Video Groei

Ondernemers in de Gouden Bus: 'Overheid, kijk kritischer naar staatssteun bedrijven'

Als de Gouden Koets niet mag rijden op Prinsjesdag, halen wij de Gouden Bus van stal mét een heuse troon. Elke aflevering nemen drie ondernemers plaats in deze zetel en vertellen ronduit over de toekomst van hun branche en bedrijf, de Miljoenennota en wat de overheid komend jaar voor hun vooral níet moet doen. Aflevering 1: Judith Eyck (foto), Patrick Nijenhuis en Ali B.

Presentator: Roland Tameling | Camera & edit: Mark van Binsbergen 13 september 2020

MyChannels Video ID: 168167

Lees ook: Terugkijken: online talkshow De Ondernemerstafel

Vijf directe vragen aan drie openhartige (top)ondernemers die de afgelopen maanden nogal wat voor hun kiezen kregen. Hun branches en bedrijven werden keihard geraakt door de coronacrisis; wat dan te verwachten van Prinsjesdag en de Miljoenennota? En bestaat hun bedrijf volgend jaar eigenlijk nog wel?

Toerisme werd als een van de eerste branches hard geraakt door corona; ook het Vakanties.nl van Judith Eyck had op z'n zachtst gezegd moeilijk maar nam middenin in de crisis reviewplatform Zoover over. Horeca-ondernemer Patrick Nijenhuis heeft drie grote feestcafés, moest vanwege de overheidsmaatregelen de deuren sluiten en na heropening een van zijn feestcafés nog eens vanwege het overtreden van coronaregels. Ali B ziet van dichtbij hoe de muziek- en eventbranche geraakt worden, maar ziet ook de animo voor zijn ondernemersnetwerk Ik Wil Groeien toenemen.

Ali B: 'Reanimeer sectoren die niet meer lang te leven hebben'

Wat de drie ondernemers eenduidig stellen rondom de Miljoenennota is dat er kritischer en realistisch gekeken moet worden naar het redden van de economie, naar de staatssteun aan bedrijven. Of zoals Ali B het verwoord: 'Het reanimeren van sectoren die sowieso niet lang te leven hadden, hervorm die sectoren.'

(tekst loopt onder de foto door)

Presentator Roland Tameling en cameraman Mark van Binsbergen toeren met de Gouden Bus van De Ondernemer door Nederland. Ze stoppen de bus bij ondernemers om hun mening te peilen over onder meer de aanstaande Prinsjesdag en de Miljoenennota, over wat er vooral wél en niet in zou moeten staan. De driedelige videoserie is te bekijken op deze website.

Met dank aan Mercedes-Benz Nederland.

Lees ook: Terugkijken: online talkshow De Ondernemerstafel

Horeca-ondernemer Patrick Nijenhuis: 'Van alle kanten zijn we opgejaagd wild'

Horeca-ondernemer Patrick Nijenhuis (op foto hieronder) zegt in de Gouden Bus-video onder meer over wat hij in de Miljoenennota vermeld zou willen zien: ,,Dat ze vanuit Den Haag alles gaan aansturen, niet vanuit de regio, niet vanuit gemeentes en burgemeester macht geven. Veel burgemeesters vinden dit hét moment te laten zien waar ze voor staan en zetten hun politieke agenda centraal. Ik moet in Rotterdam anders werken dan in Nijmegen en in Nijmegen moet ik weer anders werken dan in Eindhoven. Het is belachelijk".

,,Stop met het voor de ondernemer denken. Laat mij iets meer met rust, zorg dat ik niet continu te maken heb met handhavers, boa's en strenge regels die in de rest van de samenleving totaal niet nageleefd worden."

,,Ja, ik ben best wel een boze ondernemer. Met angst aan je dag beginnen, staat alles goed, gaan de mensen luisteren; je kunt je werk niet uitvoeren zoals je zou willen, nog los van de financiële situatie. Van alle kanten zijn we met de horeca opgejaagd wild, vanuit Den Haag, vanuit gemeentes, het is in-en-in-triest. Nee, mijn tv gaat niet aan op Prinsjesdag, ik lees het wel in de krant en ben gefocust op mijn bedrijven."

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.