Nieuws Groei
Duurzame teler PlantLab verkoopt 'stadsgroente' via Picnic
Onlinesupermarkt Picnic start een proef met de verkoop van groente en kruiden van duurzame teler PlantLab. De supermarkt is voor PlantLab de eerste grote leverancier die direct aan consumenten levert. PlantLab leverde al aan de horeca.

Tomaten worden geteeld in het PlantLab. Foto's: Anko Stoffels/Koen Verheijden
PlantLab kweekt gewassen hoogtechnologische teeltruimten, waarbij geen daglicht meer nodig is en geteeld kan worden in gestapelde lagen. Zo wordt in een ruimte met een oppervlakte van twee voetbalvelden genoeg verbouwd om een stad van 100.000 inwoners dagelijks van 200 gram verse groente te voorzien. Omdat de gewassen groeien door temperatuur-, vocht- en lichtregulatie is er 95 procent minder water nodig, aldus PlantLab, en ook worden er geen pesticiden gebruikt. Het bedrijf heeft nu zo'n 'vertical farm' in Amsterdam en is van plan uit te breiden in Nederland en internationaal.
Lees ook: Michiel Muller (Picnic): 'Wij lopen technologisch voorop in Europa'
Eerste investeringsronde leverde 20 miljoen op
Klanten kunnen in eerste instantie kiezen uit een aantal verse kruiden zoals basilicum en munt. Later volgen groenten als snacktomaatjes en sla. Volgens een woordvoerder is de vraag groot in Amsterdam en omstreken, waar de proef nu loopt.
PlantLab haalde eerder dit jaar in een eerste investeringsronde 20 miljoen euro op bij De Hoge Dennen Capital. Dat is een onderdeel van de beleggings- en investeringsmaatschappij van de familie De Rijcke, de voormalige eigenaren van Kruidvat. De Hoge Dennen investeerde ook al in Picnic.
Foto boven: ceo Michiel Peters (rechts) met oprichter Marcel Kers.
PlantLab wil wereldvoedselsysteem verbeteren
Bij PlantLab werken meer dan zestig mensen. Het bedrijf is in 2010 opgericht in Den Bosch met als doel het wereldvoedselsysteem te verbeteren. In de afgelopen tien jaar is 50 miljoen euro geïnvesteerd in de ontwikkeling van technologie.