Nieuws Groei

Nikkie Plessen: 'Dragons' Den nu extra interessant door huidige crisis'

,,We staan weleens van elkaar versteld nadat één van ons een investering heeft toegezegd waarvan je denkt: waarom in godsnaam? Het leuke van dat soort situaties is dat iedere Dragon duidelijk zijn eigen plan trekt en onbewust steek je daar toch wat van op.” Of Nikkie Plessen klaar is voor een nieuw seizoen Dragons’ Den? Zeker. Zondag meldt de topondernemer zich voor de opnames. Vanuit haar kantoor in Amsterdam-Zuid blikken we vooruit.

Robbert Daalder 6 februari 2021

Nikkie plessen dragons den np fashion kantoor

Nikkie Plessen staat aan de vooravond van een nieuw seizoen van Dragons' Den. Foto's: Anjali Ramnandall

Als eigenlijk vanzelfsprekend zijn investeerders Pieter Schoen, Shawn Harris, Won Yip en Michel Perridon ook weer van de partij. Het vijftal krijgt dit keer dertig ondernemers voor zich die met een pitch over hun product of dienst een investering van één of meerdere Dragons’ hopen te scoren.

Vorig seizoen stopte Plessen 400.000 euro in fintech scale-up LOYYO om een bedrijfsaandeel van 40 procent te krijgen. Het digitale loyaliteitsprogramma voor retailers bleek de missing link voor NP Fashion (het bedrijf van de modeondernemer waar vijf merken onder hangen).

Lees ook: Nieuw seizoen Dragons' Den in maart: Kelder terug en scale-ups doen nu mee

Plessen hoopt dat Dragons' Den haar opnieuw 'ruw diamantje' brengt

Heb je überhaupt getwijfeld om aan het nieuwe seizoen van Dragons’ Den mee te doen?

,,Nee, geen moment. Ik heb een heel positief gevoel overgehouden aan mijn eerste seizoen en ben blij met LOYYO. Als er komend seizoen weer zo’n ruw diamantje tussen de deelnemers zit, doe ik er heel graag zaken mee. Daarnaast heb ik een groep mensen (de andere vier investeerders, red.) leren kennen waarmee het heel goed klikt. Het zijn allemaal sterke karakters. Iedereen is anders, maar we zijn wel hecht met elkaar.”

Wat vind je eigenlijk zo aantrekkelijk aan het concept van Dragons’ Den?

,,Het is top om mensen een pitch te zien geven die heel erg geloven in hun product. Als we naar LOYYO kijken, zien we dat daar hele mooie dingen uit kunnen komen. Natuurlijk kan het soms ook tegenvallen. Dan krijgen we echt veel te hoge bedragen te horen voor een percentage waarvan je denkt ‘hoe kom je erop’?”

,,We hebben ook weleens iemand gehad die na zijn pitch zei dat hij het over een jaar of vier wel wat rustiger aan wilde gaan doen. Volgens mij was hij pas 22 jaar oud waardoor wij elkaar aankeken en direct tegen elkaar zeiden dat het ‘m niet ging worden. De mensen met wie het wel lukt, hebben met elkaar gemeen dat ze allemaal graag willen werken. Je ziet direct dat ze ergens in geloven.”

De tekst gaat verder onder de foto van Nikkie Plessen, in gesprek met De Ondernemer-journalist Robbert Daalder.

Hoe en waarom Nikkie Plessen alsnog investeerde in LOYYO: Dragons' Den-deelnemer Meeuwisse speelt nu 'Champions League' met Nikkie Plessen

Ga je in het tweede seizoen weer op zoek naar startups/scale-ups die direct voor je eigen bedrijf van waarde zijn, zoals LOYYO?

,,Ik moet in ieder geval affiniteit met de betreffende onderneming hebben. En het is makkelijker als dat een scale-up is omdat zo’n organisatie al draaiende is. Dan is er al een visie. Een treintje dat ergens heen tuft. Ik wil er graag mensen vanuit mijn eigen organisatie aan kunnen koppelen zodat het nog beter gaat lopen. In dat geval kan deze ondernemer gebruik maken van onze hele financiële afdeling, van onze IT’ers, de marketingafdeling en ga zo maar door. Dat is wel waar ik naar op zoek ben tijdens Dragons’ Den. Blijkt er toch een grappig idee tussen te zitten waarvan ik denk ‘jeetje’, dan zal ik dat natuurlijk niet laten lopen.”

"Kijk ook vooral of je matcht met de persoon waarmee je in zee gaat. Je ziet best vaak dat het helemaal niet botert tussen de investeerder en de betreffende ceo"

Nikkie Plessen, eigenaar NP Fashion en investeerder Dragons' Den

Lees ook: Zo laat Nikkie Plessen haar mode-imperium tot grote hoogte groeien

Nikkie Plessen tijdens Dragons' Den bereid om met grote bedragen te komen

Tijdens interviews met deelnemers van vorig seizoen werd het mij duidelijk dat jullie als investeerders soms toch afzien van een samenwerking terwijl er in de uitzending duidelijk een ja-woord is gegeven. Hoe zit dat?

,,Je krijgt een pitch van twintig minuten te zien en daarin moet ik iemand maar op zijn blauwe ogen geloven dat hij of zij de waarheid vertelt. Pas als ik echt wil investeren komt er een boekenonderzoek en krijgen we een kijkje in de keuken van het bedrijf. Soms blijkt dan dat sommige dingen niet helemaal kloppen.”

,,Zo hadden we een paar meiden waaraan we vroegen wat het retourpercentage van de producten van hun website was. Slechts 2 procent, zeiden ze. Nou, ik weet niet wat je dan verkoopt, maar dat is bijna onmogelijk. Een gemiddeld bedrijf zit zo rond de 50 procent en ben je een topper, dan zit je tussen de 30 en 45 procent. Toen we dat gingen uitzoeken, bleek dat ze onze vraag niet helemaal begrepen hadden.”

,,Dit zijn zaken die achteraf aan het licht komen waardoor je kunt besluiten om er toch van af te zien. Kijk ik naar LOYYO, dan klopte het gewoon. Het zit goed in elkaar, de boekhouding klopt, de plannen kloppen en als je eigenaar Wouter Meeuwisse erover hoort praten… En dan ga ik er ook vol voor. Ik ben in zo’n geval dan ook zeker bereid om er grote bedragen in te steken.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Lees ook: Dragons' Den-bedrijf Parfumado gaat hard: 'Eigenlijk geen tijd stil te staan bij succes'

Is LOYYO uiteindelijk de enige partij waarin je hebt geïnvesteerd?

,,Ja. Eigenlijk zou ik er nog eentje gaan doen, maar toen we op Google keken, bleek dat het betreffende product massaal wordt aangeboden op AliExpress.”

Hoe kan dat? Ik neem aan dat kandidaten vóór deelname gecontroleerd worden door de programmamakers.

,,Dat klopt. Er wordt wel een boekenonderzoek gedaan, maar daarbij wordt niet het onderste uit de kan gehaald. Dat kan ook niet als er zoveel aanmeldingen zijn. Pas als ik echt voor een kandidaat heb gekozen, gaan mijn mensen naar het betreffende bedrijf kijken.”

"Ik vind Parfumado echt een tof project. Het zou goed kunnen dat Michel en ik elkaar daarin nog gaan vinden.”

Nikkie Plessen, eigenaar NP Fashion en investeerder Dragons' Den

Nikkie Plessen Plessen als investeerder: dit zijn haar lessen

Ik kan me voorstellen dat Dragons’ Den andere ondernemers triggert ook te gaan investeren. Wat zou je hen adviseren?

,,Check goed waarin je investeert. Een verhaal over een bedrijf kan heel mooi zijn, maar als de achterkant niet klopt… Doe een boekenonderzoek, en al helemaal als je echt grote bedragen gaat uitgeven. Je doet er ook goed aan om een kijkje in het bedrijf te nemen. Praat eens met een mensen die er werken om een beeld te krijgen van hoe het bedrijf nu echt in elkaar steekt. Kijk ook vooral of je matcht met de persoon waarmee je in zee gaat. Je ziet best vaak dat het helemaal niet botert tussen de investeerder en de betreffende ceo. Dat is vervelend, vooral als je een groot bedrijfsaandeel hebt en dus ook iets mag zeggen over de bedrijfsvoering. Natuurlijk is er bij ons ook weleens wrijving met Wouter Meeuwisse van LOYYO, maar dat gebeurt wel op een gezonde manier. En dan brengt het je vooruit.”

,,Bij startups zijn de cijfers heus niet altijd je-van-het, maar je moet wel kunnen zien wanneer het kantelpunt komt. Wanneer wordt er winst gemaakt? Is daar goed over nagedacht? Welk bedrag leg je in tegen welk belang? Neem je een bedrijfsaandeel van 10 procent terwijl je weet dat er meer geld nodig is, dan is die eerste investering zo opgebruikt waardoor je verwatering krijgt. Het is slim om jezelf van een lange adem te voorzien door een groter aandeel te nemen. Wees ook weer niet te hebberig in het nemen van een belang. Degene die het werk doet, moet nog wel de drive behouden om goed voor zijn of haar tokootje te blijven zorgen.”

Lees ook: ProudBreast borstprotheses scoort 700 procent omzet na Dragons' Den

Dragons' Den tijdens de crisis: hét moment om met iets ludieks te komen

Terug naar Dragons’ Den. We zitten midden in een zware crisis die bijzonder veel ondernemers ongenadig hard raakt. Is dit wel een geschikt moment om een programma te maken waarin alles draait om investeren?

,,Dit is juist het moment. Je leert creatief te schakelen. Binnen NP Fashion hebben we dat onder meer op logistiek gebied gedaan. Ons winkelpersoneel pakt nu zelf pakketjes in waarmee we kosten in het logistiek centrum in Eindhoven besparen. We hebben geïnvesteerd in een programma dat ons daarbij helpt. Dit is de toekomst. Januari is bijvoorbeeld een minder drukke maand voor de fysieke winkels. Dit zal voortaan een maand worden waarin onze meiden dus zelf met de pakketjes aan de slag gaan.”

,,Ander voorbeeld: toen iedereen in de crisis besloot te gaan sporten, hebben we een sportlijn geïntroduceerd. Sportwinkel Daka stelde voor om zoiets samen te gaan doen. Ik vind dat een mooi voorbeeld van een goed idee dat in crisistijd ontstaat. Er is nu iets aan de hand dat nooit eerder het geval was. Dit is hét moment om met iets ludieks te komen.”

Wat brengt deze crisis jou dan? Heeft corona je zakelijk getroffen?

,,Laat ik het zo stellen: om ons hoef je je geen zorgen te maken. Wij zijn letterlijk een jong bedrijf en ik heb gemerkt dat dit ons ver heeft gebracht in coronatijd. Wij kunnen heel makkelijk schakelen. Ook mentaal. Als ik ineens roep dat die joggingspakkenlijn er moet komen, gaat ons hele team er direct mee aan de slag. Mooi om te zien. Daar heb ik ook veel mensen op een andere manier door leren kennen. ‘Jeetje, je hebt dat echt in je’, dacht ik dan. Kijk je naar een logge organisatie waarbinnen de IT-systemen bijvoorbeeld niet helemaal lekker werken, dan loop je echt tegen een muur op.”

Dus er wordt straks gewoon weer volop geïnvesteerd tijdens Dragons’ Den?

,,Zeker! Je geld op de bank zetten heeft tenslotte ook geen zin.”

De tekst gaat verder onder de foto.

Lees ook: Dragons’ Den-tweeling achter Nanny Nina vindt 'zakelijk moeder' in Harris

Dragons' Den-hit Parfumado hoog op het lijstje van Plessen

Laten we de zaken als afsluiter eens omdraaien. Zijn er weleens investeerders die bij jou aan de bel trekken?

,,Die zijn er zeker geweest, maar vooralsnog vind ik het te leuk om te stoppen. Zo zijn wel al een aantal jaar bezig met ombranding. In die zin, we zijn inmiddels een klein warenhuis geworden waarin we alle merken onder één dak en in één webshop verkopen. Nu onze winkels door de coronamaatregelen gesloten zijn, laten we de andere filialen ook verbouwen om er straks alle merken van NP Fashion (NIKKIE, NIK&NIK, Fifth House, Selected by Kate Moss, Sustaine, red.) in te kunnen verkopen. Ik vind dat leuk. Ik vind mijn werk gewoon heel leuk. Wat zou ik anders moeten gaan doen? En nee, ik stop er ook niet mee zodra de warenhuisjes er eenmaal staan. Hieraan kun je namelijk nog allerlei dingen toevoegen.”

Zoals?

,,Nou, dan kom je bijvoorbeeld uit op een bedrijf waar Michel tijdens Dragons’ Den op heeft geboden: Parfumado (aanbieder van abonnementen in parfumsamples, red). Dat vind ik echt een heel tof project. Hiermee kun je binnen een warenhuis ook alle kanten op. Inderdaad, het zou goed kunnen dat Michel en ik elkaar daarin op een bepaald moment gaan vinden.”

In Dragons’ Den krijgen startups en scale-ups die op zoek zijn naar een investeerder, de kans om hun eigen bedrijf te pitchen aan vijf van de meest succesvolle zakenmensen van ons land: Michel Perridon, Nikkie Plessen, Won Yip, Shawn Harris en Pieter Schoen.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.