Nieuws Groei

Fietsenwinkels schieten als paddenstoelen uit de grond

De fietsbranche heeft een exceptioneel jaar achter de rug. De enorme vraag naar tweewielers sinds de eerste lockdown leidde tot grote tekorten bij fietsfabrikanten. Ook meer winkeliers en fabrikanten beproefden hun geluk. Uit cijfers van dataspecialist BoldData blijkt dat er in de eerste helft van 2021 maar liefst tien nieuwe fietsfabrikanten zijn bijgekomen. Daarbij openden zeventig nieuwe fietswinkels hun deuren.

Van onze redactie 4 juni 2021

Groei fietsbranche fietsfabrikanten fietsenwinkels bolddata

De verkoop van fietsen is in het afgelopen jaar door het dak gegaan. Foto: ANP

Nederland in Europese top vijf van grootste fietsproducenten

Tien jaar geleden telde Nederland nog 110 fietsfabrikanten en daarmee stond het in de middenmoot van Europa. Inmiddels zijn daar zestig producenten bijgekomen en staan we op de vijfde plaats. Vooral 2018 was een goed jaar, toen startten vijfentwintig nieuwe fabrikanten. Ook 2021 ziet er goed uit. Uit cijfers van BoldData blijkt dat dit jaar liefst 10 nieuwe producenten zich inschreven bij de KvK.

,,De demarrage van de fietsindustrie ligt niet alleen aan de populariteit van elektrische fietsen", verklaart Daan Wolff van BoldData, dat over een wereldwijde database van 287 miljoen bedrijven beschikt. ,,We zien in 2021 nieuwe kleine producenten die maatwerk mountainbikes of circulaire fietsen maken.”

Lees ook: Swapfiets mikt op Europese markt: 'Eind dit jaar moeten er 300.000 Swapfietsen rondrijden'

Ook nieuwe fietsenwinkels openen ondertussen dus massaal hun deuren. Dit jaar waren dat er al zeventig. Ter vergelijking: dit is meer dan de afgelopen vier jaar bij elkaar. Van 2017 tot 2020 kwamen er twintig nieuwe fietsenwinkels bij. In totaal telt Nederland nu 2.885 fietsenwinkels.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws