Nieuws Groei
Groeimogelijkheden voor bedrijven dankzij campus Thales in Hengelo
Opra ondertekende maandag het contract voor nieuwbouw op High Tech Systems Park in Hengelo, weet De Twentsche Courant Tubantia. Met de komst van de producent van gasturbines is bijna de helft van het bedrijventerrein bij Thales gevuld.

Vincent ten Thij loopt opgewekt rond in het centrale gebouw op het High Tech Systems Park in Hengelo. De directeur van het bedrijvenpark heeft even daarvoor het contract ondertekend dat nieuwbouw voor Opra Turbines mogelijk maakt. De campus is een initiatief van Thales om technologiebedrijven aan te trekken voor terreinen die door sloop van gebouwen van de defensiespecialist vrijkomen. De start was een paar jaar geleden door de crisis moeizaam, maar nu begint High Tech Systems Park op stoom te komen.
Met de komst van Opra Turbines is 35.000 van de 80.000 vierkante meters verkocht. Behalve aan Thales biedt de campus onderdak aan Parthian (kunststof), Coblue (security software), HP Valves en straks Opra Turbines. Norma vestigde zich eerder al naast het bedrijvenpark, precisiemetaalbedrijf PM Group wil de vier bestaande Hengelose locaties - in totaal zo'n 100 medewerkers - op het Thales-terrein concentreren.
Er zit nog meer in de pijplijn, zegt Ten Thij. Gesprekken met een ontwikkelaar voor een bedrijfsverzamelgebouw zijn in een eindfase. "Je merkt dat het economisch weer beter gaat", aldus Ten Thij. "Bedrijven zien weer groeikansen en kijken of die beter zijn te realiseren in samenwerking met anderen. De filosofie van deze campus sluit daarop aan. We willen de mogelijkheid bieden samen technologie te ontwikkelen en ook samen talenten aan te trekken om dat mogelijk te maken."
Concurrentiestrijd
Van een concurrentiestrijd met het Business & Science Park in Enschede en de Technology Base op de voormalige vliegbasis is volgens hem geen sprake. "We vullen elkaar juist aan." De drie terreinen werken op het gebied van acquisitie inmiddels samen. Ten Thij vertelt 's morgens een bedrijf uit het buitenland aan de lijn te hebben gehad dat zich oriënteert op een vestiging in Nederland. "Die krijgt info over alle drie de bedrijvenparken. Uiteindelijk beslist het bedrijf. Ons belang is het naar Twente te halen en proberen te voorkomen dat wordt gekozen voor bijvoorbeeld Eindhoven."
Het internationale karakter van Opra blijkt niet alleen uit de twintig nationaliteiten die er werken, maar ook uit de klanten. De in Hengelo ontwikkelde en geproduceerde gasturbines vinden hun weg naar alle uithoeken van de wereld.Olie- en gasindustrie Opra levert vooral aan de olie- en gasindustrie. Ook bedrijven uit bijvoorbeeld de voedingsindustrie behoren tot het klantenbestand. In 2014 werd mede met turbines uit Hengelo de energievoorziening op de Olympische Spelen van Sotsji (Rusland) geregeld.
Groeiplannen
Opra Turbines zit nu nog op het bedrijventerrein Twentekanaal Zuid in Hengelo en gaat een paar honderd meter verderop nieuw bouwen, op het High Tech Systems Park. "Hier kunnen we onze groeiplannen realiseren", zegt algemeen directeur Fredrik Mowill van Opra Turbines, die maandag de aankoop van 8.000 vierkante meter op de campus van Thales met een handtekening bezegelde.
"Behalve de ruimte heeft dit park een hogedrukgasleiding. Die hebben we nodig voor het testen en ontwikkelen van onze producten", vertelt Mowill. "Bovendien kunnen we hier gemakkelijker samenwerken met andere technologiebedrijven."Universiteit Twente Opra Turbines is sinds 1991 in Hengelo gevestigd. Het bedrijf telt 75 medewerkers. Binnen een jaar of twee zullen dat er 100 zijn, zegt Mowill. De benodigde nieuwe engineers hoopt hij onder andere via de Universiteit Twente aan te trekken. "Maar we halen talenten overal vandaan."
Opra investeert een paar miljoen euro in de nieuwe vestiging. De bouw start binnenkort op een braakliggend terrein naast HP Valves, bij de vroegere hoofdingang van het Thales-terrein. In juni volgend jaar is de oplevering gepland. Het huidige bedrijfsgebouw heeft Opra in eigendom. "Dat gaat in de verkoop", aldus Mowill.