Nieuws Groei

Dragons' Den: Shawn Harris investeert 1 miljoen euro in Lalaland

Ze leek geen enkele twijfel te hebben om 1 miljoen euro in het bedrijf van Michael Musandu en Ugnius Rimša te steken. Dragons’ Den-investeerder Shawn Harris viel als een blok voor Lalaland, dat met behulp van artificial intelligence (AI) fictieve modellen voor e-commerce merken ontwikkelt. Ze krijgt er 20 procent van de aandelen voor terug.

Robbert Daalder 20 juni 2022

Michael musandu lalaland

Michael Musandu, medeoprichter Lalaland. Foto: Arjan Benning

Om er zeker van te zijn dat Musandu voor haar zou kiezen, benadrukte de van origine Amerikaanse Harris tijdens het onderhandelen in de uitzending dat ze goede relaties heeft met grote fondsen in Noord-Amerika. ‘Via hen kan ik je aan tientallen miljoen helpen’, verzekerde ze. Koren op de molen van Lalaland, aangezien dit het continent is waarvoor het Amsterdamse bedrijf grote plannen heeft. Het mag geen verrassing zijn dat de definitieve deal inmiddels is beklonken.

Waarom dragon Harris voor Lalaland valt

Wat Lalaland dan bijzonder maakt? Het vermogen om de grootste kostenposten van e-commerce bedrijven flink terug te dringen en klanten veel beter te kunnen bedienen. Dit terwijl het milieu er ook nog eens baat bij heeft. ,,Met onze techniek kunnen fashionbrands de meest realistische modellen ontwikkelen”, verklaart Musandu. ,,Iedere maat, vorm en huidskleur kan daarbij worden gebruikt.”

,,Ons product richt zich op de problemen van consumenten die zich ondervertegenwoordigd voelen op het gebied van genderidentiteit, lichaamsrepresentatie en etniciteit. Ik kom zelf uit Zimbabwe en spreek uit ervaring”, aldus de medeoprichter van het bedrijf dat door de Kamer van Koophandel werd gekozen als een van de meest innovatieve bedrijven van 2021 en tevens een investering van bijna 300.000 euro uit Googles Black Founders Fund ontving.

Tekst gaat verder onder de foto's.

Een AI-model van Lalaland waar e-commerce merken gebruik van kunnen maken. Foto: Lalaland

Het menu waarmee modellen door de consument kunnen worden geselecteerd en aangekleed. Foto: Lalaland

Stortplaatsen vol met afgedankte kleding

Jaarlijks draait de wereld van fashion e-commerce een omzet van 380 miljard euro waarvan ongeveer 7,5 procent wordt uitgegeven aan fotografie, productie en modellen voor productpagina’s. Met Lalaland besparen deze bedrijven bergen met geld, maar zorgen ze er ook voor dat de klant zichzelf altijd in het fictieve model zal herkennen.

Conversie loopt op, verkoop neemt toe, retourpercentages lopen terug en hetzelfde geldt voor verspilling. ,,Er moet een einde komen aan al die stortplaatsen die vol liggen met afgedankte kleding.”

,,Met onze techniek kunnen fashionbrands de meest realistische modellen ontwikkelen. Iedere maat, vorm en huidskleur kan daarbij worden gebruikt"

Dragons’ Den-investeerder bundelt krachten

Bedrijven als Zalando, Wehkamp en Otto werken al met de modellen van de tech-startup. Om de volgende stappen op het gebied van sales, marketing en growth te kunnen zetten, waren Musandu en Rimša voorafgaand aan hun deelname aan Dragons’ Den al op zoek naar investeerders. Er was zelfs al contact met Unknown Group en een aantal angel-investeerders, waaronder voormalig Nike General Manager Bart de Wilde, Amhar Ford van Google en Thorsten Koch en Christina Caljé van Autheos.

Nadat Harris haar toezegging gaf om ook bij Lalaland aan boord te gaan, besloten Musandu en Rimša de topondernemer te vragen om de krachten met bovengenoemde investeerders te bundelen. Het resulteerde in een Serie A-financiering van 2,1 miljoen euro.

Lees ook: Mega-investeerder Shawn Harris: 'Dragons' Den houdt mij relevant'

Lalaland blij verrast met investeringsmaatschappij dragon Harris

Musandu: ,,Vóór Dragons’ Den wist ik niet dat Shawn met Orange Wings een eigen investeringsmaatschappij had. Ja, dat was zeker een aangename verrassing. Net zoals de manier waarop zij werkt. Ze kwam persoonlijk bij ons langs, we hebben meerdere keren met z’n allen gegeten en elkaar echt goed leren kennen voordat de deal rond kwam. Shawn is een belangrijke en sterke mentor voor mij geworden, die altijd één telefoontje verwijderd en 24/7 bereikbaar is. Ze heeft bewezen een sterk support system voor ons te zijn, vooral als het gaat om het nemen van uitdagende beslissingen.”

,,Het is bijzonder wat haar investeringsmaatschappij met zich meebrengt”, vervolgt hij. ,,Ze helpen ons met recruitment en PR, maar ook met de financiële administratie. Deze samenwerking is zoveel meer dan alleen geld. Ook het Amerikaanse netwerk van Shawn. We vliegen deze week naar de VS om de markt verder te verkennen. Deze is vooral interessant omdat hij zo groot en divers is.”

De twee gezichten achter Lalaland: Ugnius Rimša en Michael Musandu. Foto: Arjan Benning

Geen enkel probleem met 80-urige werkweek

,,Waar we over drie jaar met Lalaland staan? Op dit moment ligt de focus op vrouwelijke modellen. Tegen die tijd willen we ook mannen en kinderen erbij betrokken hebben. Naast kleding zullen we dan ook eyewear, footwear en andere accessoires uitlichten. Als je mij vraagt hoever we over 5 jaar zijn, dan zeg ik je dat we nog diverser zijn geworden. Dan hebben we stappen gezet op het gebied van marketing en videoproductie. Waarom zelfs niet concurreren met de filmindustrie van Hollywood?”

Musandu, die met Lalaland vooral impact wil maken op zowel het duurzame als het sociale vlak, heeft er zijn handen vol mee. ,,Volgens mij werk ik momenteel zo’n tachtig uur per week. Maar er gebeurt ook zoveel. En met onze techniek lijken de mogelijkheden eindeloos. Het zorgt ervoor dat werk niet eens meer als werk voelt.”

Zou je net als Michael Musandu en Ugnius Rimša mee willen doen aan Dragons’ Den? Meld je dan aan via deze link: https://vincenttvproducties.nl/aanmelden-dragons-den

In Dragons’ Den krijgen startups en scale-ups die op zoek zijn naar een investeerder, de kans hun bedrijf te pitchen aan vijf succesvolle zakenmensen. Won Yip, Shawn Harris, Pieter Schoen, Manon van Essen en Bas Witvoet investeren met eigen geld in de bedrijven die zich in het tv-programma presenteren.

De afleveringen van Dragons’ Den zijn te zien op Viaplay.

Lees ook: Dragons' Den-investeerders Won Yip en Shawn Harris steken 200.000 euro in gin van Goeie Mie

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws