Nieuws Groei

Heleen Dura van Oord: 'Cijfers boeien me nauwelijks, verzamel de juiste mensen om je heen'

Heleen Dura van Oord is ondernemer en investeerder. In 2001 richtte ze DQ&A Media Group op. Daarnaast is zij medeoprichtster en partner bij investeringsmaatschappij PeakCapital en Future Food Fund. ,,Het uit het niets íets kunnen creëren, dat is ondernemen voor mij. Dat je echt daadwerkelijk iets oplost, een behoefte vervult.'' Een inspirerend interview met een topondernemer waar wij als BV Nederland trots op kunnen zijn.

Redactie LEF Boeken 13 oktober 2020

Peakcapital heleen dura van oord

Heleen Dura van Oord zit vol met advies voor ondernemers: 'hoe groter het probleem is wat je oplost, hoe succesvoller het kan worden', zegt ze in onderstaand interview.

De Ondernemer publiceert in samenwerking met LEF Boeken een aantal voorpublicaties uit ‘LEF – Next Level’. Voor dit schitterende koffietafelboek hebben Wessel Berkman, Shanna Bozuwa en Guus J. Baks tal van topondernemers geïnterviewd en deden onderzoek naar wat maakt dat sommige organisaties veel sneller groeien en complete markten verstoren. Zie ook www.nogmeerlef.nl.

,,Ik was altijd al ondernemend; heb altijd baantjes gehad; ik hield ervan om iets te doen. Oud papier ophalen in de straat bijvoorbeeld. Of zonnebrillen opkopen van de buurjongen, die hadden we bij hem opgekocht voor 2 gulden per stuk en die verkochten we vervolgens door voor 10 gulden. Toch mooi verdiend. Toen waren we 13 jaar oud. Als kind werkte ik ook al veel, van alles als bijbaan gehad. Van krantenwijken tot in koffietentjes als serveerster werken. Het was niet per se nodig, maar ik had nu eenmaal een dure hobby; muziek. Gave Lp’s kopen, concerten bezoeken, dat koste veel geld. Ik heb in dat decennium geen concert van Prince gemist. Ik vond werken echt leuk."

,,Ik vond school heel leuk, dat heb ik braaf afgemaakt. Na mijn studie ben ik begonnen bij een corporate (Xerox) als accountmanager, daar heb ik vooral geleerd hoe groot je kunt denken en hoe sales werkt. Je bent zelf het belangrijkste obstakel om echt groots te kúnnen denken. De eigen beperkte gedachtes zijn de sterkste belemmerende factor voor mensen. Ik heb niet bewust het pad van ondernemen gekozen, het is gewoon zo gelopen. Ik heb altijd wel een passie gehad voor handel maar ik wilde wel eerst werkervaring opdoen. Het echte ondernemen ontstond later in het .com tijdperk, ons product kwam voort uit frustratie, enorme ergernis over hoe het ging destijds in de online wereld".

''Een goede cfo is goud waard. Maar alleen met een leuke naam, prima management en een goed product kom je er niet''

,,Het uit het niets íets kunnen creëren, dat is ondernemen voor mij. Dat je echt daadwerkelijk iets oplost, een behoefte vervult. De magie van jouw specifieke idee, waar mensen dan vrijwillig voor kiezen, dat vind ik waanzinnig. Ik geloof heel erg in samen, samen dingen doen. Delen om te kunnen vermenigvuldigen. Het belangrijkste wat ik heb geleerd is om heel ambitieus te denken en te handelen binnen het team wat je om verzamelt. Als we namelijk de Champions League willen gaan spelen, dan moeten we een ook Champions League trainer en team gaan samenstellen."

'Cijfers interesseren mij niks'

,,Dit klinkt misschien heel raar, maar cijfers boeien me nauwelijks. Dus wat je dan doet, is de juiste mensen om je heen verzamelen die daar wel sterk en gepassioneerd in zijn. Een goede cfo is goud waard. Maar alleen met een leuke naam, prima management en een goed product kom je er niet. Als je geen value add hebt voor je klanten, of dat nu is vanuit kennis, service of tarief, dan wordt zakendoen erg ingewikkeld. Altijd die toegevoegde waarde zoeken voor de eindgebruiker; hoe groter het probleem is wat je oplost, hoe succesvoller het kan worden. Dat was echt waar wij altijd heel sterk naar hebben gekeken en nu nog naar kijken in onze participaties bij PeakCapital, FutureFoodFund en VividVentures".

''Mensen worden namelijk altijd door anderen als succesvol bestempeld. Maar de struggle die erachter zit, al die dingen die níet goed gingen… die zien mensen niet''

,,Binnen de bedrijven en fondsen die ik mede heb opgericht neem ik meestal in de eerste fase de commercieel georiënteerde rol aan. Het verzinnen van het concept; het meedenken met en voor klanten; fundraising, dat past me perfect. Deze fase vind ik over het algemeen het allerleukst".

,,Lef is voor mij dingen doen die anderen niet durven en of niet zien. Lef is, waar sommige door angst worden geleid, bang om bijvoorbeeld bepaalde zekerheden op te geven of simpelweg angstig zijn voor het onbekende, vol het avontuur aan gaan. Weg gaan uit je comfortzone. Sheryl Sandberg zei het zo mooi: what would you do if you weren’t afraid?"

,,Succes is een soort perceptie vanuit de buitenwereld. Mensen worden namelijk altijd door anderen als succesvol bestempeld. Maar de struggle die erachter zit, al die dingen die níet goed gingen… die zien mensen niet. Er is niet één succesvolle ondernemer waarbij het succes is komen aanwaaien. Maar dat deel, de worsteling en alle opofferingen, dat is vaak niet zichtbaar. Men ziet, bewust of onbewust, alleen de zaken die goed gaan en het succes wat je hebt opgebouwd. Maar wat ik waardevoller vind, vooral om mee te geven aan studenten, is dat verhaal erachter. De weg ernaartoe. De fouten waar je van hebt geleerd."

'Ook ik heb aan de rand van de afgrond gestaan tijdens de crisis'

,,Ik kan wel wat voorbeelden noemen: investeren in verkeerde projecten; de ellende van een CFO die niet goed functioneerde; opgelicht worden in Brazilië, zo kan ik wel even doorgaan. Ik ben best wel wat jaartjes ouder geworden in bepaalde periodes. En ook ík heb aan de rand van de afgrond gestaan tijdens de crisis. Talloze slapeloze nachten gehad over het voortbestaan van het bedrijf, over mijn personeel; over het team wat alles gegeven heeft en toch op straat komt te staan. Je kent je team door en door, je werkt er al jaren mee, je kent hun families. Sommige waren erbij vanaf de oprichting. Dat doet echt pijn als je ze moet laten gaan. Maar je moet door".

De kunst van nee zeggen

,,Ik vond het best wel lastig om nee te zeggen, daar heb ik lang mee geworsteld. Even een praatje maken, een interview doen, een commissie te woord staan, koffie drinken met iemand via, een gunst verlenen. Er blijven continu mooie investeringskansen voorbijkomen maar je kunt niet alles. Je moet niet alles willen doen. Of soms ontstaan er gave samenwerkingen met mensen die je heel hoog hebt zitten, maar die niet goed uitkomen en moet je dan laten gaan. Er blijven continu mooie investeringskansen voorbijkomen maar je kunt niet alles. Je moet niet alles willen doen. Puur omdat je maar zoveel tijd hebt en op een maximaal aantal punten kunt focussen. Ik wil geen half werk leveren maar ik wil ook geen mensen teleurstellen. Ik vond dat heel moeilijk".

,,Ik wilde oprecht al die projecten oppakken omdat ik ze heel leuk vond en ik dacht waarde te kunnen toevoegen, of gewoon omdat het heel erg leuk was. Maar ik moest kiezen en leren nee zeggen. Focus houden en tegelijkertijd niet het idee hebben dat je aan alle korten te kort schiet. Al jarenlang heb ik een coach, ik geloof heilig in reflectie en life long learning. Na al die jaren kan ik steeds beter nee zeggen en ben ik opgehouden om het mezelf steeds heel moeilijk te maken".

Lees ook: Lucas van Zandvoort haalde Crocs naar Nederland: 'Rebellie heeft altijd in mij gezeten'

Wat zou 20 procent meer LEF jou opleveren? Lees het complete verhaal van Heleen Dura van Oord en andere marktverstoorders zoals Henk Jan Beltman (Tony Chocolonely), Daan van Renselaar (Stella), Pierre Boels (Boels verhuur), Pieter Schoen (Dragons Den) en nog veel meer in het boek ‘LEF – Next Level’! Verkrijgbaar via www.nogmeerlef.nl.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.