Podcast Droomstart
Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?
De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

David Hovanesian van Teazie houdt zijn pitch voor de Droomstart-jury.
We zijn inmiddels alweer een eind op weg met de eerste pitchrondes van dit tweede seizoen Droomstart. Van De Groene Schoonmaakwinkel tot een 100 procent vegan huidverzorgingslijn en van fintech-app FinBuddy tot een kweektoren voor verse kruiden en salades: een bonte verzameling van businessplannen passeerde de afgelopen weken de revue. De vierkoppige vakjury had er een behoorlijke kluif aan, maar kwam steeds weer tot een weloverwogen besluit. Welke startende ondernemer mag door naar de volgende ronde?
In deze aflevering van Droomstart is het tijd voor de twee laatste ondernemers met een interessant, innovatief en opvallend idee. Echter, ziet de jury genoeg groeikansen in de piepjonge ondernemingen of kan men beter eerst nog eens terug naar de tekentafel? De eerste ondernemer die zich mag voorstellen aan de luisteraars en presentator Fabienne de Vries is David Hovanesian, samen met zijn zakenpartner Storm Wouters wil hij kwalitatief hoogstaande en duurzame thee een prominentere plek geven op kantoren in Nederland en België. De naam van het abonnementsmodel: Teazie.
''We komen ook maandelijks langs om de thee-smaken te wisselen. Daarmee nemen we de pijn van de inkoop en het voorraadmanagement volledig weg''
Waar blijft de lekkere en duurzame thee op kantoor? Teazie biedt uitkomst
,,Ik weet dat er vraag naar goede thee op de werkvloer is’’, zegt de ondernemer tegen Fabienne. Volgens de host zit David op zijn stoel als een stier die klaar is om de arena te betreden. Heeft ze gelijk? ,,Absoluut. Ik heb er heel veel zin in. Al sinds de uitnodiging voor Droomstart in de mail zat. Ik ben direct gaan nadenken hoe ik mijn verhaal wilde vertellen en heb wel iets voor ogen.’’
David is dus helemaal klaar voor zijn pitch. Een pitch waarin hij duidelijk maakt dat heel goede koffiecorners op kantoor nog veel te vaak vergezeld worden van een slap theekistje. ,,Eigenlijk is dat gek. Want in Nederland wordt ongeveer net zoveel koffie als thee gedronken. Wij zijn ons af gaan vragen: waarom zijn de theefaciliteiten zo summier vergeleken met die voor koffie?’’ De theebar van de nog studerende compagnons moet verandering brengen in de situatie. ,,De bar ziet er goed uit en de thee is lekker. Maar we komen ook maandelijks langs om de thee-smaken te wisselen. Daarmee nemen we de pijn van de inkoop en het voorraadmanagement volledig weg. En je krijgt een prachtige faciliteit die ook nog eens honderd procent composteerbaar afval produceert in plaats van wegwerpafval.’’
''Ik heb het zelf meegemaakt. Ik had iets besteld en moest het installeren. Dat lukte me niet. Een buurman zou me kunnen helpen''
Droomstart-jury heeft nog vele vragen voor startende ondernemers
De pitch klinkt zelfverzekerd. Maar is de jury net zo enthousiast als de ondernemer zelf? Want hoe werkt het apparaat nu precies? Waarom hele theebladeren in plaats van theezakjes? Hoe bereik je de doelgroep en wat is de doelgroep precies? En hebben de mannen al nagedacht over een goede distributie van het product? Tot slot: waar hebben de ondernemers echt hulp bij nodig? Vragen, vragen, vragen… Maar David is behoorlijk goed beslagen ten ijs gekomen, zo blijkt in de pitchroom.
Tijd voor de laatste kandidaat. Alles draait om een moderne variant van het aloude heitje voor een karweitje, legt Nick Oosenbrug aan Fabienne de Vries uit. In het kort draait het om buurtgenoten met elkaar verbinden middels het platform YouGoo. Op dat YouGoo is heitje voor een karweitje verworden tot een heus businessmodel. ,,Heitje voor een karweitje in een digitaal jasje’’, aldus de Droomstart-deelnemer. Zijn persoonlijke motivatie achter het platform? ,,Ik heb het zelf meegemaakt. Ik had iets besteld en moest het installeren. Dat lukte me niet. Het ging om een vaatwasser. Een buurman zou me kunnen helpen. Daar kan YouGoo de uitkomst beiden. En die buurman kan er nog een centje mee verdienen ook.’’
Ook Nick Oosenbrug van YouGoo wil graag door naar de volgende ronde van Droomstart.
Jury beslist: gaat Teazie of YouGoo door naar volgende Droomstart-ronde?
Weet Nick de vakjury te overtuigen met zijn platform? Luister naar de podcast en je hoort het zelf. Echter, het draait natuurlijk om de opinie van de jury. Volgens De Ondernemer-directeur Gerard van den Broek is het een sympathiek idee, het getuigt van maatschappelijke betrokkenheid. Maar hoe vernieuwend is YouGoo eigenlijk, bestaan er niet gelijkwaardige platforms? Wat is het verdienmodel en en waar staat de ondernemer nu met zijn bedrijf? Willen mensen überhaupt betalen voor deze digitale karweitjes?
Blijf luisteren naar de podcast om te horen naar welk businessplan de vakjury het meeste de oren heeft hangen. De duurzame en volledig composteerbare kantoorthee van David en Storm of het digitale karweitjesplatform van Nick? De vier juryleden zien een groot verschil tussen de succeskansen van beide startende ondernemers. Of ze het eens met elkaar worden over welk plan door mag naar de volgende ronde, dat hoor je in deze Droomstart.
Lees ook: Tweede pitch Droomstart: gaat de jury voor slimme fintech-startup of voor horecatrend?
Jury én publiek beslissen wie de Droomstart maakt
In seizoen 2 van Droomstart meten acht startende ondernemers zich met elkaar. In een pitch van een minuut krijgen ze de gelegenheid de vakjury, bestaande uit businesscoach en bestseller-auteur Kelly Weekers, Barry van Ruiven (topondernemer achter SEABASS), commercieel directeur André Dolsma van Qredits en De Ondernemer-directeur Gerard van den Broek, te overtuigen van hun plannen.
Uit alle inzendingen selecteert de jury tien potentiële Droomstarters die worden uitgenodigd voor een pitch. Daarvan maken er acht de kans om door te gaan, om vervolgens via twee rondes tot twee finalisten te komen die een super-pitch gaan doen. De jury en het publiek bepalen dan gezamenlijk wie Droomstart wint!
Ga met ons mee op ondernemersreis, leef mee met de kandidaten en kom te weten of jouw favoriete ondernemer zijn of haar Droomstart gaat beleven! Luisteren kan via Spotify en Apple.
Lees ook: Twee duurzame businessplannen in derde Droomstart-pitch: wordt het de growtower of fashion-software?