Podcast Droomstart

Tweede pitch Droomstart: gaat de jury voor slimme fintech-startup of voor horecatrend?

Het tweede Droomstart-seizoen is begonnen! In de tweede aflevering van onze podcastserie over startende ondernemers bindt Junior Lugte van The Kitchen Dojo de strijd aan met Jeffrey van Dam van FinBuddy. Welke pitch overtuigt de vakjury?

Droomstart Reportage Still 23

Seizoen 2 van Droomstart is begonnen. Junior Lugte in de studio van As We Speak Podcasts in Hilversum.

Van onze redactie 13 december 2022

In seizoen 2 van Droomstart meten acht startende ondernemers zich met elkaar. In een pitch van een minuut krijgen ze de gelegenheid de vakjury, bestaande uit businesscoach en bestseller-auteur Kelly Weekers, Barry van Ruiven (topondernemer achter SEABASS), commercieel directeur André Dolsma van Qredits en De Ondernemer-directeur Gerard van den Broek, te overtuigen van hun plannen.

In de eerste aflevering streden De Groene Schoonmaakwinkel van Mara Broeren en de 100 procent vegan huidverzorgingslijn Food for Skin van de ondernemende zussen Angela en Cathy Ursem om een plek in de volgende ronde. Nu is het de beurt aan Jeffrey van Dam van FinBuddy en Junior Lugte van The Kitchen Dojo.

FinBuddy helpt de chaos op je bankrekening tot een minimum te beperken

Jeffrey van Dam van FinBuddy bijt het spits af van de tweede aflevering. De missie van de startup is ambitieus: financiën leuker en makkelijker maken. Dat doet het door alle vaste lasten op dezelfde dag af te schrijven van de rekening, net na ontvangst van bijvoorbeeld je salaris.

Gebeurt dat niet al? Nee, zegt Jeffrey in de pitch. ,,Vreemd genoeg niet. Het kan bij heel veel partijen gewoon niet. Daar zijn die bedrijven zich ook niet bewust van. Door het beter te organiseren kun je de chaos op je bankrekening tot een minimum beperken. FinBuddy zorgt daarvoor.” FinBuddy benadert de partijen die voor de vaste lasten zorgen om voor die datum te kiezen. Dat is ook in hun voordeel, betoogt Jeffrey, want zo kan een leverancier makkelijker zien wie van de klanten tijdelijk of structureel in betalingsproblemen is.

Hoewel FinBuddy al loopt, Jeffrey maakt in de uitzending bekend dat Essent heeft getekend om samen een pilot op te zetten, kan het de expertise van Droomstart goed gebruiken. ,,Met name de kennis over het opschalen. Daar hebben we geen ervaring mee. Tegelijk missen we de kennis om onze missie bekend te maken. Dus input op het gebied van marketing is welkom en volgens mij zie ik vier experts op dat gebied tegenover me,” legt Jeffrey de vakjury uit.

"Input op het gebied van marketing is welkom en volgens mij zie ik vier experts op dat gebied tegenover me"

Jeffrey van Dam, FinBuddy (foto onder)

The Kitchen Dojo wil graag uitbreiden naar andere steden

Voor Junior Lugte ligt de lat hoog na de strakke pitch van Jeffrey. Maar met veel enthousiasme knalt hij erin. Zijn bedrijf The Kitchen Dojo heeft overduidelijk een wow-factor. Lugte verhuurt keukenruimte met professionele apparatuur aan ondernemers die zelf heerlijke maaltijden willen maken en thuis laten bezorgen. Vet idee, dat tijdens 'corona' meteen goed van start ging omdat veel meer mensen eten gingen bestellen.

Nu staat er flink druk op de businesscase door de prijsexplosie van energie. Junior: ,,Ik ben heel benieuwd op welk sentiment ik moet varen. Eerst stapelden de aanmeldingen zich op, maar nu worden ikzelf en mijn klanten hard geraakt door de oorlog.” Het antwoord op die vraag is van groot belang, want het liefst wil Junior door. Naast de vestiging in Rotterdam wil hij in andere steden keukens openen en het liefst ook uitbreiden naar het buitenland.

Voor Junior is Droomstart de ideale vraagbaak. ,,Mijn vrouw vertelde me dat ik hieraan mee moest doen. Ik heb al anderhalf jaar mijn bedrijf en de crises stapelen zich op. Ik wil graag weten of andere bedrijven hier ook last van hebben en of ik daarop coaching kan krijgen.” Nou, Junior krijgt wat hij wil, want al tijdens de nabespreking vliegen de tips van de vakjury zijn kant op. Een jury die enorm gecharmeerd is van de ondernemerspassie die Junior laat zien.

"Eerst stapelden de aanmeldingen zich op, maar nu worden ikzelf en mijn klanten hard geraakt door de oorlog"

Junior Lugte, The Kitchen Dojo (foto onder)

Lees ook: Droomstart: podcastserie met startende ondernemers op weg naar de top

Maar wie gaat er naar de volgende ronde?

Het is een spannende aflevering van Droomstart, omdat meteen duidelijk is dat de vakjury in beide businessplannen veel potentie ziet. Waar FinBuddy scoort met het gevoel van 'waarom hadden we dit niet al?' heeft The Kitchen Dojo de creativiteit die ook bij ondernemen past. Maar welk van de twee plannen gaat door naar de volgende ronde? Je hoort het via je favoriete podcastplatform.

Jury én publiek beslissen wie de Droomstart maakt

Uit alle inzendingen voor Droomstart selecteert de jury tien potentiële Droomstarters die worden uitgenodigd voor een pitch. Daarvan maken er acht de kans om door te gaan, om vervolgens via twee rondes tot twee finalisten te komen die een super-pitch gaan doen. De jury en het publiek bepalen dan gezamenlijk wie Droomstart wint!

Ga met ons mee op ondernemersreis, leef mee met de kandidaten en kom te weten of jouw favoriete ondernemer zijn of haar Droomstart gaat beleven! Luisteren kan via Spotify en Apple.

Lees ook: Wie gaat er door na eerste Droomstart-pitch: De Groene Schoonmaakwinkel of Food for Skin?

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details
Hart voor Zaken

Douwe Snoek over zijn leiderschapsstijl: 'Je moet hard zijn voor jezelf om zacht te kunnen zijn'

Hij kon zich best als een 'hork' gedragen tegen zijn personeel, realiseerde Snoek Puur Groen directeur Douwe Snoek zich tijdens een gesprek met zijn medewerkers. Hij pakte de handschoen op, volgde een training zelfontwikkeling en werd van een zelfbenoemd eikel een anker voor de organisatie. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt Snoek over de kracht van leiderschap.

Details
Hart voor Zaken

Liefde en business zijn de twee grote pijlers voor succesvol leiderschap Hans van der Kooij (Caesar Groep)

Hans van der Kooij is directeur en oprichter van ICT-dienstverlener Caesar Groep. Hij is te gast in deze Hart voor Zaken, de podcastserie van Cor Hospes over leiderschap. Hoe zorgt hij voor een zo perfect mogelijk werkklimaat? ,,Ik probeer mensen te helpen op hun weg in het leven. Ervoor te zorgen dat ze hier niet komen om te werken, maar om te leven.''

Details
De Jonge Ondernemer

Pauline (17) heeft al een webshop en fysieke kledingwinkel: 'Het is keihard werken'

Pauline Snel doet haar achternaam eer aan. Ze is pas 17, maar runt nu al een succesvolle damesmodewinkel. In de winkelstraat en online. Elily draait als een malle in het pand in hartje Dordrecht en via de drukbezochte webshop. Hoe boks je dat als minderjarig ondernemer voor elkaar en waar loop je tegenaan als 17-jarige bomvol ambitie? Je hoort het in aflevering drie van De Jonge Ondernemer.

Details
Droomstart

Twee duurzame businessplannen in derde Droomstart-pitch: wordt het de growtower of fashion-software?

Ook in deze derde aflevering van Droomstart mogen twee startende ondernemers hun businessplan bij een vierkoppige jury voorleggen in de vorm van een pitch. Wie overtuigt de jury? Een uiterst duurzame kweektoren voor kruiden of fashionsoftware met een hoog body positivity-gehalte? Het beloven 25 spannende minuten te worden in deze podcast.

Details
De Zo Genaamde Podcast

Verbinding als kracht: hoe de naam 'Univé' te herleiden is naar een boer in het jaar 1794

Bijna elke Nederlander kent de naam 'Univé verzekeringen'. De oorsprong van de naam zal echter bij veel minder mensen bekend zijn. De hoogste tijd voor naamexpert Floris Hülsmann om op zoek te gaan naar de betekenis van deze merknaam. Te gast in De Zo Genaamde Podcast is Ron Bavelaar om het verhaal achter de naam te vertellen.

Details
De Zo Genaamde Podcast

Kleine letter f en hoofdletter Q: het eigenzinnige en eigentijdse verhaal achter de naam fonQ

Dit keer duikt naamexpert Floris Hülsmann in het verhaal van fonQ. Kleine letter f aan het begin, hoofdletter Q aan het eind. Een opvallende naam, van een net zo’n opvallend bedrijf: fonQ verkoopt in haar webwinkel trendy meubels, lampen, cadeaus en accessoires. Hoe is het bedrijf op deze naam gekomen? Heette het altijd al zo? En wat is de gedachte erachter? Ceo Jeremiah Albinus legt het haarfijn uit in De Zo Genaamde Podcast.

Details
Hart voor Zaken

Waarom een leidinggevende volgens René Kesselaar een giraffe moet zijn en geen Bokito

Ondernemer René Kesselaar is ontevreden over de wereld waarin hij met zijn bedrijf opereert. Sterker, hij moet niks van die hele aannemerswereld weten. Daarom noemt hij Kesselaar & Zn geen aannemings- of bouwbedrijf, maar een ‘gastheer in de bouw’. Gastheer Cor Hospes van de podcastserie Hart voor Zaken wil alles over het gastheerschap en de opmerkelijke manier van Kesselaars ondernemen weten.

Details
Selfmade in Holland

Selfmade in Holland: Sharon Hilgers slaat een groenere weg in met My Jewellery

Volgend jaar staat voor Sharon Hilgers in het teken van grote veranderingen. Op zakelijk én persoonlijk vlak. Team Selfmade in Holland reist af naar Den Bosch. Het gesprek tussen Roelof Hemmen en Sharon vindt plaats in de kleurrijke showroom van My Jewellery. Sharon: ,,Voor het eerst gaan we met ons merk een ander verhaal vertellen. Dat past bij de nieuwe weg die we inslaan.” Ze heeft al fors geïnvesteerd in verduurzaming en vanaf 2023 worden de plannen uitgerold. Haar rol als meewerkend voorvrouw ziet ze steeds meer veranderen.

Details