Combined ShapeAcademy Groei

Experts bewijzen: hoe groei in theorie en praktijk samenkomt in Het Groeicollege

Je bent ondernemer en vindt dat het bedrijf best goed draait. Maar: hoe verder? Uitbreiden, doorontwikkelen, een andere markt aanboren? En om te beginnen: hoe ontwikkel je jezelf als ondernemer?

Anke Derkse 29 augustus 2022

Gerard Werkhoven en Kees de Jong 3

Gerard Werkhoven, ondernemersadviseur en teamcoach bij Het Groeicollege (links) en Kees de Jong, ondernemer, groei-expert en founder van nlgroeit.

Het Groeicollege, een initiatief van nlgroeit, de Erasmus Universiteit en De Ondernemer, helpt ondernemers en daarmee hun onderneming groeien. Kees de Jong is medeoprichter van nlgroeit en samen met Hoogleraar Ondernemerschap aan de Erasmus Universiteit prof. dr. Justin Jansen, initiatiefnemer van Het Groeicollege. ,,Als mkb-ondernemers de eerste groeifase met hun bedrijf door zijn en zo’n acht à tien medewerkers in dienst hebben, verandert er wezenlijk iets aan hun rol in de onderneming. Vaak heb je dat niet direct in de gaten en werk je vooral aan de zaken waar je goed in bent. Stiekem krijg je er echter steeds meer taken bij en op een gegeven moment merk je dat je constant achter de feiten aanloopt en je het liefst 48 uur in een dag zou hebben. Dan wordt het tijd om taken te gaan delegeren aan mensen die jou kunnen ondersteunen.”

'Dat kan ik toch wel zelf...'

De ervaring leert dat ondernemers over het algemeen rijkelijk laat aan de bel trekken, want ‘dat kan ik toch zelf wel’. ,,Die fout heb ik vroeger zelf ook gemaakt bij het bouwen van mijn ondernemingen. Daarom vind ik het zo belangrijk om andere ondernemers hiervoor te behoeden en te ondersteunen bij hun groei en ontwikkeling”, zegt De Jong uit de grond van zijn (ondernemers)hart. Hij legt uit dat je verschillende groeifases kunt onderscheiden in een mkb-onderneming. ,,Niemand vertelt jou echter hoe jouw rol verandert en hoe je jezelf kunt vernieuwen. Bij Het Groeicollege doen wij dat wel.”

Ben jij op zoek naar dé opleiding voor de groei van jouw bedrijf en de ontwikkeling van jouzelf als ondernemer? De experts van Het Groeicollege helpen in 4 maanden te werken aan een persoonlijk groeiplan voor jouw bedrijf. Bekijk het lesprogramma >

Onder hoogleraren en ondernemers

In een zevental hoorcolleges wordt telkens een aspect belicht vanuit wetenschappelijke kant. Je hoeft er niet per se een studiebol voor te zijn, want De Jong fungeert tijdens zo’n college als een soort ‘side-kick’ van de hoogleraar en vertaalt de theorie telkens direct naar de praktijk. De hoorcolleges zijn online en in je eigen tijd te volgen. Aan het eind van ieder college krijg je een werkopdracht die je individueel maakt en vervolgens (online) bespreekt met jouw vaste groepje onder leiding van de teamcoach. Een groep bestaat uit z’n zes ondernemers.

"Zelf heb ik als ondernemer enorm veel gehad aan mijn mentor die mij op cruciale momenten adviseerde en bij wie ik altijd terechtkon”

Gerard Werkhoven, ondernemersadviseur & teamcoach Het Groeicollege

Gerard Werkhoven is een van de teamcoaches en ruim dertig jaar ondernemer geweest. ,,Ik vind het geweldig leuk om andere ondernemers te begeleiden en daarbij mijn ervaring in te zetten. Het ondernemerschap zit me in het bloed en ik begrijp andere ondernemers dus heel goed. Zelf heb ik als ondernemer enorm veel gehad aan mijn mentor die mij op cruciale momenten adviseerde en bij wie ik altijd terechtkon. Zo’n mentor wil ik ook graag zijn. Ik sta 24 uur per dag ‘aan’ en deelnemers kunnen mij altijd bellen. Het is heel fijn dat als je ergens mee zit of een briljant idee hebt, je dat direct even aan iemand kunt voorleggen.”

Het initiëren en begeleiden van groei vereist aandacht, structuur en goed leiderschap. Dat betekent investeren in jezelf, in je bedrijf én in je medewerkers. Gun jezelf deze investering, doe mee met Het Groeicollege.

Het Groeicollege: de theorie, de praktijk

Werkhoven stelt dat het bespreken van de werkopdrachten met de groep bijzonder leerzaam is. Cursisten horen van elkaar hoe ze iets hebben aangepakt, krijgen feedback en worden intellectueel uitgedaagd om zelf ook feedback te geven. ,,En ja, ze komen er ook achter dat ze niet de enige zijn die ‘een stomme fout’ heeft gemaakt. Mijn bijdrage is te adviseren. Als ondernemer zou je soms kunnen twijfelen groeikansen. Wanneer iemand spontaan een idee oppert waarvan ik denk dat het zomaar eens heel belangrijk zou kunnen zijn, laat ik zien hoe hij of zij dit in het bedrijf zou kunnen toepassen.”

Als voorbeeld haalt Werkhoven een ondernemer aan die een maakfabriek met vijftien man personeel had overgenomen. ,,Hij had het idee dat hij geen goede aansluiting had met zijn mensen in de fabriek. Andersom was dat ook zo. Geen ideale situatie dus. Door dit te bespreken in de groep, is deze ondernemer op ideeën gebracht om beter te communiceren met het personeel. Hij besloot om elke maandagochtend op een sinaasappelkistje te gaan staan en de afgelopen week door te nemen. Iedereen mocht zijn zegje doen en er werden complimenten uitgedeeld. De sfeer ging met sprongen vooruit. Vaak weet je als ondernemer wel dat sommige dingen niet goed lopen, maar weet je niet goed hoe je het op kunt lossen. Tijdens Het Groeicollege geven we ondernemers handvatten om dit wel te kunnen.”

"Ondernemers zorgen doorgaans goed voor de (bij)scholing van hun personeel, maar vergeten dat ze zichzelf ook moeten blijven ontwikkelen"

Kees de Jong, ondernemer, groei-expert en founder van nlgroeit

'Ondernemers vergeten nogal 'ns ook zelf te moeten blijven ontwikkelen'

,,Ondernemers zorgen doorgaans goed voor de (bij)scholing van hun personeel, maar vergeten dat ze zelf ook moeten blijven ontwikkelen”, weet De Jong. ,,Ik zou dan ook iedere ondernemer willen oproepen om zich te melden voor Het Groeicollege. Natuurlijk, het vergt een tijdsinvestering, maar je zult zien dat je met drie à vier uur per week in een half jaar tijd een enorme groei doormaakt. Ik ben ervan overtuigd dat je onderneming alleen succesvol kan groeien wanneer je als ondernemer eerst zelf groeit en in beweging komt.”


Het Groeicollege

Het initiëren en begeleiden van groei vereist aandacht, structuur en goed leiderschap. Dat betekent investeren in jezelf, in je bedrijf én in je medewerkers. Gun jezelf deze investering en maak een vliegende start in 2023! Lees meer over Het Groeicollege.


Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws