Nieuws Groei

Fruitleren tassen in Dragons’ Den: wel de complimenten, niet de investering

Heb je weleens gehoord van leren tassen die gemaakt zijn van fruitafval? De investeerders van Dragons’ Den in ieder geval niet, maar reageerden enthousiast op Trashious van Esther Koolen en Jolanda Cornet. Tot de gewenste investering van 50.000 euro tegen 25 procent van de aandelen kwam het echter niet.

Robbert Daalder 13 juni 2022

Esther koolen jolanda cornet trashious dragons den

Jolanda Cornet en Esther Koolen, de oprichters van Trashious. Foto's: Trashious.

Leer gemaakt van wijnafval, cactussen of van bladeren van de ananasplant. Ook voor Esther Koolen en Jolanda Cornet was het een openbaring. De twee wilden een laptoptas ontwikkelen die dusdanig chique is, dat je ‘m uit werk ook nog mee kan nemen naar dat etentje met vrienden.

,,Het gebruik van dierlijk leer was absoluut geen optie”, steekt Esther van wal. ,,En omdat het alternatief vaak gewoon plastic bevat, voldeed ook die optie niet aan onze duurzame voorwaarden. Tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven liepen we echter tegen de oplossing aan: leer gemaakt van plantaardig afval.” De vrouwen laten er geen gras over groeien en ontwikkelen in twee jaar tijd een complete collectie onder de naam Trashious.

"De pitch was goed en het vertrouwen in eigen product is door die reacties alleen maar groter geworden"

In de spotlights van Dragons' Den

Inmiddels zijn er tweehonderd tassen verkocht en haalden de vriendinnen in een jaar 10.000 euro aan omzet binnen. Om hun marketing te intensiveren en de voorraad aan te vullen, stapten Esther en Jolanda in de spotlights van Dragons’ Den.

De redenen van de vijf dragons om niet in te stappen, lopen nogal uiteen. Zo investeert Manon van Essen niet omdat ze niet zoveel om tassen geeft. Won Yip was van mening dat Trashious het zonder het geld van de dragons ook wel gaat redden terwijl Pieter Schoen het ‘te early stage’ vond.

Lees ook: Dragons' Den-investeerder Van Essen: 'Ik wil één van de succesvolste zakenvrouwen worden'

Trots regeert na positieve reacties tijdens Dragons' Den

Shawn Harris vond het prachtig, was ook trots dat de vrouwen dit initiatief nemen, maar achtte het te vroeg en te klein om er geld in te steken. ,,In eerste instantie zaten we na afloop met dubbele gevoelens; er vooral positieve reacties van de dragons, maar van een toezegging tot investeren kwam het niet. Later was er het gevoel van trots. De pitch was goed en het vertrouwen in eigen product is door die reacties alleen maar groter geworden.”

Dragon Bas Witvoet voelde net als Van Essen geen binding met het product en haakte af. Wel gaf hij de twee vriendinnen/zakenpartners een goed advies mee, namelijk om te stoppen met de ondernemingen die zij naast het tassenmerk hebben. ‘Zo heb je volledige focus op je product en kun je er vol in gaan’, aldus Witvoet.

Advies van dragon Witvoet nog niet toepasbaar

Nemen Esther en Jolanda zijn advies ter harte? ,,Wat betreft die focus heeft hij zeker gelijk. En hopelijk komen we straks in een situatie waarin dit ook mogelijk is. Er moet alleen nog wel brood op de plank komen en als ik mijn andere onderneming Aqua-licious (aanbieder van duurzame reisproducten, red.) nu loslaat, gaat dat niet lukken. Hetzelfde geldt voor Jolanda en haar babyproducten van Witlof. Om er de aandacht aan te geven die het nodig heeft, werken we vaak ’s avonds en in het weekend.”

Lees ook: Mega-investeerder Shawn Harris: 'Dragons' Den houdt mij relevant'

Stroeve start door oprichting in jaar van corona

Ondanks dat Esther en Jolanda respectievelijk al tien en zeven jaar ondernemen, is het knap wat ze in twee jaar tijd met Trashious hebben bereikt. Het merk werd namelijk in coronajaar 2020 gelanceerd, wat ervoor zorgde dat de start gerust stroef genoemd mag noemen.

,,Via het netwerk van de Kamer van Koophandel (KVK) kwamen we in 2019 met onze fruitleren stoffen in een fabriek in Bulgarije terecht. Hier werden de eerste samples gemaakt, vonden we modellen en deden we fotoshoots. Fijn dat KVK dat aanbood. Het zorgt er toch voor dat het vertrouwen in een onbekende producent sneller groeit.”

Niet lang daarna brak de crisis los waardoor er voor de twee ondernemers geen mogelijkheid meer was om naar Oost-Europa af te reizen. ,,Daar wilden we weer naartoe omdat we zo blij waren met die foto’s. Bovendien zorgde corona ervoor dat we niet naar beurzen konden en winkels terughoudend waren met het inkopen van een nieuw merk zoals Trashious.”

"Onze tassen zijn tijdloos en stijlvol. Aan ons de taak om iedereen te laten zien welke mogelijkheden er zijn met duurzame materialen”

,,Toch mogen we niet klagen als je ziet hoe ver we nu al zijn gekomen”, besluit Esther. ,,We willen mensen blijven verrassen met nieuwe materialen. Dan heb ik het over mais, olijven en mango’s. We bieden straks een complete fruitmand aan tassen.”

Trashious heeft (ook zonder Dragons' Den) de toekomst

,,Waar we vast blijven houden aan ‘oude’ modellen, volgen er ook nieuwe collecties en samenwerkingen. Dat doen we al met Stichting Free a Girl, maar we zijn ook met andere partijen in gesprek. Trashious heeft de toekomst. De tassen zijn tijdloos en stijlvol. Aan ons de taak om iedereen te laten zien welke mogelijkheden er zijn met duurzame en innovatieve materialen.”

Wil je net als Esther Koolen en Jolanda Cornet meedoen aan Dragons’ Den? Meld je dan aan via deze link.

De investeerders van Dragons' Den (v.l.n.r.): Pieter Schoen, Manon van Essen, Shawn Harris, Won Yip en Bas Witvoet. Foto: Annemieke van der Togt.

In Dragons’ Den krijgen startups en scale-ups die op zoek zijn naar een investeerder, de kans hun bedrijf te pitchen aan vijf succesvolle zakenmensen. Won Yip, Shawn Harris, Pieter Schoen, Manon van Essen en Bas Witvoet investeren met eigen geld in de bedrijven die zich in het tv-programma presenteren.

De afleveringen van Dragons’ Den zijn te zien op Viaplay.

Lees ook: Derde seizoen Dragons' Den: de succesverhalen van 2021

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws