Nieuws Groei
Investeerders Dragons' Den ingepakt met thee van eigen bodem
Wanneer investeerders van Dragons’ Den tegen elkaar gaan opbieden om een bedrijfsaandeel te bemachtigen, zit je als deelnemer op rozen. In de uitzending van donderdag was te zien dat Johan Jansen (36) en Dionne Oomen (30) met LocalTea in die positie zaten. Het duo kweekt en verwerkt hun eigen thee, maar wil nu internationaal furore maken en serieus inzetten op sales. Interessante en realistische doelen, waar investeerders Pieter Schoen en Michel Perridon bij instappen.

Samen met zakenpartner Johan Jansen lukte het Dionne Oomen om Michel Perridon en Pieter Schoen als Dragons' Den-investeerders binnen te halen. Foto's: LocalTea.
Eén miljoen euro tegen een aandeel van 10 procent in LocalTea. Met dat doel trokken de jonge ondernemers begin februari door een dik pak sneeuw vanuit Zundert richting de Amsterdamse opnamestudio van Dragons’ Den.
Dragon Plessen doet eerste bod, Schoen en Perridon halen buit binnen
,,Wat een leuke dag!”, glundert Oomen ruim een maand later. ,,We hadden eigenlijk verwacht dat Won Yip de investeerder zou zijn die in actie zou komen. Vooral door zijn horeca-achtergrond. Dat Nikkie Plessen degene was die een miljoen bood voor 20 procent van de aandelen, was dan ook verrassend. En ook echt een heel mooi bod. Totdat Schoen en Perridon er met anderhalf miljoen tegen een bedrijfsaandeel van 16 procent overheen gingen. Nooit verwacht dat we dit eruit zouden halen. Waarom we zo bescheiden zijn met zo’n mooi product? Geen idee. We horen het wel vaker. Misschien is het onze Brabantse bescheidenheid.”
Tekst gaat verder onder de foto van Johan Jansen.
Lees ook: Succespitch bij Dragons' Den bezorgt Julian Jagtenberg ware run op slaaprobot
Het is bescheidenheid die overbodig is. LocalTea staat te boek als de enige grootschalige theeproducent in Europa, is op dit moment verkrijgbaar in allerlei horecagelegenheden en in filialen van Jumbo, Plus, Spar, Sligro en Makro. De theemakers bieden hun planten tevens aan in tuincentra door het hele land. Er wordt alles aan gedaan om met goede kop thee een bijdrage te leveren aan een betere wereld.
Investeerders Dragons' Den vergezellen De Vegetarische Slager
Omgerekend bracht hun bedrijf vorig jaar 750.000 lokale kopjes thee bij de mensen en dat aantal willen ze volgend jaar verdubbelen. Om dat te bereiken is de inbreng van Schoen en Perridon meer dan welkom. Jansen: ,,Als je kijkt naar online verkoop, is Pieter goud waard. En voor Michel geldt hetzelfde als het gaat om internationale expansie. Die twee zijn strategisch ontzettend sterk. Jaap Korteweg, de oprichter van De Vegetarische Slager, is sinds vorig jaar ook investeerder en inmiddels is wel gebleken dat er goede synergie tussen deze drie topondernemers is.”
"We hadden eigenlijk verwacht dat Won Yip de investeerder zou zijn die in actie zou komen. Vooral door zijn horeca-achtergrond"
Samenwerkingen als die met Korteweg zijn precies degene waar LocalTea op zinspeelt. Oomen vertelt dat de naamsbekendheid van hun thee niet zal groeien door schreeuwerige reclames en opdringerige advertenties op social media, maar juist door de bijdrage van ambassadeurs als Korteweg en nu dus ook Schoen en Perridon.
,,Toen het project rond de theeplant drie jaar geleden was afgerond, moest het merk nog worden gebouwd. Dat kostte nogal wat geld dat er eigenlijk niet was. We zijn toen een succesvolle crowdfundingcampagne begonnen waar ambassadeurs uit voort zijn gekomen die voor ons het verschil in de investeringswereld hebben gemaakt. Dankzij hun hebben wij bestaansrecht.”
Lees ook: Derde seizoen Dragons' Den: de succesverhalen van 2021
Wie zijn tv donderdagavond had afgestemd op WNL, zal in de tweede aflevering van Dragons’ Den hebben gezien dat het bedrijf is ontstaan na Jansens bezoek aan China. Hij reisde er een half jaar rond, bezocht een klein dorpje waar thee werd geproduceerd en keerde huiswaarts met een ondernemersplan.
Dragons' Den-deelnemer gegrepen door Grolschfles gevuld met thee
Het roept de vraag op wat thee precies in Jansen losmaakt en hoe een enkel bezoek aan dat dorpje heeft kunnen leiden tot het starten van een eigen onderneming. ,,Ik ben op een tuindersbedrijf opgegroeid”, verklaart hij. ,,En daar deed ik alles samen met mijn opa. Samen in de tuin, samen op de trekker en samen in de vrachtwagen. Mijn opa was een enorme theedrinker en wanneer hij een pot zette, liet hij deze de hele nacht trekken. Die sterke thee schonk hij de volgende ochtend dan altijd in een Grolschflesje. Zo eentje met een beugel en die nam hij werkelijk overal mee naartoe. Ik hou van kinds af aan ook al van thee, maar hij fascineerde mij.”
"Tot dat moment had ik geen idee van de mogelijkheden van thee. En als ik die niet had, dan velen met mij ook niet. Ik moest iets met die kennis doen"
,,Toen ik later in China met eigen ogen zag dat er groene, zwarte en witte thee van één plant gemaakt wordt, was ik verkocht. Ook dat komt een beetje vanuit huis. Mijn moeder was altijd bezig met planten en bovendien een natuurliefhebber. Tot dat moment had ik geen idee van de mogelijkheden van thee. En als ik die niet had, dan velen met mij ook niet. Ik moest iets met die kennis doen. Om die reden ben ik acht jaar geleden begonnen met het aanpassen van theeplanten om ervoor te zorgen dat ze ook in Europees klimaat kunnen groeien.”
Tekst gaat verder onder de foto van een theedoosje uit het assortiment van LocalTea.
Lees ook: Nikkie Plessen: 'Dragons' Den nu extra interessant door huidige crisis'
'Let's make tea local' als belangrijkste streven van LocalTea
Iets waar Jansen met vlag en wimpel in is geslaagd. LocalTea bestaat vandaag de dag uit een plantage over 2 hectare met daarop 3 miljoen planten. De theegrond in Zundert zal echter niet worden uitgebreid om aan de toenemende vraag te voldoen. ‘Let’s make tea local’ is het streven van de twee succesvolle Dragons’ Den-deelnemers en daarom zullen andere boeren hun thee ook op andere locaties gaan produceren. Precies zoals bij onze zuiderburen al het geval is. Daar is donderdag de eerste lichting Belgische thee geproduceerd waarmee tevens het startsein voor de verovering van Europa heeft geklonken. Welk land volgt?
Tekst gaat verder onder teamfoto Dragons' Den. Foto: Annemieke v/d Togt
In Dragons’ Den krijgen startups en scale-ups die op zoek zijn naar een investeerder, de kans hun bedrijf te pitchen aan vijf succesvolle zakenmensen. Michel Perridon, Nikkie Plessen, Won Yip, Shawn Harris en Pieter Schoen zijn samen goed voor zo’n 1 miljard euro en investeren met eigen geld in bedrijven die zich in het tv-programma presenteren.
De afleveringen van Dragons’ Den zijn terug te kijken NPO Start. Hier vind je een overzicht van de Dragons' Den-deelnemers van het seizoen 2021.
Lees ook: Horecaondernemer Won Yip: 'De overheid? Ze kúnnen het gewoon niet'