Innovatie

Inez en Joris ondernemen in Uganda: ‘Hier zijn zoveel duurzame kansen’

 
Joris Boon Joris Boon van AFRIpads foto: eigen beeld
Joris Boon van AFRIpads foto: eigen beeld
 
Geschreven door:
Leestijd 5 minuten

Inez van Oord en Joris Boon ondernemen in Uganda. Inez maakt met haar voedselbedrijf Fiber Foods vleesvervangers van tropisch jackfruit. En Joris produceert met AFRIpads wasbaar maandverband dat je opnieuw kunt gebruiken. Twee compleet verschillende bedrijven, die verrassend veel overeenkomsten hebben. Inez en Joris vertellen er alles over in de nieuwste aflevering van internationale podcast Grenzeloos Ondernemen.

Lees verder onder de advertentie

Zowel Inez als Joris ondernemen niet alleen succesvol in Uganda, ze maken er ook sociale impact. Ze zetten hun kennis in om te helpen de wereld een stukje beter te maken. Dit doen ze onder andere door meer structurele werkgelegenheid voor vrouwen te creëren en door met hun bedrijven waarde toe te voegen aan lokale business ketens. Ze werken hiervoor zoveel mogelijk samen met lokale partners.

Lees hieronder verder.

Lees verder onder de advertentie

Hit in de food business

Inez besloot in 2016 met haar gezin naar Uganda te verhuizen. Niet zomaar een verhuizing, maar een bewuste keuze. Ze had haar eerste bedrijf verkocht en was op zoek naar iets nieuws waarmee ze impact kon maken. Wat begon als een avontuurlijke beslissing, groeide uit tot een succesvolle onderneming. Samen met haar co-founder Ineke Aquarius startte Inez een business in jackfruit, een vrucht die in Uganda overal groeit, maar destijds nog geen economische waarde had. Jackfruit heeft een vezelige structuur die op erg vlees lijkt. Ze zagen in de jackfruit een kans om zowel impact te maken als een nieuwe industrie te creëren.

Als vrouwen geld verdienen, investeren ze in hun gezin

Inez van Oord Fiber Foods

,,Als vrouwen geld verdienen, investeren ze in hun gezin”, legt Inez uit. ,,We wilden iets doen voor vrouwen. En wat is een betere manier dan hen een bron van inkomsten te geven die mannen nog niet hadden ontdekt?” Inez zette met Fiber Foods een keten op om de jackfruit lokaal te verwerken en wereldwijd te verkopen. Ze zijn de eersten ter wereld die jackfruit drogen, en hebben zelfs een patent aangevraagd. Terug in Nederland bouwt Inez de markt op, met focus op zowel vegetarische als hybride producten. De jackfruitproducten van Fiber Foods zijn daarmee nu al een hit in de duurzame foodbusiness.

Lees verder onder de advertentie

Menstruatieproducten die levens veranderen

Joris, een voormalig advocaat en investeerder, maakte een verrassende carrièreswitch toen hij in Uganda aan de slag ging bij AFRIpads. Zijn bedrijf produceert wasbaar maandverband. Een product dat niet alleen duurzaam is, maar ook een levenslijn biedt aan veel vrouwen en meisjes in Afrika. ,,De realiteit hier is anders dan in Nederland”, zegt Joris in de podcast. ,,Voor veel meisjes betekent het hebben van maandverband het verschil tussen wel of niet naar school kunnen gaan.” In veel delen van Afrika verlaten meisjes school vanwege gebrek aan menstruatieproducten. AFRIpads biedt een duurzame oplossing die tot wel twee jaar meegaat.

Het bedrijf werkt samen met NGO’s en UN-organisaties om hun producten te distribueren. ,,We richten ons op vrouwen”, vertelt Joris. ,,Niet alleen vanwege ons product, maar ook omdat we geloven in de kracht van vrouwen om hun gemeenschappen te verbeteren.”

De weg naar succes was niet eenvoudig. Joris moest wennen aan de cultuurverschillen en de uitdagingen van het runnen van een fabriek in een afgelegen gebied van Oost-Afrika. Maar de impact die AFRIpads maakt, motiveert hem om door te gaan. ,,Het is niet altijd makkelijk, maar de wetenschap dat we bijdragen aan een betere toekomst voor meisjes en vrouwen maakt het alle moeite waard.”

Lees verder onder de advertentie

Grenzeloos Ondernemen is dé wereldwijde podcast over internationaal ondernemen en zakendoen in het buitenland. Van startup tot multinational, van broodjeszaak tot tech-company en van Kaapstad tot Bogotá. Presentator Folkert Tempelman praat in de podcast met Nederlandse ondernemers die zakendoen in het buitenland. Je hoort wat ze daar doen, hoe ze succesvol internationaal ondernemen en ze geven praktische business tips over hun land en stad.

Uitdagingen en kansen in Uganda

Uganda biedt immense kansen voor ondernemers, maar het is ook een land met unieke uitdagingen. Zowel Inez als Joris benadrukken in de podcast het belang van lokale partners en de noodzaak om flexibel en geduldig te zijn. ,,Je moet bereid zijn om samen te werken met lokale partners en hun cultuur te begrijpen,” licht Inez toe. ,,Het is een illusie om te denken dat je alles zelf kunt doen.”

Een van de grootste uitdagingen is corruptie. ,,Het is een realiteit waar je mee moet omgaan”, legt Joris uit. ,,Je kunt er tegen vechten, maar dat verlies je.” Beide ondernemers zijn het erover eens dat het essentieel is om onder de radar te blijven en niet te veel op te vallen, vooral als je bedrijf groeit.

Lees verder onder de advertentie

Corruptie is de grootste uitdaging. Je kunt er tegen vechten, maar dat verlies je

Joris Boon AFRIpads

Ondanks de uitdagingen, zien ze vooral ook veel potentie. De agrarische sector is een goudmijn voor ondernemers met kennis van zaken. ,,De wereld heeft honger en Uganda heeft vruchtbare grond”, zegt Inez. ,,Er zijn zoveel kansen om duurzame ketens op te zetten.” Joris ziet ook mogelijkheden om de consumentenmarkt te betreden met AFRIpads. ,,De vraag naar onze producten groeit, maar om echt een verschil te maken hebben we meer financiering en ondersteuning nodig.”

Beide ondernemers zijn vastbesloten om hun bedrijven verder te laten groeien en tegelijkertijd een positieve impact te blijven maken. Ze zijn optimistisch over de toekomst van hun bedrijven en de rol die Uganda kan spelen in de wereldwijde markt. Uganda is volgens Inez en Joris niet alleen een prachtige bestemming, maar ook een land vol kansen voor ondernemers die een duurzaam verschil willen maken. Met de juiste aanpak en een beetje geduld zijn de mogelijkheden grenzeloos.

Ondernemen in Uganda


Als je impactvol wilt ondernemen in Uganda dan is het essentieel om samen te werken met lokale partners. Je moet de cultuur goed begrijpen om succesvol te opereren. Flexibiliteit en geduld zijn daarbij onmisbaar, verwacht niet dat alles loopt zoals in Nederland. Wees bereid om je aan te passen aan de lokale realiteit.

Daarnaast is het cruciaal om risico’s te spreiden. Vertrouw niet op één markt of locatie; diversificatie is de sleutel in een instabiele omgeving. En corruptie is een realiteit waar je slim mee moet dealen. Maak er geen groot punt van, maar zoek naar manieren om ermee om te gaan zonder je integriteit te verliezen.

Een focus op de lange termijn is daarnaast erg belangrijk. Duurzame businessmodellen hebben de toekomst, dus investeer in de lokale gemeenschap en bouw langdurige relaties op. En wanneer je bedrijf groeit kan het verstandig zijn om onder de radar te blijven en niet te veel op te vallen bij de overheid en andere instanties.

Tot slot is het belangrijk om te investeren in talent. Zorg ervoor dat je de beste lokale mensen om je heen verzamelt en geef ze de kans om te groeien binnen je bedrijf.

Lees verder onder de advertentie