Nieuws Groei
Van BALR. tot hippe clubs op Ibiza: iedereen wil de app van deze Nederlandse startup
Logo's op foto's en filmpjes met het eigen toetsenbord delen via sociale media. Brandit is de app waarmee een jong bedrijf de wereld wil veroveren. De eerste samenwerkingen met Balr, FC Eindhoven en hippe clubs op Ibiza zijn een feit.

Bas van der Duim en Teun Slegers lanceerden deze week de smartphone-app die ze samen bedachten. Voor de uitrol van hun Brandit app hebben ze naar eigen zeggen 'een grote investeerder' binnengehaald.
De jonge ondernemers zijn niet bang om groot te denken. ,,We zijn met Brandit een aanvulling op onder andere Instagram, Facebook en Snapchat", klinkt het zonder blikken of blozen.
Lees ook: Hoe de 19-jarige Carmen ‘bijbanentinder’ Deploy ontwikkelde
Van Snapchat heeft hun app wel wat weg. Ook Brandit maakt het delen van foto's en video's mogelijk via sociale media. Belangrijk verschil is dat via een eigen toetsenbord op de telefoon zelf logo's of andere icoontjes kunnen worden ingevoerd. ,,Daarmee onderscheiden we ons", zegt Van der Duim.
De bedenkers van de app ontdekten dat zelf een logo of andere icoontjes toevoegen aan het toetsenbord voor bijvoorbeeld WhatsApp niet mogelijk is. Aan een keukentafel ontstond het plan zelf een app te laten bouwen en voor het idee octrooi aan te vragen.
Vrienden en kennissen fungeerden als testpanel voor de voor het besturingssysteem IOS ontwikkelde versie van de app. De Eindhovense appbouwer Whyellow werd ingeschakeld voor de professionalisering van de app en voor het programmeren van de versie voor Android. Met behulp van het Eindhovense it-bedrijf Brainbox Consulting is de app getest op functionaliteit en werking.
Lees ook: Innovatieve vooruitbestelapp Foodsy sluit megadeal met NS
Ibiza
De eerste opdrachten zijn binnen. De op Ibiza gevestigde populaire uitgaansclub Hï waar de dj's Sunnery James en Ryan Marciano draaien en hotel Ushuaïa hebben zich als partner aan Brandit verbonden. Zij gaan de app gebruiken voor hun promotieactiviteiten.
Kledingmerk BALR. - van oud-voetballer Demy de Zeeuw - heeft Brandit gevraagd de app in te zetten om het merk verder uit te bouwen. Voor Free a girl - een initiatief tegen kinderprostitutie - ontwikkelde Brandit een oplossing voor digitaal collecteren.
Freemium en abonnement
De app kent een gratis en een betaalde variant voor het uploaden. Voor privégebruik via de app een logo uploaden om te delen met familie of vrienden is gratis. Voor bedrijven of andere organisaties die een logo of bijvoorbeeld een foto van een nieuw product online publiekelijk willen laten delen, biedt Brandit een abonnement. Voor 19,95 euro per maand kan een klant zijn logo automatisch op de telefoon laten verschijnen van elke app-gebruiker die zich op of rond een bepaalde locatie begeeft. Daarnaast is het logo voor alle gebruikers overal zichtbaar als ze het via een zoekfunctie oproepen.
Onder ondernemers op een beurs in Helmond is de belangstelling voor de app getest. ,,Een groot aantal bedrijven heeft al aangegeven een abonnement te willen afsluiten."
De gedachte achter het concept is dat bedrijven mensen (uit hun eigen omgeving) kunnen inzetten als 'influencer', een ambassadeur die hun product promoot door de afbeelding met logo te delen. Slegers: ,,Die ambassadeurs kun je belonen, door ze voor het delen van de foto met logo korting te geven. Het grote voordeel is dat de app wordt ingezet als mond-tot-mond reclame via vrienden. Daarmee is de promotie authentiek in tegenstelling tot de gesponsorde influencer."
De online zichtbaarheid via de app moet worden ingebed in een marketingcampagne, licht Van der Duim toe. ,,We zijn een marketinginstrument dat je kunt inzetten als onderdeel van een campagne." De initiatiefnemers zien een rol voor Brandit in de marketing van bedrijven maar ook van sportclubs en anderen die via socialemedia-aandacht van bezoekers willen krijgen.
Voetbal
Het tweetal zet ook in op de wereld van het voetbal. ,,Logo's van clubs, opstellingen, de tussenstand, een doelpunt, foto's die ouders van hun kinderen maken: die kun je allemaal delen via sociale media." Een proef loopt met de Eindhovense amateurclub Unitas, het zaalvoetbalteam van FC Eindhoven en Helmond Sport. ,,Met de KNVB zijn we in gesprek over een landelijke uitrol. Ons doel is alle amateurverenigingen te bedienen met een pakket dat we daarvoor samenstellen."
In opdracht van Brandloyalty, het bedrijf achter onder meer de spaarprogramma's van grote supermarktketens, is Brandit bezig met een digitale spaaractie van Disney-figuren voor een supermarktketen in Denemarken. Voor het digitaal sparen van voetbalplaatjes heeft het een aanvraag binnen. De Eindhovense ondernemers zien kansen in de markt voor spaaracties met een combinatie van online en offline: online sparen en in de winkel het cadeautje ophalen.
Met het opgehaalde kapitaal kan Brandit vervolgstappen zetten. Gaan Van der Duim en Slegers met hun app Snapchat achterna? Binnenkort hebben ze een gesprek met de top van het bedrijf, dankzij een toevallig ontstaan contact overigens. ,,Dat Snapchat interesse in ons toont, is al geweldig", vindt het tweetal.
Ook Microsoft en LinkedIn hebben belangstelling voor de nieuwe app, zeggen de Eindhovenaren. ,,Gezien de interesse van deze grootmachten, hebben we zeker de ambitie om een wereldspeler op social media te worden. Niet als concurrent maar als samenwerkende partners, waarbij wij een aanvulling zijn op hun platformen."