Aangeboden door Het Groeicollege

Combined ShapeBranded Content Groei

Het Groeicollege: Kees de Jong geeft advies hoe bij te leren als ondernemer

Er zijn boekenkasten volgeschreven over het starten van bedrijven. Maar hoe je als ondernemer een ideaal management team samenstelt, hoe je een balans moet lezen of hoe je de medewerkers moet motiveren – dat leer je toch vooral on the fly. Dat kan beter, vindt groei-expert Kees de Jong, initiatiefnemer van nlgroeit. Samen met De Ondernemer en Erasmus Universiteit heeft hij een serie van acht online colleges ontwikkeld waar doelgericht wordt gekeken naar groeistrategieën en -kansen. Om zo ondernemers meer ruggensteun te bieden.

Van onze redactie 9 maart 2021

Groei ondernemer college kees de jong nlgroeit

Kees de Jong, initiatiefnemer van nlgroeit.

Rijdend over het Nederlandse wegennet, kriskras toerend over bedrijfsterreinen, komt de automobilist een bonte aaneenschakeling van ondernemingen tegen. Veel van die handelshuizen en productiebedrijven zijn ooit gestart door een eenpitter die hun eigen kwaliteit te gelde wilde maken. Zo zijn we in Nederland verrijkt met gereedschapfabrieken, handelsondernemingen in relatiegeschenken, noem maar op. Daar zijn aansturende directies ongetwijfeld bedreven in, maar wat ze veelal niet hebben geleerd is het ondernemerschap an sich.

Een ondernemer staat binnen zijn bedrijf bovenaan de keten. “Bij het oplossen van problemen staan alle ogen van je werknemers op je gericht”, zegt Kees de Jong. “Probleem daarbij is dat je het soms zelf ook niet weet. Een ondernemer mag bekwaam zijn in zijn vak, maar hij heeft nooit training gehad in salestechnieken, in het aannemen van mensen of in het nadenken over de bedrijfscultuur.”

Harder knokken

Daar zit ‘m dus de kneep. Dat de ondernemer het fenomeen ondernemerschap onvoldoende in zijn vingers heeft zitten. De geruststellende gedachte daarbij luidt dat de kennis daaromtrent wel degelijk beschikbaar is. “Bedrijven die groeien, gaan veelal door dezelfde fases van problemen. Er komt een moment dat je als ondernemer personeel moet aannemen en taken uit handen gaat geven. Als je dat nooit hebt geleerd, als je middenin een vraagstuk zit als personeelsmotivatie, dan hebben veel ondernemers de neiging om steeds harder te werken”, aldus De Jong, die er nadrukkelijk aan toevoegt dat ondernemers vaak niet bij machte zijn om in hun eentje dergelijke vraagstukken te tackelen.

De Jong: “Als de ondernemer bijvoorbeeld van een overheidsorganisatie krijgt te horen dat het tijd wordt om een lezing of seminar te bezoeken, dan zegt die: ‘Ja dag, ik zoek het zelf wel uit’. Maar als die ondernemer door een collega-ondernemer daarop wordt geattendeerd, dan wordt dat wel degelijk als eye-opener ervaren. Wat ondernemers moeten beseffen, is dat het veranderen van hun bedrijf vooral zit in het veranderen van henzelf.”

  • Tips van Kees de Jong en de top van Nederlandse ondernemers nodig om jouw bedrijf in de groeistand te zetten? In samenwerking met nlgroeit en het Erasmus Centre for Entrepeneurship heeft De Ondernemer Het Groeicollege ontwikkeld. Speciaal voor ondernemers in het mkb die hun bedrijf op een verstandige manier willen laten groeien. Hier vind je er meer over.

Eigenwijs

Wat gezegd moet worden: een zekere vorm van eigenwijsheid is ondernemers natuurlijk niet vreemd. Ze hebben niet voor niets het pad van een vaste dienstbetrekking verlaten om voor zichzelf te beginnen. Ze buffelen liever tachtig uur in de week voor een karig inkomen, terwijl ze in loondienst misschien meer konden verdienen. De Jong beaamt dat je inderdaad als ondernemer niet in de val moet lopen om spijkerhard te werken aan de verkeerde problemen. “Tot een personeelsbestand van een man of acht, moet je inderdaad veel zelf doen. Dan moet je alle ballen hoog houden. Maar groeit het bedrijf verder, dan heb je ook de skills te ontwikkelen die toegeschreven worden aan het ondernemerschap. Ik zie nog te veel ondernemers die onvoldoende beseffen wat hun echte rol is binnen hun bedrijf. Het leiden van een bedrijf betekent dat je het beste haalt uit medewerkers, zodat alles vlot en gemakkelijk verloopt. Daar horen termen bij als visie, strategie en kernwaarden van het bedrijf, maar vooral ook authentieke communicatie van de ondernemer zelf. In de praktijk zie je dat er niet zozeer leiding wordt gegeven, maar dat de ondernemer toch voorrang geeft aan een belangrijk gesprek met de klant of met de leverancier. Dat is belangrijk bij kleinere bedrijven, maar bij een grotere onderneming geeft het leiden de meeste impact op een gezonde bedrijfsvoering.”

  • Om ondernemers verder te helpen ontwikkelen biedt De Ondernemer Academy samen met nlgroeit en het Erasmus Centre for Entrepeneurship Het Groeicollege aan. Hét programma voor ondernemers met groeiambitie! Leer de groeistrategieën van Coolblue en Takeaway.com toe te passen op jouw onderneming. Lees hier meer.

Relevant

Het gekke is dat een fors leger aan vakmensen, zoals accountants, tandartsassistenten of apothekers bijvoorbeeld, continue de verplichting hebben om certificaten te halen om hun kennis op niveau te houden. Ondernemers beginnen vanuit hun passie een eigen bedrijf. “Daarna doen ze eigenlijk maar wat. Af en toe spreken ze een accountant of adviseur, maar daar houdt het dan ook mee op. Er zit niet echt een systeem in, terwijl ook ondernemers life long learning nodig hebben om relevant te blijven voor hun job.”

Kortom, wat je samenvattend en wat obligaat kunt vaststellen: er ligt nogal wat verantwoordelijkheid op het bordje van de ondernemer. Maar alles overziend, als de ondernemer wil opstomen in de vaart der volkeren, wat zou dan de eerste stap moeten zijn? De Jong: “Waar ik mee zou beginnen, is af te vragen waar mijn ambities eigenlijk liggen. Hoe groot wil je worden? Wat ik zie, is dat veel ambities bij ondernemers zijn afgestompt door de hoeveelheid shit die ze onderweg moeten opruimen. Wat je vooral moet beseffen, is dat het groeien van nul naar dertig medewerkers veel moeilijker is dan van dertig naar honderd man personeel. En besef ook: groei is altijd afhankelijk van mensen met wie je het doet. Zeker als het gaat om verandering van de organisatie, dan moet je daar altijd de factor mens bij betrekken. Zonder het motiveren en mobiliseren van mensen is elke verandering ten dode opgeschreven.”

Ondernemersskills

Dat is een mooi bruggetje naar het slot, waarbij De Jong nogmaals aandacht vraagt voor de ondernemersskills die aan bod komen tijdens de serie van acht online colleges. Financiering, digitalisering – het zijn twee voorbeelden van thema’s die uitgebreid aan bod komen en de moderne ondernemer extra bekwaamd in het leiding geven aan zijn eigen bedrijf.


Sneakpreview eerste Groeicollege - Verken je groeilandschap

Door prof. dr. Justin Jansen - Hoogleraar Ondernemerschap

Dus wil jij op een praktische manier aan de slag met de groei van jouw bedrijf en leren van wetenschappelijke experts en de top van Nederlandse ondernemers, klik hier om direct aan te melden voor Het Groeicollege.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.

tracking pixel