Nieuws Groei
Groeibriljant Doorb biedt lokale bakker online platform én vroege bezorgdienst
Bedrijven die kleine ondernemers platformen aanbieden voor online verkoop, leveren een grote bijdrage aan het herstel van het mkb in deze tijd. Doorb is zo’n platform en speciaal voor bakkers in het leven geroepen. Waar deze startup zich mee onderscheidt? Hun bezorgdienst die kakelverse bestellingen ’s ochtends tussen 6 en 7 uur netjes aan de voordeur hangt.

Wie bij Doorb bestelt, ontvangt zijn of haar verse broodjes in de vroege ochtend bij de voordeur. Foto: Doorb
,,Thuisbezorging heeft door corona een enorme boost gekregen”, steekt John Martens als mede-eigenaar van Doorb van wal. ,,Vooral de grote supermarkten profiteren daar volop van en dat is geen positieve ontwikkeling voor de bakkers. Zij hebben duidelijk moeite met het aantrekken van de nieuwe generatie tweeverdieners met kinderen. Daar willen wij ze bij helpen door deze doelgroep online bestelmogelijkheden te bieden en het brood ’s ochtends vroeg te bezorgen.”
- Recent verscheen er op De Ondernemer een verhaal over Local Heroes, dat de lokale ondernemer met een vergelijkbare dienst een steuntje in de rug geeft. Dat dit concept aanslaat, blijkt wel uit de investering van 2 miljoen euro die de Amsterdamse startup in het programma Dragons’ Den scoorde.
De goede cijfers die Doorb nu al kan overleggen
Gezien de cijfers die het na iets langer dan een jaar al kan overleggen, mag Doorb worden beschouwd als groeibriljant. Het klantenbestand ging van honderd naar zestienhonderd klanten. De omzet steeg in een jaar tijd van 5.000 euro per maand naar 96.000 euro (Doorb werkt op abonnementsbasis en dus zijn dit terugkerende inkomsten) en inmiddels rijden er tachtig bezorgers rond voor achtentwintig aangesloten bakkers in 32 plaatsen rondom het Gooi.
Het netwerk groeit wekelijks en het is de bedoeling dat Doorb binnen drie jaar 15.000 klanten bedient. Om dat te bereiken, is groeikapitaal nodig. Geld dat via een crowdfundingsactie binnen moet komen en vooral gebruikt zal worden voor marketing en promotie, verdere ontwikkeling van het platform en uitbreiding van het team achter Doorb.
Mede-eigenaar John Martens van Doorb: ,,Met ons platform staat het assortiment van de lokale bakker binnen een paar handelingen online. Consumenten loggen in op de site, doen een postcodecheck en zien direct of Doorb de bestellingen van de bakker in hun regio bezorgt." Foto: Doorb
Lees ook: Deze lokale ondernemers gaan crisis te lijf met digitalisering, veerkracht en klantgerichtheid
De bakkers doen het werk voor Martens en Doorb
Over de groei van Doorb in het algemeen maakt Martens zich geen zorgen. Zo heeft hij al geen omkijken naar nieuwe samenwerkingen met de lokale bakkers. ,,Zij brengen elkaar namelijk op de hoogte van onze dienst. Dit uit noodzaak omdat ze 30 tot 40 procent van de omzet verliezen wanneer horeca, kantines en kinderdagverblijven gesloten zijn. We hebben het hier over echte vakmensen die keihard werken, maar doorgaans niet zo thuis zijn in online business. Er is echter wel degelijk het besef dat ze deze slag moeten maken en wij bieden de uitkomst. Met Doorb staat hun assortiment binnen een paar handelingen online. Consumenten loggen in op onze site, doen een postcodecheck en zien direct of Doorb in hun regio bezorgt. Is dat het geval, dan betaalt hij of zij 2,50 euro per week aan bezorgkosten om het brood tot wel zes keer per week langs te laten brengen."
De commissie die bakkers betalen, bedraagt 25 procent over de omzet. Daar staat tegenover dat Doorb het aantrekken van de bezorgers voor de rekening neemt. Iets dat volgens Martens soepel verloopt. ,,We mikken op scholieren die de bestellingen per fiets in hun eigen omgeving rondbrengen. Zie het als de nieuwe krantenwijk. Ze krijgen 7,50 euro per uur en in het weekend een tientje. Een aardig loon wanneer je nog zo jong bent.”
"We mikken op scholieren die de bestellingen per fiets in hun eigen omgeving rondbrengen. Zie het als de nieuwe krantenwijk. Ze krijgen 7,50 euro per uur en in het weekend een tientje"
Doorb gebruikt 'gewone gezinnen uit de buurt' als influencers
Hoewel het aantal nieuwe klanten van Doorb al een mooie vlucht heeft genomen, is er op het gebied van consumentenwerving nog genoeg werk te verzetten. ,,Offline zijn we erg actief in de woonwijken. We hebben ondertussen een grote groep bezorgers die flyeren en promotietasjes van de betreffende bakker uitdelen. Online zetten we in op een vorm van influencing. Niet met BN’ers, maar met leuke, gewone gezinnen uit de buurt. Instagram leent zich daarbij goed voor het zoeken op specifieke plaatsen en/of andere kenmerken die belangrijk zijn bij onze selectie. Deze aanpak zorgt voor de mond-tot-mondreclame waar we op uit zijn. Als dank voor hun posts over onze dienst krijgen zij producten van hun eigen bakker.”
Lees ook: Slim groeien: leer zélf van de succesvolste bedrijven
Martens gooide eigen plan overboord voor concept achter Doorb
Nu veel consumenten door de crisis een gunfactor hebben ontwikkeld voor de lokale ondernemers in hun regio, kun je gerust stellen dat Martens de zeilen aardig in de wind heeft. En dat terwijl hij een paar jaar geleden nog bezig was met hele andere zaken. Zoals het opzetten van een kinderkledingmerk. ,,Ik zocht investeerders om dit van de grond te krijgen en zo kwam ik in aanraking met Kees de Jong en Michiel Mol. Zij vertelden mij dat ze bezig waren met Doorb, dat al in 2018 was opgericht maar nooit écht is opgepakt. Toen ik over dit concept hoorde, was ik meteen om. Ik heb afstand genomen van de kinderkleding en mede door de ruime ervaring van Kees en Michiel staan we nu hier. Dat we begin maart 2020 en dus vlak voor de crisis begonnen, is puur toeval geweest. Daar hoor je mij uiteraard niet over klagen.”