Nieuws Groei

Duurzame Brabantse scale-up Bus Whisky start nieuwe investeringsronde

De Brabantse whiskystokers van Bus Whisky gaan opnieuw geld ophalen op de kapitaalmarkt. Met een nieuwe investeringsronde wil ‘de duurzaamste whiskyproducent ter wereld’ wederom 1 miljoen euro ophalen om verder te kunnen groeien. In 2022 haalden de Brabanders ook al 1 miljoen euro op.

Van onze redactie 21 juli 2023

Bus Whisky

Foto: Bus Whisky

Oprichters Dennis Hurkmans en Ezra Leeger lanceerden eind 2019 Bus Whisky als nieuw Nederlands whiskylabel. In amper drie jaar tijd groeide de Brabantse whiskystartup uit tot een van de grotere whiskyproducenten van Nederland. Bus Whisky is de meest duurzame whiskystokerij van Nederland, de productie is vrijwel helemaal circulair. ,,Investeren in whisky is hot", aldus managing director Dennis Hurkmans. ,,We merken veel belangstelling. Mensen zijn enthousiast over onze whisky, maar met name het duurzame karakter van onze whiskyproductie zorgt voor een enorme boost.”

“Investeren in whisky is hot”

Managing director Bus Whisky Dennis Hurkmans

Duurzame whisky valt in de prijzen

De whiskystokers maken 'single estate whisky' wat betekent dat ze ook hun eigen brouwgerst telen voor hun single malt. Ze gebruiken daarbij geen kunstmest of pesticiden en ze investeren in biodiversiteit en regeneratieve landbouw op hun akkers. ,,We werken met zonnepanelen, zonneboilers, warmtepompen en al onze auto’s zijn elektrisch. Verder maken we biologisch afbreekbare bouwmateriaal van onze bierbostel en hergebruiken de volledige restwarmte van de whiskystokerij.’’

De uitzonderlijk hoge score op al deze onderdelen bracht Bus bij de Global Green Awards eind 2021 als enige whisky ter wereld naast een gouden medaille ook een speciale vermelding in de ‘special mentions’, samen met grote wereldspelers zoals het Franse Rémy Martin en het Noorse Feddie Distillery. Het prijswinnende label won naast goud voor duurzaamheid ook al goud bij de China Wine & Spirits Awards, drie keer zilver bij de London Spirits Competition en een bronzen plak bij de USA Spirits Ratings in San Francisco.

Lees ook: Rumdistilleerderij Spirited Union wil internationaal uitbreiden met hulp van aandeelhouders

Geld nodig voor verdere groei

De ondernemers willen nu verder doorgroeien en nog meer duurzame impact maken. Ze willen hun productie in 2025 opschroeven van 100 naar 200 vaten per jaar. Dat is bij Bus het equivalent van zo’n 100.000 flessen whisky per jaar. ,,Daarvoor moeten we in 2025 over een dubbele hoeveelheid mout beschikken. Dat betekent dat we in 2024 een dubbele hoeveelheid gerst moeten oogsten en daarmee zal dit najaar ons duurzame landbouwareaal al moeten verdubbelen van 25 naar 50 hectare brouwgerst. En daar is geld voor nodig.”

De ondernemers kiezen er bewust voor om niet te groeien door nog meer vreemd vermogen aan te trekken. ,,Sterker, naast investeren in uitbreiding, gaan we met de opbrengst van deze ronde ook onze leningen aflossen. Daarmee is Bus Whisky straks volledig met eigen vermogen gefinancierd.”

Betere businesscase

Op de vraag of al die investeringen in duurzaamheid zich ook uitbetalen is Hurkmans duidelijk: ,,Onze missie is om de duurzaamste whisky ter wereld te maken en onze mensen vinden het gewoon een sport om steeds opnieuw te kijken wat nog duurzamer kan. Dat heeft niet altijd met geld te maken. Maar het leuke is dat duurzaamheid ook vaak leidt tot besparingen en uiteindelijk dus ook tot een betere businesscase.”

“Onze missie is om de duurzaamste whisky ter wereld te maken en onze mensen vinden het gewoon een sport om steeds opnieuw te kijken wat nog duurzamer kan”

Dennis Hurkmans

Ook commercieel legt de keuze voor duurzaamheid de whiskystokers geen windeieren, de gemiddelde levertijd voor een fles Bus Whisky liep afgelopen jaar op naar 6 maanden. ,,We merken dat duurzaamheid ons een betere toegang geeft tot klanten, betere toegang tot de kapitaalmarkt én een betere toegang tot de arbeidsmarkt. We krijgen sollicitaties vanuit het hele land. En dat is toch best bijzonder in deze tijden van personeelsschaarste.”

Lees ook: Whiskystoker John Keuris: 'Liever goede kwaliteit maar weinig omzet, dan andersom'

Sharefunding

Sharefunding maakt het voor mkb-bedrijven mogelijk om eigen vermogen online verhandelbaar te maken. Dankzij digitalisatie van aandelen kunnen particuliere investeerders al vanaf 1.000 euro instappen in Bus Whisky via sharefundingplatform Broccoli. ,,Dit geeft particuliere investeerders de gelegenheid om ook aandeelhouder van een van de duurzaamste whisky’s ter wereld te worden. Inmiddels is er al meer dan 750.000 euro geïnvesteerd door geïnteresseerde investeerders. Hoe mooi is dat?”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws