Nieuws Groei
Hoe duurzame cosmetica-startup Muze Skincare de industrie zonder microplastics uitdaagt
Muze Skincare is een zofenaamde anti-aging startup en boekt succes met plasticvrije cosmetica. In tegenstelling tot compromissen die vaak in de schoonheidsindustrie worden gesloten, houdt Muze vast aan duurzame, niet-hormoonverstorende formuleringen zonder microplastics en zonder water, zo beloven de drie oprichters.

Van links naar rechts: Marieke Hop, Miranda Balk en Liesbeth Kleermaker zijn de oprichters van Muze Skincare. Foto: Muze Skincare
Om de prijzen betaalbaar te houden voor de consument, zijn alle tussenschakels in de keten, waaronder warenhuizen en parfumerieën, uitgeschakeld. Het assortiment van 30 verschillende producten is alleen rechtstreeks in de eigen Muze-webshop te bestellen. Net zeven maanden live, zijn de prognoses volgens de startup goed en wordt de omzet dit jaar geschat op ruim 1 miljoen euro.
Nieuw merk gefinancierd uit eigen middelen
Muze is opgericht door Marieke Hop, Miranda Balk en Liesbeth Kleermaker die met hun startup inspelen op de groeiende vraag in cosmeticaland naar duurzame oplossingen, zonder concessies te doen aan kwaliteit of visuele aantrekkingskracht. De uitdaging zit 'm volgens de drie ondernemers vooral in het niet toevoegen van siliconen en andere microplastics, die een product juist zo lekker smeerbaar maken. Het trio brengt een schat aan beauty-ervaring mee, opgedaan in het internationale productiehuis Cosmetize, dat al 12 jaar cosmeticaproducten ontwikkelt voor merken in binnen- en buitenland.
Dankzij Cosmetize, met een jaaromzet van 3,5 miljoen euro en een jaarlijkse productiecapaciteit van 2 miljoen producten, kon de opstart van Muze Skincare uit eigen middelen worden gefinancierd. Mede-oprichter Hop: ,,Met innovatieve formules, luchtdichte verpakkingen zodat conserveringsmiddelen niet nodig zijn én het toevoegen van natuurlijke werkstoffen in een hoge concentratie, is het ons gelukt een duurzame cosmeticalijn te realiseren, waarbij microplastics en siliconen proactief uit onze formuleringen zijn verwijderd. Het zijn producten die een heerlijke gebruikerservaring bieden zonder schadelijke ingrediënten. Die niet hormoonverstorend werken."
''Met het oog op zwerfvuil, dierenleed en onze eigen gezondheid wilden we niets liever dan een skincare-lijn uitbrengen waarmee we onze milieuvoetafdruk verkleinen''
Muze maakt gebruik van ethische en duurzame toeleveringsketens uit Europa
Muze maakt zoveel mogelijk duurzame keuzes, beloven de oprichters. De bijsluiters en doosjes van alle producten zijn afkomstig van FSC-gecertificeerde bedrijven. Voor elke gekapte boom wordt er een boom terug geplant. Om de impact op het milieu zo klein mogelijk te houden, is gebruik gemaakt van ethische en duurzame toeleveringsketens uit Europa. Om verspilling tegen te gaan, is aan elke verpakking een gratis mini-sample van een ander Muze product voor de consument toegevoegd om uit te testen.
Mede-oprichter Miranda Balk: ,,Met het oog op zwerfvuil, dierenleed en onze eigen gezondheid wilden we niets liever dan een skincare-lijn uitbrengen waarmee we onze milieuvoetafdruk verkleinen. Uit onderzoek van de Plastic Soup Foundation blijkt dat de impact van microplastics op ons lichaam wordt onderschat. Duizenden kleine deeltjes die met het oog niet zichtbaar zijn, krijgen we iedere keer als we iets opsmeren dat plastic bevat ongemerkt binnen. Dat deze chemicaliën hormoonverstorend werken, met name als we ouder worden, wordt steeds duidelijker. Wij lanceren daarom nu een skincare-lijn die future proof is en voldoet aan alle toekomstige wet- en regelgeving. Het blijkt dat 9 van de 10 cosmeticamerken nog steeds microplastics gebruikt. Een app als Beat The Micro Beads waarmee de consument plastics in cosmetica kan opsporen, omarmen wij."
Lees ook: Ambitie HappySoaps: grootste plasticvrije merk van Europa worden
Startup omarmt inclusiviteit
Met een focus op vrouwen tussen de 35 en 65 jaar richt Muze Skincare zich op ouderdomsproblemen, zoals pigmentatieveranderingen en een doffe huid. Het merk omarmt inclusiviteit en beschouwt elke vrouw als een muze, ongeacht hun achtergrond of uiterlijk. Mede-oprichter Liesbeth Kleermaker: ,,Ondanks de vrouwelijke look en feel is 1 op de 6 klanten man. Zij hebben dezelfde huidproblemen en ervaren ook verbetering dankzij de hoge concentratie werkstoffen. Deze maand lanceren we onze nieuwe uniseks travelkits, die helpen zonschade te voorkomen en handig zijn voor in de zomervakantie."
Lees ook: Food for Skin maakt de wereld en de mens steeds een beetje mooier met cosmetica