Nieuws Groei

Dragons' Den: The Urban Jungle Project wil bloeien met Witvoet en Yip

Complete jungles hoeven het niet te worden, maar dat steden nodig vergroend moeten worden, staat voor de oprichters van The Urban Jungle Project als een paal boven water. Maarten en Daan Grasveld hebben er het perfecte groen voor ontwikkeld, maar om hun markt optimaal te bedienen, is 500.000 euro nodig. Investeerders Won Yip en Bas Witvoet maakten er tijdens de tweede aflevering van Dragons’ Den 750.000 euro van. Ze krijgen daarvoor een bedrijfsaandeel van 20 procent.

Robbert Daalder 1 mei 2022

Urban jungle ebben grasveld dragons den

Daan Grasveld, Tom Evers, Maarten Grasveld en Stef Jansen zijn de gezichten achter The Urban Jungle Project.

,,Is dit een echte foto? Of is dit een animatie?” Investeerder Bas Witvoet lijkt zijn ogen tijdens de uitzending van Dragons’ Den niet te kunnen geloven wanneer Daan twee foto’s laat zien van het platte dak van het gemeentehuis in Zoetermeer. Op de eerste foto is slechts de bedekking met grind te zien, maar de tweede toont een tuin vol in bloei, inclusief kas, planten en bomen. Dat dragon Witvoet even later over de brug komt met een bod op een deel van het aandelenpakket, mag geen verrassing heten.

Dragon Yip opvallend enthousiast over boom in hangconstructie

Het enthousiasme van de doorgaans kritische Yip is wel opvallend. Het zegt genoeg over datgene waar ‘de Grasveldjes’ mee zijn gekomen. Het draait allemaal om een boom in een hangconstructie. Omdat deze niet met volle wortels in de grond staat, kan hij op ieder dak worden neergezet.

,,Door toevoeging van sensoren kun je sturen op voeding en water voor onze bomen”, vertelt Daan. ,,En in de toekomst kunnen we boomstroom genereren door de schommelbeweging die hij in deze constructie maakt”, voegt Maarten er als landschapsarchitect aan toe. ,,In 2050 leeft tweederde van de wereldbevolking in de stad. Steden worden steeds minder leefbaar, maar natuur biedt de oplossing. Zolang we de ruimte maar beter gebruiken dan we nu doen.”

Dragons' Den-investeerders Won Yip en Bas Witvoet. Foto: Annemieke van der Togt.

Lees ook: Nieuw seizoen Dragons' Den op Viaplay: lukt het Savvy investeerder te vinden?

Bij Dragons' Den op zoek naar strategische partners

The Urban Jungle Project, dat in boomkwekerij Ebben haar co-founder heeft, is volgens de oprichters een missie-gedreven familiebedrijf dat er niet op uit is om de tent met zoveel mogelijk winst te verkopen. Nee, ze waren bij Dragons’ Den om strategische partners te vinden die hen duurzaam, maatschappelijk en financieel kunnen ondersteunen. Yip en Witvoet bieden de uitkomst.

,,We zochten een link naar vastgoed”, zegt Daan. ,,Iemand met een netwerk waarmee we nieuwe projecten kunnen binnenhalen. Bas is een gevestigde naam binnen de bouwsector en daardoor de juiste man voor ons. Hij kan ons bij de juiste partijen aan tafel krijgen en helpen om (internationale) projecten binnen te halen. En hoewel Won vooral een horecaman is, heeft ook hij een sterk netwerk in het vastgoed. Los van de financiële inbreng is deze deal van enorme strategische waarde.”

'We praten met de dragons over de vraagdynamiek in de markt, over zaken waar wij tegenaan lopen in de productie en denken eveneens al na over onze mogelijke werkwijze'

Daan Grasveld, medeoprichter The Urban Jungle Project

Het is een deal die echter nog niet definitief beklonken is, maar de jongste Grasveld zegt zich geen zorgen te maken over een goede afloop. ,,De intenties zijn positief, het enthousiasme is groot en de gesprekken die we voeren zijn prettig. We praten over de vraagdynamiek in de markt, over zaken waar wij tegenaan lopen in de productie en denken eveneens al na over onze mogelijke werkwijze. Welke werkzaamheden voer je zelf uit en wat doe je met onderaannemers?”

Geld uit Dragons' Den gebruiken voor onderzoek en productontwikkeling

,,We maken de dingen niet mooier dan ze zijn”, vervolgt de medeoprichter van het bedrijf dat in 2020 het levenslicht zag. ,,Het gaat al goed met The Urban Jungle Project en er staat iets om mee te werken. Het investeringsgeld willen we gebruiken voor onderzoek en productontwikkeling. We leveren een plug and play groenoplossing op plekken waar het eigenlijk niet kan. Welke boomsoorten lenen zich daar het beste voor?”

,,Er zit veel techniek in ons product dat niet alleen optimaal moet werken, maar ook zwaar belast moet kunnen worden. Om die reden simuleren we windbelasting op daken en onderzoeken bij welke kracht de opstelling gaat schuiven. Hoe maak je het mechanisch en constructief zo sterk mogelijk?”

Daan Grasveld, medeoprichter The Urban Jungle Project.

Lees ook: Dragons' Den komend seizoen te zien bij Viaplay, Plessen, Perridon en Kelder zwaaien af

Te weinig handen om alle ballen in de lucht te houden

Naast deze vraagstukken zijn er ook een aantal personele uitdagingen. ,,De vraag uit de markt is groot. Dienen nieuwe klanten zich aan, dan wil je dat momentum vol benutten en de opdracht direct uitvoeren. Tegelijkertijd wil je ook nieuwe klanten binnenhalen en bijvoorbeeld met vastgoedpartijen praten. Daar hebben we wel wat moeite mee. We hebben te weinig handen om alle ballen in de lucht te houden. Een probleem dat we met het geld van onze mogelijke nieuwe investeerders kunnen oplossen.”

Het is een understatement dat Daan en Maarten er de handen vol aan hebben. Toch weet Daan nog wel een moment van bezinning te vinden en stil te staan bij datgene wat hij en zijn vader allemaal teweeg brengen. ,,Onze samenwerking is niet alleen bijzonder omdat we vader en zoon zijn, maar ook omdat het gewoon heel goed werkt. We hebben allebei onze eigen inhoudelijke kennis en zitten elkaar dus nooit in de weg. Dat geldt eigenlijk voor ons hele team. Iedereen is complementair aan elkaar.”

Lees ook: Derde seizoen Dragons' Den: de succesverhalen van 2021

Dragons' Den doet vader en zoon stilstaan bij succes

,,In de afgelopen jaren hebben we voor meerdere grote vastgoedpartijen gewerkt. Het wordt allemaal steeds serieuzer en het traject waar we na Dragons’ Den in terecht zijn gekomen, is een volgende stap in onze ontwikkeling. Het was al gaaf om ons verhaal daar te mogen doen en het is superleuk om dan ook nog eens zulke enthousiaste reacties te ontvangen."

,,Na de opname zijn we ergens een kop koffie gaan drinken", besluit hij. Daar zaten we elkaar aan te kijken en beseften we opeens weer even wat we allemaal al gepresteerd hebben. Twee jaar geleden hadden we het erover dat we ons plan verder moesten brengen en nu staan we hier. Dat is best bijzonder.”

Zou je net als Daan en Maarten Grasveld ook mee willen doen aan Dragons’ Den? Meld je dan aan via deze link: https://vincenttvproducties.nl/aanmelden-dragons-den

De investeerders van Dragons' Den (vlnr): Pieter Schoen, Manon van Essen, Shawn Harris, Won Yip en Bas Witvoet. Foto: Annemieke van der Togt.

In Dragons’ Den krijgen startups en scale-ups die op zoek zijn naar een investeerder, de kans hun bedrijf te pitchen aan vijf succesvolle zakenmensen. Won Yip, Shawn Harris, Pieter Schoen, Manon van Essen en Bas Witvoet investeren met eigen geld in de bedrijven die zich in het tv-programma presenteren.

De afleveringen van Dragons’ Den zijn te zien op Viaplay.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws