Nieuws Groei
Zo bouwde Edwin (47) vanaf zijn zolderkamer een miljoenenbedrijf in relatiegeschenken
Wat begon met een partijtje bedrukte lippenbalsems groeide uit tot een Doetinchems miljoenenbedrijf. Relatiegeschenken en promotiemateriaal vliegen de deur uit, op weg naar verre landen. ,,Overal past een logo op”, zegt eigenaar Edwin Kats van Pinkcube.

Edwin Kats. Foto: Jan Ruland van den Brink
Edwin Kats uit Gaanderen bouwde twaalf jaar geleden nog websites. Toen hij een partijtje bedrukte pennen wilde bestellen, ergerde hij zich aan de moeite die dat kostte. ,,Ik zei tegen mijn toenmalige partners: ‘Dat kunnen wij toch beter?’”, vertelt hij in het AD.
Hij begon ermee op een zolderkamertje in Doetinchem en dat is inmiddels serieus uit de hand gelopen. Bij webshop Pinkcube werken inmiddels veertig mensen op het kantoor langs de N317, één van de belangrijkste invalswegen van Doetinchem.
Nog eens bijna zestig professionals worden permanent ingehuurd in Nederland en landen als België, Frankrijk en Spanje. Plus nog een aantal in Oekraïne en Bangladesh.
Pakweg een kwart miljoen klanten over de hele wereld bestellen online relatiegeschenken en promotiemateriaal bij het succesvolle Doetinchemse bedrijf. De meer dan honderd leveranciers zitten in landen als Duitsland, Polen, Roemenië en China. ,,De eerste order die we kregen bestond uit bedrukte lippenbalsems. Wat waren we blij”, zegt de 47-jarige Kats, geboren in Drenthe.
"Per dag verlaten 15- tot 20.000 bedrukte pennen dit bedrijf"
10.000 verschillende producten bij Pinkcube
Zijn twee vroegere partners zijn inmiddels uitgekocht, het assortiment bestaat uit meer dan 10.000 verschillende producten. ,,Om een voorbeeld te geven: per dag verlaten 15- tot 20.000 bedrukte pennen dit bedrijf.”
De explosieve groei van Pinkcube tot miljoenenbedrijf was niet toevallig. Een uitgekiende strategie, vakkundig personeel en moderne software om tevredenheid bij klanten te peilen zijn enkele pijlers onder het succes.
Bedrukte tassen, bidons, mokken, paraplu’s, sleutelhangers en pennen, heel veel pennen, worden aan de man gebracht. ,,Overal past immers een logo op”, aldus de eigenaar.
Lees ook: Hoe Peter de miefabriek van vader 'Bami-Piet' liet uitgroeien tot miljoenenbedrijf
Inspirerende eigenaar, geen manager
Na diverse verhuizingen en uitbreidingen kocht Pinkcube (roze kubus, een fantasienaam) in 2020 een voormalig gebouw van mbo-school Graafschap College. Drie verdiepingen, 1000 vierkante meter oppervlakte.
Gaandeweg realiseerde Kats zich dat hij een creatieve en inspirerende eigenaar is, maar eigenlijk geen manager. Daarom werd Liselotte Leijten (39) bij Google in Dublin weggeplukt en tot algemeen directeur benoemd. Zij vat de belangrijke succesfactoren van Pinkcube samen: ,,Je moet het voor de klant zo eenvoudig mogelijk maken en kwaliteit leveren. Snelheid en ontzorgen, daar draait het om.”
"Je moet het voor de klant zo eenvoudig mogelijk maken en kwaliteit leveren. Snelheid en ontzorgen, daar draait het om"
Achterhoekse mentaliteit ‘is geweldig’
Het gros van het vaste personeel komt uit de eigen streek en ook dat is geen toeval, benadrukt Edwin Kats. ,,De mentaliteit in de Achterhoek is geweldig. Veel van onze medewerkers komen uit dorpen in de regio. Ze weten wat aanpakken is, werken als een team.”
Waarom worden er dan toch veel medewerkers in het buitenland ingehuurd? Om een simpele reden, aldus de eigenaar. ,,Je vist gewoon in een grotere vijver. We hebben hier in huis een fijn team met medewerkers. Maar we groeien hard, daar heb je veel meer personeel voor nodig. En dat is er niet in de eigen regio. Dus zoek je ze elders, daar waar ook goed opgeleide mensen zijn.”
Edwin Kats met vriendin Karien uit Gaanderen (blauw) en algemeen directeur Liselotte Leijten. Foto: Jan Ruland van den Brink
Toekomst Pinkcube in Europa: 'Grote speler worden'
De groei zet door, is de verwachting van eigenaar Edwin Kats en directeur Liselotte Leijten. Al zijn er ook uitdagingen. ,,Uiteraard speelt de discussie over duurzaamheid ook in onze branche. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is een thema. Wij zijn aangesloten bij de Stichting Present Doetinchem, onze medewerkers zetten zich in voor mensen die hulp nodig hebben. En we steunen de CliniClowns.”
De toekomst van Pinkcube ligt in Europa, aldus de eigenaar en de algemeen directeur. ,,Daar willen we een grote speler worden. Nieuwe kantoren hebben we daarvoor niet nodig. Die groei kunnen we prima realiseren vanuit Doetinchem.”
Lees ook: Begonnen in garage, nu 240 winkels: zo wil de nieuwe generatie modeketen Shoeby uitbreiden