Podcast Boekencast De Ondernemer Leest

Wie zijn de verborgen ondernemerskampioenen van deze eeuw?

Verborgen kampioenen? Wie - of wat - zijn dat? Het valt te lezen in het boek Hidden Champions van de 21e eeuw van Hermann Simon. De Duitse auteur beschrijft in de meest recente versie van de bestseller de nieuwe spelregels in deze 'Chinese eeuw' van ondernemerschap. Kortom: alle tijd voor de opinie van onze Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink.

Van onze redactie 31 maart 2022

In Hidden Champions van de 21e eeuw bespreekt schrijver en hoogleraar Hermann Simon de nieuwe spelregels in deze zogenaamde 'Chinese eeuw'. Het is de opvolger van het boek dat Tom van der Lubbe en Erno Hannink al bespraken in een eerdere podcast over Hidden Champions van de 21e eeuw. Nu is het boek bijgewerkt. Reden? Er zijn enkele Hidden Champions te groot geworden om nog binnen de richtlijnen van Simon te vallen. Andere bedrijven zijn inmiddels overgenomen. Ook zijn de richtlijnen zelf aangepast in de update. Wat ze behelzen:

De nieuwe Hidden Champion-voorwaarden:

  • Bedrijven moet binnen de mondiale top 3 vallen of de nummer 1 zijn op het eigen continent,
  • De omzet moet lager dan 5 miljard dollar zijn,
  • De ondernemingen moeten redelijk onbekend zijn bij het grote publiek.

Waar zijn de Nederlandse Hidden Champions en wat is er aan de hand met ASML?

In de vorige podcast over dit boek bespraken Van der Lubbe en Hannink de Nederlandse versie met daarin allerlei nationale voorbeelden. Opvallend, in Hidden Champions 2.0 is er geen eigen verborgen kampioen te vinden. Hoewel: er valt een boeiend stuk over de cluster rondom ASML te lezen. De nieuwe versie besteedt daarentegen wel aandacht aan de ontwikkelingen in de VS en China, waarbij duidelijk is dat China hard werkt aan het uitbreiden van het aantal hidden champions.

Weinig rood-wit-blauw in het boek, maar daarom zeker niet minder interessant. Volgens de Boekencasters is het raadzaam om dit vuistdikke werk te lezen wanneer je als ondernemer een duurzaam en succesvol bedrijf wilt opbouwen. Ook interessant, Simon is in Duitsland een superster binnen zijn metier. En het is geen verrassing: wij Nederlanders hebben qua ondernemerschap en handel veel gemeen met onze oosterburen. Toch zijn er ook verschillen, zeker de laatste jaren, tussen de buurlanden. Het is te lezen in het boek. Trek er als ondernemer met een blik over de (oost-)grens je lessen uit.

'Het is raadzaam Hidden Champions te lezen wanneer je als ondernemer een duurzaam en succesvol bedrijf wilt opbouwen'

De lessen die worden getrokken uit het boek 'Hidden Champions'

Zoals gewoonlijk trekken Van der Lubbe en Hannink enkele lessen uit het boek dat ze hebben gelezen. We zetten ze alvast voor je op een rij.

  • Focus op een niche en de ambitie om de beste te zijn in je branche.
  • China zet stevig in om te groeien in het aantal Hidden Champions.
  • Het Hidden Champion-model blijft succesvol.
  • Externe financiering om te versnellen in groei lijkt noodzakelijk om internationaal bij de top 3 uit te komen.
  • Clusters rondom bepaalde technieken en kennis hebben een rijke geschiedenis waarbij oude kennis kan worden toegepast in nieuwe oplossingen.
  • Bedrijven in Nederland kunnen profiteren door bij elkaar in de buurt te vestigen voor een verdieping van expertise en daarmee onderscheidend te worden in de wereld. Rotterdam (mainport), Eindhoven (brainport), Arnhem (mode) en Wageningen (voeding) zijn goede voorbeelden.
  • Scholen kunnen in die clusters beter focussen en daarmee aantrekkingskracht voor jongeren vormen.

Luister hier naar de Boekencast over de eerdere versie van Hidden Champions.

Lees ook: De KLM als Blauwe Fabel: hoe trots mogen we zijn op één van onze bekendste bedrijven?

Boekencast: Tom van der Lubbe & Erno Hannink

Tom van der Lubbe is een van de oprichters van hypotheekadviseur Viisi, het eerste bedrijf in de financiële wereld dat met het Holacracy-model werkt. Daarbij zijn de rollen binnen een bedrijf verdeeld volgens verschillende cirkels, in plaats van top-down. Erno Hannink is de businesscoach die ondernemers helpt hun doelen op tijd te realiseren; is de sparrings- en accountability partner voor de vernieuwing in je bedrijf. Samen maken zij Boekencast, waarvan meerdere afleveringen ook via deze website te beluisteren zijn.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details
Hart voor Zaken

Douwe Snoek over zijn leiderschapsstijl: 'Je moet hard zijn voor jezelf om zacht te kunnen zijn'

Hij kon zich best als een 'hork' gedragen tegen zijn personeel, realiseerde Snoek Puur Groen directeur Douwe Snoek zich tijdens een gesprek met zijn medewerkers. Hij pakte de handschoen op, volgde een training zelfontwikkeling en werd van een zelfbenoemd eikel een anker voor de organisatie. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt Snoek over de kracht van leiderschap.

Details
Hart voor Zaken

Liefde en business zijn de twee grote pijlers voor succesvol leiderschap Hans van der Kooij (Caesar Groep)

Hans van der Kooij is directeur en oprichter van ICT-dienstverlener Caesar Groep. Hij is te gast in deze Hart voor Zaken, de podcastserie van Cor Hospes over leiderschap. Hoe zorgt hij voor een zo perfect mogelijk werkklimaat? ,,Ik probeer mensen te helpen op hun weg in het leven. Ervoor te zorgen dat ze hier niet komen om te werken, maar om te leven.''

Details
De Jonge Ondernemer

Pauline (17) heeft al een webshop en fysieke kledingwinkel: 'Het is keihard werken'

Pauline Snel doet haar achternaam eer aan. Ze is pas 17, maar runt nu al een succesvolle damesmodewinkel. In de winkelstraat en online. Elily draait als een malle in het pand in hartje Dordrecht en via de drukbezochte webshop. Hoe boks je dat als minderjarig ondernemer voor elkaar en waar loop je tegenaan als 17-jarige bomvol ambitie? Je hoort het in aflevering drie van De Jonge Ondernemer.

Details
Droomstart

Twee duurzame businessplannen in derde Droomstart-pitch: wordt het de growtower of fashion-software?

Ook in deze derde aflevering van Droomstart mogen twee startende ondernemers hun businessplan bij een vierkoppige jury voorleggen in de vorm van een pitch. Wie overtuigt de jury? Een uiterst duurzame kweektoren voor kruiden of fashionsoftware met een hoog body positivity-gehalte? Het beloven 25 spannende minuten te worden in deze podcast.

Details
De Zo Genaamde Podcast

Verbinding als kracht: hoe de naam 'Univé' te herleiden is naar een boer in het jaar 1794

Bijna elke Nederlander kent de naam 'Univé verzekeringen'. De oorsprong van de naam zal echter bij veel minder mensen bekend zijn. De hoogste tijd voor naamexpert Floris Hülsmann om op zoek te gaan naar de betekenis van deze merknaam. Te gast in De Zo Genaamde Podcast is Ron Bavelaar om het verhaal achter de naam te vertellen.

Details
De Zo Genaamde Podcast

Kleine letter f en hoofdletter Q: het eigenzinnige en eigentijdse verhaal achter de naam fonQ

Dit keer duikt naamexpert Floris Hülsmann in het verhaal van fonQ. Kleine letter f aan het begin, hoofdletter Q aan het eind. Een opvallende naam, van een net zo’n opvallend bedrijf: fonQ verkoopt in haar webwinkel trendy meubels, lampen, cadeaus en accessoires. Hoe is het bedrijf op deze naam gekomen? Heette het altijd al zo? En wat is de gedachte erachter? Ceo Jeremiah Albinus legt het haarfijn uit in De Zo Genaamde Podcast.

Details
Hart voor Zaken

Waarom een leidinggevende volgens René Kesselaar een giraffe moet zijn en geen Bokito

Ondernemer René Kesselaar is ontevreden over de wereld waarin hij met zijn bedrijf opereert. Sterker, hij moet niks van die hele aannemerswereld weten. Daarom noemt hij Kesselaar & Zn geen aannemings- of bouwbedrijf, maar een ‘gastheer in de bouw’. Gastheer Cor Hospes van de podcastserie Hart voor Zaken wil alles over het gastheerschap en de opmerkelijke manier van Kesselaars ondernemen weten.

Details
Selfmade in Holland

Selfmade in Holland: Sharon Hilgers slaat een groenere weg in met My Jewellery

Volgend jaar staat voor Sharon Hilgers in het teken van grote veranderingen. Op zakelijk én persoonlijk vlak. Team Selfmade in Holland reist af naar Den Bosch. Het gesprek tussen Roelof Hemmen en Sharon vindt plaats in de kleurrijke showroom van My Jewellery. Sharon: ,,Voor het eerst gaan we met ons merk een ander verhaal vertellen. Dat past bij de nieuwe weg die we inslaan.” Ze heeft al fors geïnvesteerd in verduurzaming en vanaf 2023 worden de plannen uitgerold. Haar rol als meewerkend voorvrouw ziet ze steeds meer veranderen.

Details