Nieuws Groei

Dragons' Den: dit zijn de succesvolle pitches van het afgelopen seizoen

Was het de levende doodskist van Loop Biotech, Tiny Library met de verhuur van babyproducten, de duurzame schoonmaaktabletten van Savvy of toch de schommelende plantenbakken van The Urban Jungle Project? Het seizoen van Dragons' Den zit er alweer op en opnieuw zagen we een groot aantal succesvolle pitches. Welk verhaal is jou het meest bijgebleven? Op deze pagina vind je de succesverhalen die wij gedurende het seizoen voor je schreven. Houd 'm in de gaten, we vullen de pagina wekelijks aan.

Robbert Daalder 28 juni 2022

Laatste update: 24 augustus 2022 14:27

Dragons den pieter schoen manon van essen bas witvoet shawn harris won yip succesvolle pitches

De topinvesteerders van Dragons' Den (v.l.n.r.): Pieter Schoen, Manon van Essen, Bas Witvoet, Shawn Harris en Won Yip. Foto: Annemieke van der Togt.

Startup/scale-up ondernemers Dragons' Den 2022

  1. Savvy
  2. The Urban Jungle Project
  3. Perlie
  4. RemoteDream
  5. Goeie Mie Gin
  6. Loop Biotech
  7. Tiny Library
  8. Trashious
  9. Lalaland
  10. Fat Forest
  11. Panggies
  12. Tworby
  13. Unbox the World
  14. Kugi
  15. Lotties period Underwear
  16. De Beweegpot

Investeerders Dragons' Den 2022

  1. Pieter Schoen
  2. Manon van Essen
  3. Bas Witvoet
  4. Shawn Harris
  5. Won Yip

In de eerste aflevering van het seizoen zagen we dat Manon van Essen als nieuwe dragon direct haar slag sloeg. De investeerder zag de potentie van het duurzame merk Savvy, dat schoonmaaktabletten ontwikkelt om het verbruik van plastic flessen drastisch terug te schroeven. Ze wil een bedrijfsaandeel van 20 procent en is bereid daar 200.000 euro voor te betalen.

Savvy Pijlen gericht op Manon van Essen

De jonge ondernemers Jelmer Hendriks (22) en Tijmen van den Elzen (24) waren dapper genoeg om in de spotlights te stappen en werden daarvoor beloond door Van Essen. ,,We hoopten voor deelname al op interesse van Manon", zei Hendriks na afloop. ,,Met haar investeringsfonds Foodture Rebels wil zij merken binnenhalen die de markt van vandaag flink opschudden. Wij zijn een goede match omdat wij een duurzaam product leveren waarmee we de retail prikkelen"

Lees hier het verhaal over Van Essens deal met Savvy en de uitdagingen die dit mee zich meebrengt.

Tijmen van den Elzen en Jelmer Hendriks kregen met de interesse van Van Essen datgene waar ze op hoopten. Foto: Savvy.

Nieuwe dragon Manon van Essen: 'De beste leerschool die ik heb gehad'

De meesten kennen haar van de pizzabodems die gemaakt zijn van bloemkool, maar sinds dit jaar is Manon van Essen vooral bekend door Dragons' Den. De pas 34-jarige investeerder twijfelde even toen de programmamakers haar benaderden om mee te doen omdat ze simpelweg geen grote fouten wilde maken. ,,Uiteindelijk dacht ik ‘fuck it, je leeft maar één keer’. Ik moet leren om niet zo perfectionistisch te zijn."

Deze onbevangen mentaliteit maakte dat Van Essen een waardevolle toevoeging was voor Dragons' Den. Het feit dat ze vaak net zo oud was als de deelnemers, zorgde ervoor dat ze de waarde van hun producten of diensten misschien wel het beste kon inschatten. We gingen bij haar langs om terug te blikken op haar eerste seizoen als dragon.

Welke lessen Van Essen leerde tijdens de opnames van Dragons' Den, welke tips zij toekomstige deelnemers geeft en wat haar persoonlijke doelen zijn, lees je in dit interview.

Manon van Essen zat dit seizoen voor het eerst in de stoel bij Dragons' Den. Foto: Emma Peijnenburg

The Urban Jungle Project: Won Yip en Bas Witvoet gaan voor groen

Dragons' Den-investeerders Won Yip en Bas Wit sloegen hun slag met The Urban Jungle Project. Het bedrijf van Maarten en Daan Grasveld richt zich op vergroening van steden die zij willen bevorderen met het plaatsen van bomen in een speciale hangconstructie. Ze staan dus niet met volle wortels in de grond en kunnen daardoor op alle daken worden geplaatst.

,,Door toevoeging van sensoren kun je sturen op voeding en water voor onze bomen”, vertelde Daan enkele maanden na de succespitch bij Dragons' Den. ,,En in de toekomst kunnen we boomstroom genereren door de schommelbeweging die hij in deze constructie maakt”, voegt zijn vader Maarten er als landschapsarchitect aan toe. ,,Over zo'n dertig jaar leeft tweederde van de totale wereldbevolking in de stad. Ze worden daardoor steeds minder leefbaar en de oplossing zit 'm in de aanwezigheid van groen.”

Het enthousiasme van Yip en Witvoet liep uit op een investering van 750.000 euro tegen 20 procent van de bedrijfsaandelen.

Je leest hier het hele verhaal over de Dragons' Den-ervaring van Maarten en Daan Grasveld.

Daan Grasveld, Tom Evers, Maarten Grasveld en Stef Jansen zijn de gezichten achter The Urban Jungle Project.

Perlie: Dragons vragen teveel van schoenenproducent

Dat Won Yip en nieuwkomer Bas Witvoet elkaar dit seizoen vonden, blijkt uit een andere deal die ze graag wilden sluiten. Het was er eentje met Sep Breukers, die het enthousiasme wekte met herenschoenen met sneakercomfort. De oprichter van het merk Perlie was op zoek naar 100.000 euro voor marketingactiviteiten en bevoorrading.

De twee dragons wilden samen 150.000 euro investeren, maar vroegen daar wel een aandeel van 35 procent voor terug. Het bleek te gortig voor Breukers. ,,Een aanbieding moet gewoon goed voelen en dat deed dit niet. Ik heb er alles aan gedaan, maar het belangrijkste is dat ik mezelf na afloop in de spiegel kon aankijken. En dat was het geval", vertelde hij aan De Ondernemer na zijn sterke pitch.

Het hele verhaal van Breukers bij Dragons' Den vind je hier.

Sep Breukers, oprichter van het schoenenmerk Perlie.

RemoteDream: Magere cijfers, prachtige investering

Een deal die Yip en Witvoet wél sloten, was die met Joeri Nanov en Salvatore Tipaldi. De oprichters van RemoteDream, dat zzp'ers over de hele wereld kwalitatief goede flexplekken aanbiedt, kregen 100.000 euro tegen 18 procent van hun aandelen. Noem dat gerust een knappe prestatie. ,,Onze onderhandelingspositie was toen nog niet ideaal", vertelde Nanov een aantal maanden na de pitch bij Dragons' Den. ,,Toen we in februari meededen aan het programma, hadden we nog maar zestien boekingen gedaan en hadden 1.500 mensen onze site bezocht.”

Dat het echter nooit te vroeg is voor een investering, bewezen de twee vrienden in de spotlights van de opnamestudio. Nanov: ,,Ik wil ons bedrijf graag snel laten groeien en dan ga je niet nog een heel jaar zitten wachten totdat je betere cijfers kunt overleggen. De publiciteit die met dit programma gepaard gaat, is al ontzettend waardevol. We hadden niets te verliezen.”

Het verhaal over de pitch, de onderhandeling en de plannen met RemoteDream lees je hier.

Joeri Nanov en Salvatore Tipaldi, de oprichters van RemoteDream.

Goeie Mie Gin: goed voor 200.000 euro

Als oud-geschiedenisstudent geniet Josine Heijnen met volle teugen van het verhaal over Maria Catharina Swanenburg, ofwel de Leidse Gifmengster ofwel Goeie Mie. In de negentiende eeuw vermoorde deze vrouw tientallen van haar naasten met het gifstof arsenicum. Na bijna twintig jaar te hebben gemoord, werd ze gepakt waarop het proces van de eeuw volgde.

Goeie Mie is de inspiratiebron voor de gin waarmee Josine en haar zus Francine een investering van 200.000 euro tegen 40 procent van de aandelen scoorden. ,,We vonden het gewoon leuk om onze eigen gin te maken en hebben Goeie Mie eraan gekoppeld omdat mensen dit toch wel onbekende verhaal werkelijk prachtig vinden", aldus Josine." Het waren Shawn Harris en opnieuw Won Yip die enthousiast raakten en investeerden in Goeie Mie Gin.

Je leest hier het hele verhaal over de zussen Heijnen bij Dragon's Den.

Josine Heijnen, mede-eigenaar van de Leidse gin genaamd Goeie Mie. Foto: Sander Pardon

Lees ook: Mega-investeerder Shawn Harris: 'Dragons' Den houdt mij relevant'

Loop Biotech: Dragons Harris en Schoen stappen in biologisch afbreekbare doodskist

Eén van de meest opvallende pitches tijdens het afgelopen seizoen van Dragons' Den is toch wel die van Bob Hendrikx. Hij verscheen ten tonelen met een volledig biologisch afbreekbare doodskist. Met zijn bedrijf genaamd Loop Biotech krijgt Hendrikx de handen op elkaar en beter nog: een investering van een miljoen euro uit de zakken van Harris en Pieter Schoen.

Hoewel hij eerder al te zien was bij CNN, BBC en The Guardian was zijn pitch bij Dragons' Den naar eigen zeggen toch wel een dingetje. ,,Ik vond het ongelooflijk spannend om te pitchen", vertelde Hendrikx achteraf. ,,Ik was al een tijdje bezig met het zoeken naar investeerders, die zijn namelijk hard nodig om de volgende stappen in ons groeiproces te kunnen zetten. De focus is schalen. Met het geld van Harris en Schoen willen we nu echt doorknallen, ook internationaal."

Het inspirerende interview over de innovatieve doodskist van Hendrikx lees je hier.

Loop Biotech-oprichter Bob Hendrikx met Dragons' Den-investeerders Shawn Harris en Pieter Schoen.

Tiny Library: Een half miljoen voor verhuur van babyproducten

Naast de dood is er nieuw leven en daar speelt Julie Munneke Tromp met Tiny Library slim op in. Met de verhuur van babyproducten wekte de ondernemer de interesse van Schoen en Van Essen, die een half miljoen willen investeren tegen 32,5 procent van de aandelen.

Munneke Tromp ging akkoord met het voorstel, maar van een deal kwam het uiteindelijk niet. ,,Natuurlijk moet een samenwerking geld opleveren, maar niet ten koste van alles.", aldus de ondernemer die een zeer strakke pitch afleverde. ,,De duurzame transitie van bezit naar gebruik staat voor mij boven alles."

Lees hier het hele artikel met Julie Munneke Tromp.

Julie Munneke Tromp, oprichter van Tiny Library.

Trashious: Dragons steken geen geld in fruitleren tassen

Ze waren op zoek naar een investering van 50.000 euro en wilden daar 25 procent van hun aandelen voor afstaan. Esther Koolen en Jolanda Cornet produceren leren tassen die gemaakt zijn van wijnafval, cactussen of de bladeren van een ananasplant. Sinds de oprichting van hun merk Trashious in 2020 werden tweehonderd tassen verkocht.

Om dat aantal op te krikken, hun marketing te intensiveren en de voorraad te verruimen, betraden ze de Dragons' Den. Vooral investeerder Harris leek erg enthousiast en sprak ook uit trots te zijn dat deze vrouwen dit initiatief namen. Tot een investering kwam het echter niet. ,,In eerste instantie zaten we daardoor met dubbele gevoelens", vertelde Koolen. ,,Maar de pitch was gewoon goed en het vertrouwen in eigen product is door de positieve reacties van de dragons alleen maar groter geworden.”

Je leest hier alles over het ontstaan van Trashious, de mogelijkheden van fruitleer en de verdere plannen van Koolen en Cornet.

Jolanda Cornet en Esther Koolen, de oprichters van Trashious. Foto's: Trashious.

Lalaland: Harris ondersteboven van fictieve modellen

De laatste aflevering van Dragons' Den is er eentje die de kijkers niet snel zullen vergeten. Michael Musandu blaast Harris van haar stoel met Lalaland, dat met behulp van artificial intelligence (AI) fictieve modellen voor e-commerce merken ontwikkelt. Het loopt enkele maanden later uit op een Serie A-financiering van 2,1 miljoen euro waarbij Harris haar krachten met meerdere investeerders bundelt.

,,Met onze techniek kunnen fashionbrands de meest realistische modellen ontwikkelen”, verklaart Musandu de kracht van Lalaland. ,,Iedere maat, vorm en huidskleur kan daarbij worden gebruikt. Ons product richt zich op de problemen van consumenten die zich ondervertegenwoordigd voelen op het gebied van genderidentiteit, lichaamsrepresentatie en etniciteit."

Met Lalaland kunnen e-commerce bedrijven flink besparen op kosten voor fotografen, menselijke modellen en retouren. Verspilling en vervuiling zullen bovendien tot het verleden behoren. ,,Er moet een einde komen aan al die stortplaatsen vol met afgedankte kleding", aldus Musandu.

Het hele verhaal achter Lalaland lees je hier.

Michael Musandu, medeoprichter van Lalaland. Foto: Arjan Benning

Fat Forest: Verleidt Witvoet, maar aandelenconstructie gooit roet in het eten

Een soort Tony's Chocolonely, maar dan met huidverzorgingsproducten. Zo kun je Fat Forest het best omschrijven. Fleur Schraven en Alexandra Vosmaer hebben het tegengaan van ontbossing op Borneo als belangrijkste doel met Fat Forest. Om dat te bereiken moet het bedrijf opschalen, nieuwe producten ontwikkelen en het team uitbreiden. Inderdaad, een reden om mee te doen aan Dragons' Den. In eerste instantie leek deze deelname uit te lopen op een succes. De pitch van Schraven was puntgaaf en dragon Witvoet was bereid om de gevraagde 250.000 euro op tafel te leggen.

Totdat de zogenaamde sterfhuisconstructie van Fat Forest aan het licht kwam. Hierbij zijn de levensvatbare onderdelen van een onderneming ondergebracht in een andere onderneming; in dit geval in Forestwise. Om de overeengekomen 25 procent van de aandelen van Fat Forest te krijgen, moest het bedrijf in tweeën worden gedeeld. ,,Na deze nieuwe informatie zijn we gaan kijken naar een waardering voor het geheel en daarmee zakte mijn belang zeer aanzienlijk", vertelde Witvoet. ,,Op die nieuwe propositie ben ik afgehaakt."

Lees hier het hele verhaal over het nobele werk van Fat Forest en de rol die Witvoet mogelijk alsnog kan spelen.

Fleur Schraven en Alexandra Vosmaer, de twee gezichten achter Fat Forest.

Panggies: 100.000 euro voor gezonde pannenkoeken

Van gezichtsverzorging naar gezonde pannenkoeken. Naar Panggies om precies te zijn. Oprichter Jorik Roodink is voedingsmiddelentechnoloog en om kinderen gezonder te laten eten, ontwikkelde hij een pannenkoekenmix gemaakt van geconcentreerde groenten (in poedervorm). Met de productontwikkeling zit het wel goed bij Roodink, maar omdat hij geen kaas heeft gegeten van het in de markt zetten van een product, klopt hij aan bij de dragons. En met succes. Alle vijf de geldschieters waren enthousiast en deden een gezamenlijke investering van 100.000 euro.

Door haar verleden met pizzabodems gemaakt van bloemkool is dragon Manon van Essen uiteindelijk degene waar Roodink vooral mee samenwerkt. Of de pannenkoekenmix daardoor al beter verkoopt? Nee, het product is zelfs tijdelijk uit de schappen gehaald. 'Dit is zeker geen streep door de rekening', luidde de reactie van de beginnend ondernemer. 'Soms moet je als ondernemer een stap terug doen om er vervolgens twee vooruit te kunnen zetten.'

Lees het hele verhaal om erachter te komen wat Roodink en Van Essen van plan zijn.

Voedingsmiddelentechnoloog Jorik Roodink is tevens de oprichter van Panggies.

Tworby: Dragon Harris steekt 4 ton in driewielspecialist

Zoveel mogelijk ouderen en mensen met een lichamelijk beperking zelfredzaamheid, vrijheid en vitaliteit bieden; dat is het streven van Bob van den Berg. Met zijn bedrijf Tworby past hij tweewielers aan tot driewielers, iets waar een hoop 65-plussers behoefte aan hebben. Binnen deze doelgroep is de kans op een verkeersongeluk twaalf keer groter dan bij jongeren. ,,Uit angst daarvoor gaan veel ouderen de deur niet meer uit", vertelde Van den Berg. ,,Om dat tegen te gaan passen wij hun vaak elektrische tweewielers aan tot driewielers.

Om vacatures binnen zijn succesvolle bedrijf te vervullen, diverse marketingactiviteiten uit te voeren, internationale stappen te zetten en de inkoop beter op de vraag af te stellen, had Tworby 400.000 euro nodig. Hoewel er meerdere dragons geïnteresseerd waren, koos Van den Berg voor Harris.

Waarom hij voor de Amerikaanse topinvesteerder koos en wat Tworby zo bijzonder maakt, lees je in dit artikel.

Bob van den Berg haalde als oprichter van Tworby investeerder Shawn Harris in huis.

Unbox the World: Witvoet zegt 'ja', maar krijgt niet wat hij verwacht

Om jonge kinderen meer te leren over de verschillende culturen wereldwijd, bedachten Sergio Starke, Hidde van der Veldt en Donald en Judith van Fraeijenhove Unbox the World. Hiermee verstrekken zijn themaboxen die onder meer bestaan uit een verhaalboek, recepten uit het betreffende land dat centraal staat bij het thema, ansichtkaarten, een knutselactiviteit en stickers. Als oprichter van een internationaal detacheringsbedrijf weet dragon Bas Witvoet als geen ander hoe belangrijk integratie is. Om die reden wil hij de vier jonge ondernemers helpen door 60.000 euro te investeren tegen 40 procent van de aandelen.

Enkele maanden later blijkt echter dat de deal nog altijd niet is afgerond. Waar Witvoet het nodig acht het product van een stevige make-over te voorzien, wijken de oprichters liever niet te ver af van hun oorspronkelijke idee.

In dit artikel lees je hoe Unbox the World tot stand is gekomen en welke argumenten ervoor zorgen dat beide partijen er (nog) niet uitkomen.

Sergio Starke, Donald en Judith van Fraeijenhove en Hidde van der Veldt hopen Unbox the World naar een volgend niveau te tillen.

The Kugi Company: Gezonde alcoholische drankjes waar Won Yip gek op is

Hard seltzers, ze schieten nog altijd als paddenstoelen uit de grond. De laag-alcoholische drankjes op basis van bruisend water en een fruitsmaak zijn een uitstekend alternatief gebleken voor degene die iets anders willen dan wijn, bier of een ongezonde cocktail. Oscar Raaijmakers en zijn jeugdvrienden Chris van der Made en Niels Vos weten daar alles van. Het drietal richtte daarom The Kugi Company op en hoewel het aantal aanbieders van hard seltzers dus groot is, lukt het de heren zich te onderscheiden door met pure ingrediënten als gember en vlierbloesemkruiden te werken en een natuurlijk fermentatieproces te hanteren.

Toen Raaijmaakers erover vertelde tijdens zijn pitch in Dragons' Den, stond investeerder en horecamagnaat Won Yip vooraan om de heren niet alleen met geld, maar vooral ook met zijn netwerk te helpen groeien.

Waarom Yip zo enthousiast is, hoe het The Kugi Company is vergaan na Dragons' Den en wat de toekomstplannen van de Amsterdammers zijn, lees je in Raaijmaakers zijn verhaal

Oscar Raaijmaakers strikte Won Yip om te investeren in The Kugi Company.

Lotties Period Underwear: Deal met dragons Schoen en Harris ketst af

Wie de pitch van Anneloes Nieuwenhuijse over Lotties Period Underwear heeft gezien, dacht waarschijnlijk dat er een ijzersterke samenwerking met investeerders Pieter Schoen en Shawn Harris zou komen. Nieuwenhuijse enthousiasmeerde de twee geldschieters met duurzame menstruatieproducten en sloot een mondelinge deal van 250.000 euro tegen 25 procent van haar bedrijfsaandelen.

Een half jaar na de opnames van Dragons' Den vertelt Nieuwenhuijse echter dat de deal is afgeketst. ,,Ze vonden ons team nog te mager en dat wij niet de uitvinders zijn van dit product, was eveneens een probleem. Hun advies was om in deze fase voor een lening elders te kiezen", aldus de deelnemer.

In dit verhaal lees je dat het niet doorgaan van een mondelinge deal opvallend genoeg ook positieve uitwerkingen kan hebben.

Lotties Period Underwear leek een investering uit Dragons' Den te krijgen, het liep echter toch anders. Foto: Lotties Period Underwear

De Beweegpot lijkt Harris aan te trekken, totdat haar middelen niet meer nodig lijken

Meedoen aan zijn favoriete programma was voor gymleraar Timo Vogels al geweldig. Dat hij ook nog eens een deal sloot met investeerder Shawn Harris maakte het feest compleet. In de klassen van zijn collega-leerkrachten zag vogels namelijk veel kinderen die moeite hebben met concentreren en moeilijk stil kunnen blijven zitten. Om hun spanningsboog in een handomdraai te doorbreken, ontwikkelde hij De Beweegpot. Een glazen pot vol eenvoudige spelletjes die kinderen, maar ook ouderen, de beweging geven die ze nodig hebben.

Na één van de spelletjes gespeeld te hebben, besloot Harris te willen investeren. Het succes van De Beweegpot groeide alleen dusdanig snel dat haar financiële bijdrage enkele maanden later niet echt meer nodig bleek. De vraag of de investeerder überhaupt nog van grote waarde voor Vogels kon zijn, maakte dat er uiteindelijk toch geen samenwerking is ontstaan.

In dit verhaal vertelt Vogels waardoor zijn product zo hard groeit en waarom de ontmoetingen met Harris evengoed bijzonder nuttig zijn geweest.

De Beweegpot van oprichter Timo Vogels brengt kinderen en ouderen a la minute in beweging.

Meedoen aan Dragons' Den

In Dragons’ Den krijgen startups en scale-ups die op zoek zijn naar een investeerder, de kans hun bedrijf te pitchen aan vijf succesvolle zakenmensen. Won Yip, Shawn Harris, Pieter Schoen, Manon van Essen en Bas Witvoet investeren met eigen geld in de bedrijven die zich in het tv-programma presenteren. De afleveringen van Dragons’ Den zijn te zien op Viaplay.

Zou je net als de bovenstaande ondernemers mee willen doen aan Dragons’ Den? Meld je dan aan via deze link: https://vincenttvproducties.nl/aanmelden-dragons-den

Tekst gaat verder onder de video.

MyChannels Video ID: 312419

Pieter Schoen

Deze Rotterdamse topinvesteerder sloeg zijn grootste slag toen hij medeoprichter werd van de Nederlandse Energie Maatschappij. Hij heeft dat bedrijf inmiddels verkocht en investeert vandaag de dag vanuit zijn eigen Shoe Investments. Pieter Schoen is één van de dragons die het langst in het programma meedraait.

Manon van Essen

Manon van Essen maakte dit jaar haar debuut in Dragons' Den. Deze investeerder maakte naam Magioni, dat pizzabodems van bloemkool produceerde. Dat bedrijf heeft ze inmiddels verkocht om medeoprichter van investeringsfonds Foodture Rebels te worden.

Bas Witvoet

Net als Van Essen is ook Bas Witvoet een nieuw gezicht in de Dragons' Den. Witvoet is oprichter van Oranjegroep, dat zich bezighoudt met nationale en internationale bouwprojecten en werving en selectie binnen deze sector. Witvoet is tevens mede-investeerder in Euro Caps, dat het patent op de Nespresso-cupjes heeft.

Shawn Harris

Ze maakte van haar bedrijf Nature's Pride een mega-succes met eetrijpe avocado's. Shawn Harris genoot daarna bekendheid als investeerder achter de Amsterdamse restaurantketen The Avocado Show. Dat doet ze vanuit haar eigen investeringsmaatschappij Orange Wings. Harris is, net als Pieter Schoen, één van de langst zittende Dragons.

Won Yip

Won Yip is één van de gezichten die we al langer in Dragons' Den voorbij zien komen. De Amsterdammer staat te boek als groot horecaondernemer en bezit meerdere vastgoedlocaties in onze hoofdstad. De topinvesteerder is daarnaast blogger voor De Ondernemer.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws