Nieuws Groei

Driewielers in Dragons' Den: Shawn Harris investeert 4 ton

Een pitch om door een ringetje te halen. Dat is waarmee Bob van den Berg dit seizoen indruk maakte bij Dragons’ Den. Met zijn bedrijf Tworby bouwt de ondernemer fietsen om tot driewieler. Dit om zoveel mogelijk ouderen en mensen met een lichamelijk beperking zelfredzaamheid, vrijheid en vitaliteit te bieden. Van den Berg zocht een investering van 400.000 euro. Hij vond ‘m bij Shawn Harris.

Robbert Daalder 18 juli 2022

Bob van den berg tworby 1

Met Tworby past Bob van den Berg tweewielers aan tot driewielers. Foto: Tworby

Als case in zijn pitch haalde Van den Berg meneer Knoops aan. Deze oudere meneer heeft altijd erg van fietsen gehouden, hij reed dan ook op een nieuwe fiets, maar door een val namen onzekerheid en angst de overhand. Een probleem, vooral omdat lopen lastig gaat en auto rijden niet meer mogelijk is. Knoops kwam thuis te zitten, maar Tworby bood de uitkomst door zijn fiets om te bouwen tot driewieler.

,,Er zijn ongeveer een miljoen 65-plussers die fietsen als hobby hebben”, vertelt de 29-jarige Van den Berg. ,,De kans op verkeersongelukken binnen deze doelgroep is twaalf keer groter dan bij jongeren. Het mag niet zo zijn dat angst ervoor zorgt dat iemand na zo’n ongeval niet meer buiten de deur komt.”

Tworby ten opzichte van de 'gewone' driewieler

,,Met onze module voorkomen we dat en blijft de oude fiets gewoon behouden. De ervaring leert dat men daar veel waarde aan hecht. Bovendien is het aanpassen van zo’n fiets drie keer goedkoper dan de aanschaf van een nieuwe driewieler (1.749 euro tegenover soms wel 6.000 euro, red.) en wordt deze acht keer sneller geleverd. We werken met 75 aangesloten dealers door het hele land, er zitten er nog zo’n veertig in de pijplijn en we zijn in staat om zo’n 90 procent van alle fietsenmerken aan te passen.” Tekst gaat verder onder de foto.

Bob van den Berg, oprichter Tworby. Foto: Jelle Draper

Lees ook: Dragons' Den: dit zijn de succesvolle pitches van het afgelopen seizoen

Enthousiasme onder Dragons' Den-investeerders

Het zijn wapenfeiten waar de Dragons’ Den-investeerders allemaal van onder de indruk waren. En dat Van den Berg zeer beslagen ten ijs kwam toen hem kritische vragen werden gesteld, zorgde alleen maar voor nog meer enthousiasme onder de geldschieters. Pieter Schoen, Won Yip en Bas Witvoet stonden te trappelen om met de Tworby-oprichter in zee te gaan, maar hij koos dus voor Harris.

,,Het was best lastig om in een split-second te beslissen met wie je verder gaat. Helemaal omdat Harris voor 400.000 euro een bedrijfsaandeel van 25 procent wilde en Schoen, Yip en Witvoet 27 procent voor hetzelfde bedrag boden. Een minimaal verschil. En inderdaad, met z’n drieën haal je veel kennis in huis, maar omdat ik de oprichters van Happy Bear ken (een startup waar Harris eerder in investeerde, red.) en zij erg enthousiast zijn over Shawn, besloot ik voor haar te kiezen. Bij haar voelt het gewoon goed.”

"Het was alle hens aan dek, haha! Shawn wilde de deal rond hebben voordat mijn pitch werd uitgezonden op Viaplay. Daar spreekt vertrouwen uit"

Waar het afronden van sommige deals uit het afgelopen seizoen van Dragons’ Den nog op zich laat wachten, is deze tussen Harris en Van den Berg reeds officieel beklonken. De topinvesteerder kwam al binnen enkele weken na de opnames van het programma richting Tworby om de zaken in orde te maken.

En ze weet van doorpakken, verzekert Van den Berg. ,,Het was alle hens aan dek, haha! En daar hou ik ook wel van. Shawn wilde de deal rond hebben voordat mijn pitch werd uitgezonden op Viaplay en dat is dus gelukt. Daar spreekt vertrouwen uit. Sindsdien heb ik een symposium van Orange Wings (Harris’ investeringsmaatschappij red.) bijgewoond waarvoor ze alle startups waarin ze investeert had uitgenodigd. Leuk en leerzaam om mee te maken, vooral omdat daar sprekers waren die ons nogal inspireerden.” Tekst gaat verder onder de foto.

Dragons' Den-investeerder Shawn Harris. Foto: Annemieke van der Togt.

Lees ook: Mega-investeerder Shawn Harris: 'Dragons' Den houdt mij relevant'

Dragons' Den-investering voor meerdere doeleinden

Met het geld van Harris kan de ondernemer uit Nijmegen de volgende stappen met Tworby gaan zetten. Zo zijn er twee vacatures te vervullen, staan er diverse marketingactiviteiten gepland, lonken landen als België, Duitsland en Denemarken en kan de inkoop beter dan voorheen worden afgesteld op de vraag.

,,Dat was door corona namelijk nogal eens puzzelen. Als je wilt groeien, moet je voorraden vormgeven en dan gaan de kosten voor de baten uit. Iets dat nu geen obstakel meer vormt. Wat tevens een hele prettige bijkomstigheid van deelname aan Dragons’ Den is geweest, is dat onze dienst ook aan het WMO-loket een extra boost heeft gekregen. Subsidie voor het aanpassen van de fiets betekent meer mobiliteit onder ouderen.”

Alles komt samen bij Tworby

Andersom kan Harris er overigens ook vanuit gaan dat haar geld in goede handen is bij Van den Berg. Al tijdens zijn studie aan de TU Eindhoven wist hij dat hij iets in het sociale domein wilde gaan doen. ,,Iets met arbeidsparticipatie, duurzaamheid of gezondheid. Het mooie is dat bij Tworby alles bij elkaar komt.” Tekst gaat verder onder de foto.

Een door Tworby aangepaste elektrische fiets. Foto: Tworby

Lees ook: Dragons' Den: Shawn Harris investeert 1 miljoen euro in Lalaland

,,Omdat we geen nieuwe fietsen maken, maar tweewielers aanpassen, gebruiken we minder grondstoffen”, besluit de succesvolle Dragons' Den-deelnemer. ,,Kijk je naar mobiliteit, dan spelen wij gezondheid, beweging en zelfredzaamheid in de kaart en tenslotte bieden we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ook werk door ze onze onderdelen te laten assembleren. Waar wij over drie jaar staan? Dat vind ik een goede vraag. Ik hoop vooral dat we zoveel mogelijk mensen op de fiets krijgen én houden.”

Zou je net als Bob van den Berg mee willen doen aan Dragons’ Den? Meld je dan aan via deze link: https://vincenttvproducties.nl/aanmelden-dragons-den

De investeerders van Dragons' Den (v.l.n.r.): Pieter Schoen, Manon van Essen, Shawn Harris, Won Yip en Bas Witvoet. Foto: Annemieke van der Togt.

In Dragons’ Den krijgen startups en scale-ups die op zoek zijn naar een investeerder, de kans hun bedrijf te pitchen aan vijf succesvolle zakenmensen. Won Yip, Shawn Harris, Pieter Schoen, Manon van Essen en Bas Witvoet investeren met eigen geld in de bedrijven die zich in het tv-programma presenteren.

De afleveringen van Dragons’ Den zijn te zien op Viaplay.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws