Nieuws Groei

Wesley Fransen (Housebootlegs) is wereldspeler met dj promotiebureau

Met zijn afspeellijsten vol dance-muziek trekt Wesley Fransen uit Duizel een paar miljoen volgers op internet. Hij runt een eigen promotiebureau, heeft een platenlabel en is manager van dj’s. Hij begon ooit als discjockey in een Helmonds café schrijft het Eindhovens Dagblad.

Frank van den Muijsenberg | Foto: René Manders 2 februari 2018

Wesley Fransen promotiebureau dj manager platenlabel helmond housebootlegs

Zijn mobiele telefoon is zijn ‘kantoor’, zegt Wesley Fransen (35). Wie vooral online actief is, kan veel zaken afhandelen via de smartphone. Maar de Duizelnaar kijkt zijn klanten ook graag ‘live’ in de ogen. Hij had vorige maand nog een afspraak met enkele dj’s in Los Angeles.

Coach

Hij coacht een aantal artiesten, onder wie de Amerikaan X-Change, de Nederlanders van Ouwe Jongens Krentenbrood, de Noor Patay en Vlaming Robert Falcon. Met zijn bedrijf Housebootlegs promoot Fransen dancetracks via een eigen website en online-diensten als Soundcloud (daar heeft hij naar eigen zeggen zo’n vijf miljoen volgers). Op Spotify runt hij vijftien afspeellijsten, waaronder de populaire Dutch Dance Top 40. „Ik werk nu voor de successen van anderen”, aldus de geboren Helmonder.

Hij komt uit een muzikaal nest en groeide op met de authentieke soulplaten van zijn ouders. Zijn vader zong in een band. Wesley Fransen ontdekte de magie van het plaatjes draaien, nadat een bevriende muzikant hem stereo-apparatuur gaf. ,,Ik deed klusjes voor de buren om geld te verdienen. Daarmee kocht ik platen. Ik ben met vinyl begonnen.”

Lees ook: Zo sleept dj Tiësto zijn miljoenen binnen

DJ

Als puber kreeg hij zijn eerste betaalde dj-baantje. In café Zeezicht in Helmond draaide Fransen elke vrijdag en zaterdag rock, soul en pop. ,,Earth, Wind & Fire, George Benson, Toto en ook de eerste hits van BLØF. Ik heb daar veel geleerd over muziek”, zegt Fransen, een echte liefhebber die zich niet beperkt tot dance. Met net zoveel passie praat hij over Supertramp en de eerste lp’s van Boudewijn de Groot.

Hij maakte naam en kreeg een baan als vaste dj in grote discotheken als Jinx (Deurne), De Hoeve (Groesbeek) en Lunenburg (Loosbroek). Het beviel zó goed dat de Helmonder zijn vaste job als projectmanager bij een callcenter opzegde. Mede dankzij zijn bezoeken aan de Eindhovense platenzaak Freaky Records raakte Fransen verslingerd aan genres als club en trance. Onder de artiestennaam Ferre Santos bouwde hij aan een carrière als dance-dj. Hij kreeg een platendeal en een schare internationale volgers. ,,Mijn track Happiness belandde op 1 in de dance-hitlijst van Slovenië. Ik heb in zestien landen getoerd, was de meest geboekte internationale artiest in Albanië.”

Balkan

In de Balkanlanden zaten zijn meeste fans. ,,Ik probeerde er altijd een show van te maken, heb mijn sets nooit voorbereid. Het ging om de spontaniteit; de mensen moeten merken dat je met passie draait. Ik hoefde niet te overnachten in 5-sterrenhotels. Dan krijg je een hoge gunfactor.”

Mashups

Net als andere dj’s was hij veel tijd kwijt met het zoeken naar zogeheten mashups(zelfgemaakte combinaties van twee platen) en bootlegs, niet-officiële remixen van songs. Fransen kreeg het idee om een website te bouwen waarop collega’s mashups en bootlegs konden vinden. De site Housebootlegs.com vulde een gat in de markt. ,,Het was een walhalla voor dj’s. Ik trok in 2011 ongeveer 300.000 bezoekers per dag en kreeg via via zelfs producties van Hardwell en Tiësto doorgestuurd. Ik zette de tracks niet direct online, maar plaatste links naar Soundcloud. Daardoor bleven de originele inzenders verantwoordelijk voor de rechten. Ik heb nooit kenbaar gemaakt dat ik de website runde. Veel mensen dachten dat er een groot Amerikaans bedrijf achter zat.”

Lees ook: Duncan Stutterheim begint aan volgend megaproject: de Westergasfabriek

Eigen label

Hij besloot drie jaar geleden zijn dj-activiteiten te stoppen en zich volledig te richten op housebootlegs.com. ,,Vervolgens kreeg ik vanwege mijn ervaring en muziekkennis de vraag of ik het management voor dj’s wilde doen.” Inmiddels werkt hij met een team van zeven freelancers en runt Fransen zijn eigen label: Desire Recordings.

Via Housebootlegs.com promoot hij ondertussen allerlei dance-genres én hiphoptracks. Op nadrukkelijk verzoek van de gebruikers houdt hij de website eenvoudig. ,,Dj’s zeggen: ‘Laat het concept alsjeblieft ongewijzigd’. Je kunt simpelweg van boven naar beneden scrollen en muziek downloaden. Ik vind dat grote labels niet altijd de optimale aandacht geven aan talenten. Maar er zijn genoeg voorbeelden van artiesten die eerst een grote hit scoorden op Soundcloud en pas daarna een contract bij een platenmaatschappij tekenden. Ik beschouw mijn bedrijf als een grote ballenbak met allerlei netwerken. Wie zich aansluit, mag gebruik maken van de ballen.”

Ik werk voor het succes van anderen

Wesley Fransen, Housebootlegs