Nieuws Groei

Dragons' Den Shawn Harris investeert in ProudBreast: externe borstprotheses

Met haar investering van 150.000 euro tegenover een bedrijfsaandeel van 25 procent hielp Dragons’ Den-investeerder Shawn Harris in één klap duizenden vrouwen. Natuurlijk zijn ondernemers Clary Scheres en Suzanne Kemps de eerste twee vrouwen die geholpen zijn, maar omdat hun bedrijf ProudBreast in externe borstprotheses nu naar een hoger plan kan worden getild, zijn de mogelijkheden enorm gegroeid.

Robbert Daalder 3 mei 2020

Duizenden vrouwen profiteren prothese investering dragons den

Clary Scheres (links) en voormalig compagnon Suzanne Kemps.

Wie luistert naar het verhaal van Clary Scheres en Suzanne Kemps moet concluderen dat het een gouden zet is geweest om mee te doen aan het televisieprogramma Dragons’ Den (foto onderaan artikel).

ProudBreast is als lifestyle platform voor vrouwen met één of geen borst ontstaan nadat Kemps’ wereld op de kop werd gezet door borstkanker. Ze genas, maar de borst werd afgezet waardoor ze met een prothese te maken kreeg. Eentje die haar door de vorm en structuur het gevoel gaf dat ze nog altijd patiënt was. Het idee voor de externe borstprothese gemaakt van schuim was geboren.

Scheres: ,,Twee jaar later ben ik aangehaakt en hebben we het hele bedrijfsplan uitgewerkt. We zijn de markt opgegaan en omdat we een product hebben waarmee we vrouwen echt heel blij maken, stonden we vorig jaar november dus in de tv-studio bij Dragons’ Den om een investeerder te vinden.”

Lees ook: Bedenker waterfles-met-pillendoosje kan opschalen na Dragons’ Den

Dragons' Den: 'Het voelde direct goed met Shawn zaken te doen'

Een investeerder die ze in Harris vonden. ,,Het is best spannend om ‘ja’ te zeggen tegen een investeerder die je niet kent. Toch voelde het direct gewoon goed om zaken te doen met een vrouw als Shawn. Met onze externe borstprothese hebben we een vrouwelijk product terwijl investeerders toch vaak mannen zijn. Daarom sprak zij ons vooraf al aan. En haar aanbieding ook. We hadden vóór de pitch natuurlijk een marge ingebouwd en daar bleef ze binnen. We hoefden daarom ook niet lang na te denken over onze beslissing.”

En terecht, gezien de stappen die inmiddels zijn gezet. Zo had ProudBreast negen dagen lang een stand op de Huishoudbeurs waar volgens Scheres ontzettend veel mensen kennis hebben gemaakt met hun product.
Daarnaast hebben ze een glossy gelanceerd met daarin verhalen van vrouwen die de community achter het bedrijf vormen.

Nieuw, gepatenteerd model in de zomer

,,Verder hebben we kunnen investeren in de voorraad en in de zomer lanceren we een nieuw, gepatenteerd model. En we hebben nu ook mensen in dienst. Er is een officemanager, in juni begint er een innovatiemanager en daaromheen maken we gebruik van freelancers. Het is geweldig om de plannen die we als startup hadden nu als scale-up ook echt uit te kunnen voeren.”

INNOVATIE

Proud Breast heeft met de Qups een duurzame en comfortabele externe borstprothese ontwikkeld. De directe voordelen van de Qup zijn dat deze · comfortabel aanvoelt door de toepassing van ademende materialen, · slechts 15% van de bestaande prothese weegt, · past in reguliere lingerie en · online te koop is.

De indirecte voordelen van de Qup zijn dat deze door het comfort bijdraagt aan de kwaliteit van leven na borstkanker, door de ruime keuze in kleur, stijl en prijs vrouwen meer vrijheid geeft, door het zorgeloze gebruik vrouwen helpt zich sneller vitaal te voelen en · door de modieuze aanpak vrouwen weghaalt uit het medische circuit.

Er is niet langer sprake van een apart ‘prothese-product’, maar van een geïntegreerd lingerie item dat past bij het nieuwe lichaam van vrouwen met één of géén borst. Zorgeloos winkelen, zorgeloos aan- en uitkleden en zorgeloos draagcomfort.

Kijkend naar de bezetting van ProudBreast is het helaas een feit dat Kemps daar ondertussen geen onderdeel meer vanuit maakt. De kanker is bij haar teruggekeerd en dit keer is het ongeneeslijk. ,,Gelukkig voelt ze zich momenteel een stuk beter en lijkt het erop dat ze nog meerdere jaren heeft. Daarom vervult ze nu een adviserende rol."

,,Ons dreamteam was uit elkaar gevallen. Shawn heeft in het proces richting leiderschap een belangrijke rol gespeeld. Op het moment waarop Suzanne haar diagnose kreeg, stapte zij in. Dat was na Dragons’ Den namelijk nog niet definitief. Toen ze hoorde over Suzanne, besloot ze er echt voor te gaan en dat was voor mij het laatste zetje dat nodig was om ook mijn schouders eronder te zetten.”

"Door deze hele situatie heeft onze missie nog meer gewicht gekregen. We willen vrouwen de ruimte geven om hun ervaringen met ons te delen en mee te denken over aanpassingen"

Clary Scheres, directeur ProudBreast

MAATSCHAPPELIJKE IMPACT

De Qup past in reguliere lingerie. Grote voordeel is dat dit vrouwen weghaalt uit de klinische wereld, en dat ze zich weer gezond en geaccepteerd kunnen voelen. Bovendien biedt dit vrouwen weer een grotere keuzevrijheid in lingerie, zowel in stijl, pasvorm, alsmede in prijssegmentatie. De consequentie is dat de ketens van de prothese oplossingen, met onze oplossing, grotendeels zal integreren in de reguliere lingerieketen.

'Vrouwen ervaringen laten delen en meedenken over nieuwe borstprotheses'

,,Door deze hele situatie heeft onze missie nog meer gewicht gekregen. We willen mensen verbinden, vrouwen de ruimte geven om hun ervaringen met ons te delen en van daaruit mee te denken over aanpassingen of nieuwe modellen. Hetzelfde geldt voor onze medewerkers. Zij moeten zich vrij voelen. Dit met het besef dat we ons met vallen en opstaan zullen ontwikkelen.”

De ondernemer vertelt dat de ziekte van haar voormalige compagnon ervoor heeft gezorgd dat dit besef sterker leeft dan ooit. ,,Suzanne is na de diagnose in een diep dal terechtgekomen. Het is haar alleen wel gelukt om daar sterker uit te komen. In haar huidige rol heeft ze als het ware een helikopterview op het bedrijf. Ze kijkt terug op waar we vandaan komen, ze reflecteert en schrijft artikelen voor onze website waarin ze tips geeft aan ondernemers die ook de stap van startup naar scale-up gaan zetten.”

Lees ook: Koffie-startup Wakuli: geen succes bij Dragons' Den, wel bij andere investeerders

DUURZAAM

Bij de ontwikkeling van de Qup is het uitgangspunt om zoveel mogelijk met natuurlijke materialen te werken. De grootste uitdaging is de vormvastheid in combinatie met de gewenste tactiele kwaliteiten (dat de Qup voldoende indrukbaar is). De afwerking wordt verzorgd door het naai-atelier E&E, die zich momenteel oriënteren op medewerkers met afstand tot de arbeidsmarkt.

Er wordt onderzocht of de doelgroep van ex-borstkanker patiënten hierop kAN bemiddelen. Uit cijfers van Pink Ribbon blijkt dat door de late gevolgen van kanker, veel ex-patiënten nog langdurig klachten ervaren en hierdoor vaker afgekeurd thuis zitten.

'Was nog geen online wereld voor borstprothese'

Er gebeuren mooie dingen in Deventer. Daar waar ProudBreast is gevestigd lijkt na regen daadwerkelijk zonneschijn te komen. Zo ondervindt Scheres weinig last van de coronacrisis en is de noodzaak van online shoppen een pluspunt gebleken.

,,Eigenlijk was er überhaupt nog geen online wereld voor de borstprothese. Vrouwen kregen het professionele advies voor de juiste prothese en daarmee moesten ze het doen. Maar deze vrouwen hebben opeens te maken met een afgezette borst, ze willen weten wat dat met iemand doet, ervaringen delen en zelf regie voeren over het aanschafproces van de prothese."

,,Wij bieden ze de content vanuit de community en een assortiment aan externe protheses. Die kunnen ze bestellen, testen en terugsturen als het niet bevalt. We ontvangen daar hele positieve reacties op. En inderdaad, dit komt extra goed uit nu mensen niet naar de winkel kunnen komen.”

Gaat het over de nadelige gevolgen van de coronacrisis, dan geeft Scheres aan dat het lastig was om sollicitatiegesprekken te voeren. ,,Toch zijn de medewerkers die we hebben aangenomen op mij afgekomen en niet andersom. Ze zaten in onze community en waren al bezig als vrijwilliger. Het was een groot voordeel dat ik ze dus al goed kende.”

In Dragons’ Den krijgen beginnende ondernemers die op zoek zijn naar een investeerder, de kans om hun eigen bedrijf te pitchen aan vijf van de meest succesvolle zakenmensen van ons land. Michel Perridon, Nikkie Plessen, Won Yip, Shawn Harris en Pieter Schoen zijn samen goed voor zo’n 1 miljard euro en investeren met hun eigen geld.

Dragons’ Den is te zien op zondag om 21.30 bij WNL op NPO1 en op NPO Start.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.