Nieuws Groei

Groentegoed haalt binnen één week ton op: gezonde groei via kinderopvang en cateraars

Startup Groentegoed is een crowdfunding gestart om het assortiment van hun broodbeleg uit te breiden. Het bedrijf maakt vanuit een eigen fabriek in Lopik gezond broodbeleg van groente, zonder onnodige toevoegingen. Binnen één week is al 100.000 euro opgehaald.

Van onze redactie 26 juni 2023

Groentegoed oprichters krat

Ondernemers van Groentegoed Jeroen Schuurman (links) en Albert van der Veen (rechts). Foto: Groentegoed

De financiering wordt gebruikt voor de ontwikkeling van nieuwe smaken, het verbeteren van verpakkingen en de bekendheid van het broodbeleg bij de kinderopvang en cateraars. In totaal is 150.000 euro nodig om de groei te financieren.

Het bedrijf is in 2018 opgericht door ondernemers Albert van der Veen en Jeroen Schuurman omdat zij een gezond beleg voor op brood vonden ontbreken. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor hun kinderen. In het beleg van Groentegoed zitten geen e-nummers en geen toegevoegde suikers, alleen de suikers uit de groenten zelf. Daarnaast worden de spreads zoveel mogelijk gemaakt van Nederlandse groenten.

''We gaan meer communiceren via socials en via de kinderopvang die Groentegoed gebruiken zullen ouders ons zien''

Albert van der Veen, mede-oprichter Groentegoed

6.000 bakjes Groentegoed uit eigen fabriek in Lopik

Vorig jaar opende de ondernemers hun eigen fabriek in Lopik: ,,Deze eigen fabriek heeft ons de mogelijkheid gegeven om wekelijks zo’n 6.000 bakjes Groentegoed over de band te laten rollen. Daarnaast kunnen wij zo de productie zoveel mogelijk in eigen hand houden en daarmee de kwaliteit controleren”, aldus Schuurman.

Worden er bijvoorbeeld ook reststromen verwerkt? Bijvoorbeeld beurse producten die misschien niet los meer verkoopbaar zijn. ,,We maken zoveel als mogelijk gebruik van ‘verspilde’ groenten'', legt Albert uit aan De Ondernemer. ,,De pompoenen komen uit de Flevopolder, de zoete aardappelen komen uit het Zuid-Hollandse Zuidland en de pastinaken uit Helden, Limburg.''

Inmiddels hebben de ondernemers zeven verschillende smaken en worden de producten zowel door kinderopvang, cateraars als consumenten gebruikt. Maar daar zien de ondernemers ook nog veel groeimogelijkheden: ,,Gezonde voeding voor jong en oud vinden we ontzettend belangrijk, daarom werken we er hard aan om voor kinderopvang en cateraars de nummer één keuze in gezond broodbeleg te worden. Ook zien we mogelijkheden voor ziekenhuizen, een plek waar gezonde voeding ook heel belangrijk is. Daar worden nu de eerste samenwerkingen mee opgezet”, vertelt Albert.

Verpakking bestaat uit één-laags en gerecycled plastic

Voor de groei investeren de ondernemers nu in meer smaken, verschillende soorten verpakkingen die beter aansluiten bij de grootverbruikers en het verduurzamen van de verpakkingen. Hiervoor maken ze gebruik van één-laags en gerecycled plastic. Ook wordt er geïnvesteerd in communicatie richting kinderopvang en cateraars.

Hoe gaat Groentegoed het marketingtechnisch aanpakken? Hoe weet de ouder die een kind gezond(er) eten wil geven jullie de producten te vinden? Albert: ,,We gaan meer communiceren via socials en via de kinderopvang die Groentegoed gebruiken zullen ouders ons zien.''

Lees ook: Ondernemende vaders achter gezonde groentespread van Groentegoed

Eerst een goede basis in Nederland, daarna het buitenland

Om deze stappen te financieren zijn de ondernemers een crowdfunding gestart. Albert: ,,We vinden het heel bijzonder om deze groeistap te financieren met mensen die geloven in ons gezonde broodbeleg en die samen met ons willen zorgen dat we nog meer mensen onze spreads kunnen laten proeven.”

Staat de startup ook open voor andere vormen van financiering? ,,In deze fase hebben we gekozen voor crowdfunding. Bij een volgende ronde kijken we opnieuw weer wat passend is. Of er in de toekomst ook plannen voor het buitenland zijn? Zeker. Maar eerst willen we een goede basis leggen in Nederland'', benadrukt Albert.

Lees ook: Gemeente bemoeit zich met menu fastfoodrestaurants: eten tijdelijk groener, gezonder en duurzamer

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws