Nieuws Groei

Grootste investeerder ter wereld neemt belang in Deventer metaalbedrijf Esdec

De in Deventer gevestigde Esdec Solar Group krijgt de grootste investeerder ter wereld aan boord. Blackstone moet het bedrijf, dat montagesystemen levert voor zonnepanelen, in raptempo verder laten groeien. Waarde van Esdec wordt geschat op 2 miljard euro.

Van onze redactie 28 juli 2022

Blackstone in Esdec

De vraag naar zonnepanelen is geëxplodeerd. Monteurs bevestigen deze op de montagesystemen van Esdec, het bedrijf waarin Blackstone een belang heeft genomen. Foto: Esdec

Het in 2018 nog kleine Esdec, opgericht in 2004, kwam toen in handen van Rivean Capital, het voormalige Gilde Buy Out Partners. Het innovatieve bedrijfje maakt in vier jaar tijd een enorme groei door, dat nu met Blackstone erbij nog sneller zal gaan. In 2018 was de onderneming in de Benelux actief en had een omzet van 30 miljoen. Inmiddels gaan de montagesystemen voor zonnepanelen naar drie continenten en bedraagt de winstgevende omzet bijna een half miljard euro. Er werken vierhonderd mensen bij Esdec.

Lees ook: Twentse it-bedrijven in trek bij investeerders: 'Eten of gegeten worden'

Blackstone brengt niet alleen een berg geld in, maar ook kennis op het vlak van hernieuwbare energie en managementondersteuning. ,,Voor Esdec is dit het beste van twee werelden. We kunnen onze succesvolle samenwerking met Rivean voortzetten, dat ons de afgelopen jaren onmisbare steun heeft gegeven bij de uitbreiding van ons bedrijf”, aldus Stijn Vos, ceo van Esdec, in een korte toelicht, waarin niet wordt gemeld voor hoeveel Blackstone deelneemt. Het FDmeldt dat volgens kenners het bedrijf inmiddels meer waard is dan 2 miljard euro. Vos: ,,Bovendien kunnen we nu samenwerken met Blackstone en goed gebruik maken van hun grote kennis van de hernieuwbare ruimte en sterke positie in de Verenigde Staten, een van onze belangrijkste markten.”

David Foley, Global Head van Blackstone Energy Partners vult aan: ,,De producten van Esdec stellen installateurs van zonne-energie op het dak in staat om veiliger en efficiënter te werken, waardoor zonne-energie betaalbaarder wordt voor consumenten en daardoor de energietransitie wordt versneld. ”

Lees ook: Specialist in slimme laadpalen geeft aandelen uit voor groei: 'Willen onze voorsprong op andere landen behouden'

Esdec blijft groeien door overnames in Europa

De groei van het Deventer bedrijf komt door een aantal overnames in Europa en Amerika en de enorme groei van zonnepanelen op daken van huizen, kantoren en magazijnen. De laatste aankoop vond vorig jaar plaats en was het Nederlandse montagebedrijf Solarstell uit Zwolle.

Vos meldt in het FD te willen blijven groeien door in Europa kleinere concurrenten te gaan overnemen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws