Dragons' Den: de succesverhalen van 2021

Het derde seizoen van Dragons' Den zit er helaas alweer op. Ook in 2021 schuwden investeerders Pieter Schoen, Nikkie Plessen, Shawn Harris, Won Yip en Michel Perridon het niet hun geld in startups en/of scale-ups te steken. Samen gaven ze 9.690.000 euro uit aan investeringsgeld. Wij spraken wekelijks met deelnemers die een succesvolle pitch aan de Dragons afleverden. Dit is wat het de ondernemers heeft opgeleverd.

Van onze redactie 10 april 2021

Laatste update: 3 mei 2021 15:01

Dragons den schoen plessen kelder harris yip perridon

In het derde seizoen van Dragons' Den investeerden Schoen, Plessen, Harris, Yip en Perridon samen voor bijna 10 miljoen euro. Foto: Annemieke van der Togt

Dit zijn de Dragon's Den-succesverhalen van 2021

  1. Dragons' Den-investeerders Pieter Schoen en Michel Perridon op slag verliefd op de Somnox slaaprobot
  2. Theemakers LocalTea scoren anderhalf miljoen euro aan investeringsgeld
  3. Cupplement een innoverende kop koffie met daarin vitaminen en powerfood
  4. Dragon Shawn Harris slaat haar slag met de wasbare luiers van HappyBear Diapers
  5. Viteezy, de abonnementsaanbieder van gepersonaliseerde dagelijkse vitamines
  6. Frisdrankproducent Leppa afgekraakt door Perridon
  7. Niet meer in de rij staan bij je favoriete festival met Airchip
  8. Verwachtte 'summer of love' doet Shawn Harris investeren in datingapp Breeze
  9. Michel Perridon zet zich in tegen klimaatverandering en investeert in Koos de Koala
  10. Alle vijf de Dragons vallen voor de rekenkaartspellen van Hans de Zeeuw
  11. Local Heroes steunt de lokale ondernemer en scoort de grootste Dragons' Den investering tot nu toe

Nikkie Plessen zei het al in haar voorbeschouwing op het nieuwe seizoen van Dragons' Den: dit kan weleens een interessante reeks aan pitches worden. De verwachtingen lagen duidelijk hoog, ook bij het publiek. De openingsdans van Dragons' Den seizoen 3 trok dan ook bijna een miljoen kijkers op WNL bij NPO1.

1. Dragons' Den-investeerders Schoen en Perridon op slag verliefd op de Somnox slaaprobot

Julian Jagtenberg, Somnox

Die kijkers zagen Julian Jagtenberg (hier op bovenstaande foto) een ijzersterk optreden afleveren voor de vijfkoppige investeerdersploeg. De 25-jarige ondernemer ontwikkelde een slaaprobot onder de naam Somnox waar Pieter Schoen en Michel Perridon als een blok voor vielen. Het resultaat? Een gezamenlijke investering van 2 miljoen euro tegen een bedrijfsaandeel van 20 procent. ,,Met Schoen en Perridon hebben we de kroonjuwelen van Dragons’ Den binnengehaald", grijnsde Jagtenberg achteraf.

Lees hier het hele interview: Succespitch bij Dragons' Den bezorgt Julian Jagtenberg ware run op slaaprobot

2. Theemakers LocalTea scoren anderhalf miljoen euro aan investeringsgeld

Dionne Oomen, LocalTea.

Een week na de uitzending met daarin het Somnox-succes waren het Johan Jansen en Dionne Oomen (foto boven) die in het oog sprongen. De bevlogen theemakers achter het merk LocalTea kwamen naar Dragons' Den om één miljoen euro aan investeringsgeld op te halen. Ze waren bereid er een bedrijfsaandeel van 10 procent tegenover te zetten. De zakenpartners maakten echter meer indruk op de Dragons dan ze verwacht hadden.

Modekoningin en topondernemer Nikkie Plessen kwam met het gevraagde miljoen over de brug, maar wilde daar 20 procent van de aandelen voor hebben. Vervolgens buitelden de investeerders over elkaar heen om onderdeel van LocalTea te kunnen worden.

Schoen en Perridon kwamen uiteindelijk samen als winnaar uit de bus. Ze steken een anderhalf miljoen euro in deze duurzame onderneming en krijgen daar 16 procent van de aandelen voor. ,,Als je kijkt naar online verkoop, is Pieter Schoen goud waard. En voor Michel geldt hetzelfde als het gaat om internationale expansie", luidde de reactie van Jansen na afloop.

Lees ook: Investeerders Dragons' Den ingepakt met thee van eigen bodem

3. Cupplement: een innoverende kop koffie met daarin vitaminen en powerfood

Stefan Wateler en Florian Fermin, Cupplement.

Als er Dragons overstag gaan voor thee, dan zullen ze dat waarschijnlijk ook doen voor koffie, moeten Stefan Wateler en Florian Fermin (foto boven) hebben gedacht. De jonge Utrechters ontwikkelden Cupplement, een innoverende kop koffie met daarin vitaminen en powerfoods. En inderdaad: ook hier hapten de topondernemers gretig toe.

Dragon Pieter Schoen raakte geënthousiasmeerd door hun pitch, maar er lagen nog meer investeerders op de loer. Zowel Perridon als Plessen waren onder de indruk van het verhaal achter het duurzame Cupplement en wilden graag instappen.

Lees ook: Dragons' Den: jonge koffiemakers verleiden drie Dragons en kiezen voor Pieter Schoen

4. Dragon Shawn Harris slaat haar slag met de wasbare luiers van HappyBear Diapers

Jeffrey Scholten, HappyBear Diapers.

Ook Shawn Harris heeft in het derde seizoen van Dragons' Den al een slag geslagen. De Amerikaanse avocado-ondernemer hecht veel waarde aan duurzame projecten en HappyBear Diapers is daar een voorbeeld van. Jeffrey Scholten (foto boven) ontwikkelde wasbare luiers. ,,Een gemiddeld kind heeft zes- tot zevenduizend luiers nodig voordat hij of zij zindelijk is", vertelde Scholten tijdens zijn pitch. ,,En al die luiers bij elkaar vormen 8 tot 10 procent van het afval in Nederland. Met onze wasbare luiers maken we een verschil.”

Duurzaamheid is belangrijker dan ooit, verzekerde hij tenslotte. Zoals gezegd: koren op de molen van Harris. Ze stopt 400.000 euro in HappyBear Diapers en krijgt daar 20 procent van de aandelen voor terug.

Lees ook: Dragons' Den-investeerder Shawn Harris: vier ton voor wasbare luiers van HappyBear Diapers

5. Nikkie Plessen vindt in Viteezy opnieuw een startup die haar eigen onderneming verder gaat helpen

Frans Peters en Bob van Klaveren met Nikkie Plessen.

In Dragons's Den staat Nikkie Plessen niet te boek als een investeerder die met veel deelnemers in zee gaat. Het lijkt erop dat ze per seizoen één grote slag wilt slaan. Met Viteezy, de abonnementsaanbieder van gepersonaliseerde dagelijkse vitamines, lijkt haar dat gelukt. De pitch van ondernemers Frans Peters en Bob van Klaveren (hierboven op de foto met Plessen) was dusdanig overtuigend, dat de modekoning besloot in te stappen. Twee maanden na de opnames werd de deal (300.000 euro tegen een bedrijfsaandeel van 20 procent) ondertekent.

,,Nikkie ademt marketing”, vertelde Peters tijdens het interview. ,,Als iemand weet hoe je een product in de markt zet, dan is zij het wel. We zijn daar met Viteezy voor het belangrijkste deel al in geslaagd, maar met haar is het bereik nog vele malen groter. Zo iemand wil je als investeerder van jouw hut.”

Lees het hele interview hier: Champagne op kantoor Nikkie Plessen: Dragons' Den-deal met vitamineleverancier Viteezy

6. Niet iedere deelnemer succesvol: frisdrankproducent Leppa afgekraakt door Perridon

Dat deelnemers niet van succes verzekerd zijn bij Dragons' Den, ondervonden Rutger Homan en zijn partner Liselotte van der Lugt. Het stel produceert een frisdrank die gemaakt is van appelschillen en klokhuizen van appels. Een deel van de Amsterdamse horeca heeft het product al opgepikt, maar omdat het bedrijf Leppa de drank nog altijd met de hand produceert, werd er gezocht naar een investering om het proces te kunnen automatiseren.

Leppa was op zoek naar 200.000 euro tegen 15 procent van de aandelen. Homan en Van der Vlugt kregen echter niets. De ondernemers werden zelfs volledig afgekraakt door dragon Michel Perridon. 'Ik zou er lekker mee kappen', adviseerde hij op verveelde toon. 'Ga iets anders verzinnen. Het is zonde van je tijd, want met dit businessmodel gaat het ‘m niet worden.' Die kritiek kwam wel even binnen, vertelde Homan achteraf. Toch pikten hij en zijn vriendin de draad weer op en lijkt Leppa de zeilen inmiddels zelfs aardig in de wind te hebben.

Lees ook: Afgekraakt in Dragons' Den: frisdrankproducent Leppa weet hoe dat voelt

7. Yip en Plessen hebben vertrouwen in de festivalbranche en gaan met 'broerkzakbarman' Airchip in zee

Dat dragons Won Yip en Nikkie Plessen vertrouwen hebben in de festivalbranche, blijkt wel uit het feit dat zij allebei 150.000 euro in het bedrijf Airchip steken (waar zij een bedrijfsaandeel van 10 procent voor terugkrijgen). De startup heeft een applicatie ontwikkelt waarmee festival- en/of concertbezoekers voortaan niet meer in de rij hoeven te staan voor een consumptie. Als horecamagnaat sloeg Yip direct aan bij het horen van de pitch en ook Plessen was enthousiast. Met haar uitgebreide netwerk in de festivalwereld kan zij oprichters Daniel van Drunen, Jan ten Kate en Mark Leene wel eens mooie dingen gaan bezorgen.

Van Drunen is er logischerwijs bijzonder blij mee. De medeoprichter vertelt dat de bodem van Airchips geldpot in zicht was. En dat terwijl de finish met de heropening van de maatschappij in zicht is. Met de middelen van Yip en Plessen lijkt die eindstreep alsnog behaald te worden en zou het zomaar kunnen dat we ons festivalbiertje komende zomer via de digitale barman in de broekzak bestellen.

Lees ook: Finale Dragons' Den: Yip en Plessen sluiten dubbeldeal met 'barman in broekzak'

8. Verwachtte 'summer of love' doet Shawn Harris investeren in datingapp Breeze

Marsha Goei en Joris van Doorninck, Breeze.

Dat Shawn Harris in de liefde gelooft, bewijst ze met een investering in de datingapp Breeze. Ondernemers Marsha Goei en Joris van Doorninck (foto boven) voorzien een 'summer of love' wanneer Nederland zich langzaam ontdoet van het coronavirus en de bijbehorende maatregelen. De Amerikaanse zakenvrouw steekt 300.000 euro in de applicatie en krijgt daar een bedrijfsaandeel van 15 procent voor terug.

Breeze onderscheidt zich van de bestaande datingapps door puur in te spelen op persoonlijke ontmoetingen. ,,Wij willen dat mensen elkaar vooral in het echt leren kennen en niet eerst eindeloos met elkaar chatten over de app”, zei Van Doorninck tijdens de pitch. ,,Daarom krijg je per dag maar twee matches te zien die op basis van een zelflerend algoritme zijn uitgekozen."

Lees ook: Nieuwe datingapp Breeze matcht in Dragons' Den met Shawn Harris

9. Michel Perridon zet zich in tegen klimaatverandering en investeert in Koos de Koala

Liselot Jansen en Vicky van der Spoel, Koos de Koala

Het lijkt er soms misschien een beetje op, maar in Dragons' Den draait het niet alleen maar om keihard geld maken. Michel Perridon onderstreepte dat nog maar eens door te investeren in een animatie. Eentje die luistert naar de naam Koos de Koala en zowel kinderen als hun ouders bewust maakt van de huidige klimaatproblematiek. Liselot Jansen en Vicky van der Spoel ontwikkelden deze koala en gaven 'm de hoofdrol in een prentenboek, in online kinderseries en in diverse uitingen op social media.

Dragon Perridon beseft zich als geen ander dat de opwarming van de aarde niet kan wachten en daarom helpt hij de twee vrouwen achter de koala met een investering van 200.000. De Rotterdammer kreeg er 25 procent van de aandelen voor terug.

Lees ook: Perridon (Dragons' Den) gaat voor groen en investeert twee ton in klimaatkoala

10. Alle vijf de Dragons vallen voor de rekenkaartspellen van Hans de Zeeuw

Hans de Zeeuw, Cijferstorm

Hans de Zeeuw kreeg 100.000 euro toegezegd en hoefde daarvoor geen aandelen af te staan. Alle dragons waren het er namelijk over eens dat de rekenspellen van De Zeeuw een grote waarde vertegenwoordigen. De ondernemer/docent ziet in zijn eigen omgeving dat het niet goed gaat met de rekenvaardigheid onder kinderen en hoopt daar met zijn spellen verandering in te kunnen brengen.

Om daaraan bij te dragen, hebben de dragons naast het storten van 100.000 euro ook aangeklopt bij spellenbedrijf Identity Games. Deze partij moet de spellen van De Zeeuw een boost in de productie en verkoop gaan brengen.

Lees ook: Topscore in Dragons' Den: alle investeerders vallen voor educatief rekenspel van Hans de Zeeuw

11. Local Heroes steunt de lokale ondernemer en scoort de grootste Dragons' Den investering tot nu toe

Dragons' Den-investeerder Michel Perridon ging er eens goed voor zitten. Uit de pitch van Maarten Coumans bleek namelijk dat zijn bedrijf Local Heroes een belangrijke rol kan gaan spelen voor de kleine middenstander. ,,Ik vind het fijn dat je het initiatief hebt genomen om de lokale ondernemer te steunen”, zei de vermogende Rotterdammer dan ook. Met de Local Heroes app is het voor de consument mogelijk om online producten te bestellen bij de plaatselijke slager, bakker of groenteboer en deze af te halen bij een pick-up point in de buitenlucht.

Handig voor de klant, zeer waardevol voor de ondernemer. Coumans: ,,Ik ben er zeker van dat Local Heroes ook in de toekomst dé manier is om de lokale slager, noten- of visboer in bestaansrecht te ondersteunen. Klanten kunnen sinds vorig jaar in Amsterdam op deze manier boodschappen bij ons bestellen. Met de investering van 2 miljoen euro (tegen 35 procent van de aandelen red.) hopen we vooral uit te kunnen breiden om de lokale ondernemer straks in heel Nederland te kunnen steunen."

Lees ook: Deze Local Hero scoorde de grootste investering ooit bij Dragons' Den

Dit is waar het tijdens Dragons' Den om draait

In Dragons’ Den krijgen startups en scale-ups die op zoek zijn naar een investeerder, de kans hun bedrijf te pitchen aan vijf succesvolle zakenmensen. Michel Perridon, Nikkie Plessen, Won Yip, Shawn Harris en Pieter Schoen zijn samen goed voor zo’n 1 miljard euro en investeren met eigen geld in bedrijven die zich in het tv-programma presenteren.

De afleveringen van Dragons’ Den zijn terug te kijken NPO Start.

Lees ook: De boost die Dragons' Den aan startups geeft: dit zijn de succesverhalen

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws