Nieuws Groei
Badkamers, boetes en fietsenrekken: hier breekt camperverhuurder Frederiek (22) het hoofd over
Zo’n beetje het hele land heeft inmiddels vakantie en wie niet op het strand ligt, is wel op reis. Met een camper van Frederiek van Ruiten bijvoorbeeld. De nog maar 22-jarige ondernemer begon in april met haar verhuurbedrijf, spreekt een kleine vier maanden later al van een succes, maar maakt tegelijkertijd ook kennis met een aantal interessante vraagstukken.

Frederiek van Ruiten heeft succes met haar camperverhuurbedrijf.
Hoogseizoen is het zeker voor Van Ruiten, maar tijd voor een interview heeft ze wel. ,,Omdat alle vier de campers de deur uit zijn”, lacht ze. ,,Ze komen volgende week zo’n beetje allemaal tegelijk weer terug. Dat wordt effe chaos, maar tot die tijd heb ik mijn handen dus nog even vrij.”
Ze vertelt dat het haar wat tijd geeft om alvast na te denken over volgend jaar. ,,We gaan in januari namelijk uitbreiden, dan komt er een nieuwe camper bij. Hoewel het allemaal best te doen is in mijn eentje, win ik soms wel even wat advies in mijn broer en vader. Zij hebben samen ook een eigen autobedrijf. Uitdagend is het wel, want uiteindelijk maak ik zelf alle keuzes."
Lees ook: Jonge ondernemer Frederiek (22) start nu al haar vierde bedrijf: ‘Een heel imperium? Wie weet’
Fora en blogs moeten antwoorden opleveren
Klagen over de werkdruk doet ze absoluut niet. Het zijn vooral de vraagstukken die bij het verbeteren van haar service komen kijken. Het wel of niet plaatsen van een grotere badkamer is daar een voorbeeld van. ,,Ik weet dat mijn klanten dit willen, maar voor welk soort kies je dan? Om erachter te komen lees ik nu allerlei fora en blogs.”
,,Een fietsenrek is een ander voorbeeld. Die hebben al mijn campers wel, maar degene die elektrische fietsen kan dragen, wordt veruit het meest verhuurd. Ik zal dus zwaardere rekken moeten aanschaffen. Haha nee, daar had ik van tevoren niet aan gedacht.”
,,Net zoals dat ik laatst een boete ontving die één van de huurders onderweg had gepakt. Wat doe je daarmee? Zelf betalen en verhalen op de huurder, of doorsturen naar het platform waarop mijn camper is verhuurd? Schade, adverteren: allemaal voorbeelden. Ik moet het gewoon nog even ontdekken.”
"Fietsenrekken hebben mijn campers wel, maar degene die elektrische fietsen kan dragen, wordt veruit het meest verhuurd. Daar had ik nog niet over nagedacht"
Ondertussen beseft ze zich dat haar onderneming een schot in de roos is gebleken. Oké, Van Ruiten wist al dat het huren van een camper populair is, maar dat ze haar eigen wagens al tot september kan meegeven, is een fijne bevestiging. Iets dat volgens de twintiger vooral komt door de huidige problematiek op Schiphol. ,,Gezien de chaos daar was april het perfecte moment om te starten. Mensen willen geen risico, ze willen gewoon vrijheid.”
Hoge brandstofprijzen staan succes niet in de weg
Dat laatste is iets dat gepaard gaat met hoge brandstofprijzen. Staan de ontwikkelingen op dat vlak haar niet in de weg? ,,Mensen beknibbelen daar niet op. Wat ik al zei, ze willen gewoon lekker kunnen gaan en staan waar ze willen. Ouderen die dat al jarenlang doen, maar ook steeds meer jongeren.”
,,Ik vind het mooi om te zien dat er in die groep duidelijk een verschuiving heeft plaatsgevonden”, besluit Van Ruiten. ,,Waar zij eerst het idee hadden dat rondreizen met een camper alleen voor gepensioneerden was, had ik hier laatst zelfs een meisje van 22 die samen met haar vriend naar Noorwegen ging. Dat is toch leuk?”