Nieuws Groei
Nieuw Dragons' Den-succes met abonnementsmodel: half miljoen voor verhuurder babyproducten
Of het nu om parfum, biologische koffie of vitaminepillen gaat; ondernemers die een product op abonnementsvorm bij Dragons’ Den komen pitchen, scoren regelmatig een investering. Zo ook Julie Munneke Tromp. Ze doet het met de verhuur van babyproducten die na gebruik gratis geretourneerd kunnen worden. ,,We willen het grootste circulaire platform van Europa worden.” Dragons Pieter Schoen en Manon van Essen willen haar helpen.

Julie Munneke Tromp, oprichter van Tiny Library. ,,Wij zijn het duurzame en circulaire alternatief voor Marktplaats en nieuwkoop van babyproducten.”
Tijdens haar strakke pitch in de spotlights van Dragons’ Den op Viaplay vertelde Julie Munneke Tromp dat ouders van jonge kinderen jaarlijks 3.000 euro uitgeven aan attributen die ze soms maar een paar maanden gebruiken. Denk hierbij aan kinderwagens, buggy’s, draagzakken of campingbedjes. Dat kan flink goedkoper en duurzamer, dacht de oprichter van Tiny Library. Door deze producten te huur aan te bieden en na terugname volledig te checken en te reinigen, is haar onderneming ook nog eens circulair.
Tiny Library als duurzame alternatief voor Marktplaats
Het bedrijf uit Bussum is nu twee jaar onderweg, maakte 200.000 euro aan omzet, bediende 1.500 klanten, groeide in het afgelopen jaar met 20 procent per maand en sloot al zes grote merken aan. Je kunt gerust stellen dat Tiny Library een uitstekende start heeft gemaakt en als we de oprichter mogen geloven, wacht er eveneens een mooie toekomst.
,,Vanochtend zei iemand op het schoolplein nog tegen mij dat ze eerder van ons bestaan had willen weten”, vertelt Julie Munneke Tromp met gepaste trots. ,,Ze had haar zwangere vriendinnen dan ook meteen over ons vertelt. Wij zijn het duurzame en circulaire alternatief voor Marktplaats en nieuwkoop van babyproducten.”
500.000 euro tegen een bedrijfsaandeel van 32,5 procent
Om die mooie toekomst daadwerkelijk tegemoet te treden, is nu 500.000 euro nodig. Een bedrag dat ingezet zal worden voor marketing, tech en logistiek. In Dragons’ Den was te zien dat Schoen en Van Essen dat bedrag op tafel willen leggen en daar een bedrijfsaandeel van 32,5 procent voor terugkrijgen.
,,Of ik achteraf gezien tevreden ben met dat resultaat?”, herhaalt Julie Munneke Tromp de vraag. ,,Eigenlijk was ik van plan om niet verder dan 25 procent te gaan, maar als je er goede partners en stevige groei voor terugkrijgt, neemt je bedrijf natuurlijk alleen maar in waarde toe.”
Proces na Dragons' Den verloopt van achteren naar voren
Die opname van Dragons’ Den ligt inmiddels drie maanden achter ons, maar de deal is echter nog niet rond. ,,Het is eigenlijk best gek om op deze manier investeerders binnen te halen. Je werkt van achteren naar voren, maar het bedrag en het aandelenpercentage liggen wel al op tafel. Het is geen normaal proces en daarom is het voor mij niet altijd even helder.”
"Naar mijn idee is er nog geen ideale balans tussen duurzaamheid en winstgevendheid. Natuurlijk moet het geld opleveren, maar niet ten koste van alles"
Lees ook: Dragons' Den-investeerder Van Essen: 'Ik wil één van de succesvolste zakenvrouwen worden'
Deal uit Dragons' Den draait niet alleen om winstgevendheid
Wie met Julie Munneke Tromp in gesprek is, voelt dat de deal tussen de ondernemer en de twee topinvesteerders geen ABC’tje is. ,,Voor mij begint het allemaal met ónze visie. Daar moeten beide partijen het over eens zijn. Voor een groot deel is dat hier het geval, al is er naar mijn idee nog geen ideale balans tussen duurzaamheid en winstgevendheid. Natuurlijk moet het geld opleveren, maar niet ten koste van alles. De duurzame transitie van bezit naar gebruik staat voor mij boven alles. ”
In een eerder gesprek met De Ondernemer vertelde ‘dragon’ Van Essen dat het helemaal geen ramp is als het rondmaken van een deal wat langer op zich laat wachten. Zo is de samenwerking met het duurzame schoonmaakmerk Savvy ook nog altijd geen feit. ‘Je stapt samen in een relatie die meerdere jaren gaat duren. Dat moet écht goed voelen. Voor beide partijen’, aldus de investeerder.
Julie Munneke Tromp: ,,Het begint allemaal met ónze visie. Daar moeten beide partijen het over eens zijn."
Lees ook: Mega-investeerder Shawn Harris: 'Dragons' Den houdt mij relevant'
Desnoods verder zonder dragons Van Essen en Schoen
De vraag is echter of JUlie Munneke Tromp ook bereid is om nog lang aan de onderhandeltafel te blijven zitten. Ze geeft aan dat de samenwerking ergens in ‘de komende weken’ moet worden beklonken. Lukt dat niet, dan gaat Tiny Library zonder inmenging van de twee dragons verder.
,,Het fijne is dat wij in een positie zitten waarin we heel kritisch kunnen zijn. Wij hebben een partnership met leveranciers dus van voorfinanciering is geen sprake. Het gaat hier over een schaalbaar model dat interessant is voor allerlei investeerders. Het punt waarop we nu staan, hebben we zonder al te veel effort weten te bereiken. We merken dat mensen al snel heel enthousiast zijn over onze dienst.”
,,En in Stichting DOEN hebben we bovendien een investeerder die in circulaire economie investeert. Begrijp me niet verkeerd: de toevoeging van Manon en Pieter zou enorm waardevol zijn, maar we hoeven dus niet te leuren.”
Wil je net als Julie Munneke Tromp meedoen aan Dragons’ Den? Meld je dan aan via deze link.
De investeerders van Dragons' Den (v.l.n.r.): Pieter Schoen, Manon van Essen, Shawn Harris, Won Yip en Bas Witvoet. Foto: Annemieke van der Togt.
In Dragons’ Den krijgen startups en scale-ups die op zoek zijn naar een investeerder, de kans hun bedrijf te pitchen aan vijf succesvolle zakenmensen. Won Yip, Shawn Harris, Pieter Schoen, Manon van Essen en Bas Witvoet investeren met eigen geld in de bedrijven die zich in het tv-programma presenteren.
Lees ook: Derde seizoen Dragons' Den: de succesverhalen van 2021