Nieuws Groei
Economische groei op hoogste peil sinds 2007
De Nederlandse economie is vorig jaar met 2,1 procent gegroeid. Dat is het hoogste niveau sinds 2007, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag bekend.

In het vierde kwartaal van vorig jaar was de economie 0,5 procent groter dan in de voorgaande periode. Het bruto binnenlands product (bbp) neemt daardoor nu al elf kwartalen op rij toe. In het laatste kwartaal van 2016 was dat voor een belangrijk deel te danken aan de consumptie. Mede dankzij een verder aantrekkende werkgelegenheid en woningmarkt maakte die de sterkste groei in negen jaar door.
Vooral de bestedingen aan kleding, auto's en elektrische apparaten zaten in de lift. Maar ook het koude weer in november en december droeg een steentje bij. Daardoor werd aanzienlijk meer gas verbruikt. Verder gingen consumenten vaker buiten de deur eten of een avondje uit.
Investeringen
De investeringen daarentegen gingen in het vierde kwartaal voor het eerst in drie jaar tijd omlaag. Bedrijven staken met name minder geld in vliegtuigen en personenauto's. Dat laatste heeft vooral te maken met gewijzigde bijtellingsregels, zei CBS-econoom Peter Hein van Mulligen.
Hij gaat er dan ook van uit dat dit een eenmalig effect zal zijn. De investeringen in de bouw bleven namelijk wel sterk groeien. ,,Dat is nodig ook'', zei Van Mulligen. ,,Tijdens de crisis werd bijna geen woning gebouwd. En als je naar de bevolkingsgroei kijkt, zal er voorlopig nog veel behoefte zijn aan extra huizen.''
Ook de vooruitzichten zijn volgens Van Mulligen rooskleurig. ,,Je zou kunnen zeggen dat de economie in blakende gezondheid verkeert.''
Alert
Minister Henk Kamp (Economische Zaken) benadrukte dinsdag dat Nederland het vorig jaar beter heeft gedaan dan de omringende landen. ,,Dat was ook nodig, want we hebben wat in te halen´, erkende hij. Het economisch herstel in ons land bleef de laatste jaren juist achter, vooral door de harde neergang op de woningmarkt.
Tijd om achterover te leunen is er volgens de minister niet. ,,We moeten alert blijven op internationale ontwikkelingen en ons eigen huis op orde houden'', zei hij. Vooral het Britse vertrek uit de EU en het protectionisme van de nieuwe Amerikaanse regering zijn een bron van zorg, omdat de export daardoor kan worden getroffen.
Je zou kunnen zeggen dat de economie in blakende gezondheid verkeert