Podcast Boekencast De Ondernemer Leest

Wie zijn de verborgen ondernemerskampioenen van deze eeuw?

Verborgen kampioenen? Wie - of wat - zijn dat? Het valt te lezen in het boek Hidden Champions van de 21e eeuw van Hermann Simon. De Duitse auteur beschrijft in de meest recente versie van de bestseller de nieuwe spelregels in deze 'Chinese eeuw' van ondernemerschap. Kortom: alle tijd voor de opinie van onze Boekencasters Tom van der Lubbe en Erno Hannink.

Van onze redactie 31 maart 2022

In Hidden Champions van de 21e eeuw bespreekt schrijver en hoogleraar Hermann Simon de nieuwe spelregels in deze zogenaamde 'Chinese eeuw'. Het is de opvolger van het boek dat Tom van der Lubbe en Erno Hannink al bespraken in een eerdere podcast over Hidden Champions van de 21e eeuw. Nu is het boek bijgewerkt. Reden? Er zijn enkele Hidden Champions te groot geworden om nog binnen de richtlijnen van Simon te vallen. Andere bedrijven zijn inmiddels overgenomen. Ook zijn de richtlijnen zelf aangepast in de update. Wat ze behelzen:

De nieuwe Hidden Champion-voorwaarden:

  • Bedrijven moet binnen de mondiale top 3 vallen of de nummer 1 zijn op het eigen continent,
  • De omzet moet lager dan 5 miljard dollar zijn,
  • De ondernemingen moeten redelijk onbekend zijn bij het grote publiek.

Waar zijn de Nederlandse Hidden Champions en wat is er aan de hand met ASML?

In de vorige podcast over dit boek bespraken Van der Lubbe en Hannink de Nederlandse versie met daarin allerlei nationale voorbeelden. Opvallend, in Hidden Champions 2.0 is er geen eigen verborgen kampioen te vinden. Hoewel: er valt een boeiend stuk over de cluster rondom ASML te lezen. De nieuwe versie besteedt daarentegen wel aandacht aan de ontwikkelingen in de VS en China, waarbij duidelijk is dat China hard werkt aan het uitbreiden van het aantal hidden champions.

Weinig rood-wit-blauw in het boek, maar daarom zeker niet minder interessant. Volgens de Boekencasters is het raadzaam om dit vuistdikke werk te lezen wanneer je als ondernemer een duurzaam en succesvol bedrijf wilt opbouwen. Ook interessant, Simon is in Duitsland een superster binnen zijn metier. En het is geen verrassing: wij Nederlanders hebben qua ondernemerschap en handel veel gemeen met onze oosterburen. Toch zijn er ook verschillen, zeker de laatste jaren, tussen de buurlanden. Het is te lezen in het boek. Trek er als ondernemer met een blik over de (oost-)grens je lessen uit.

'Het is raadzaam Hidden Champions te lezen wanneer je als ondernemer een duurzaam en succesvol bedrijf wilt opbouwen'

De lessen die worden getrokken uit het boek 'Hidden Champions'

Zoals gewoonlijk trekken Van der Lubbe en Hannink enkele lessen uit het boek dat ze hebben gelezen. We zetten ze alvast voor je op een rij.

  • Focus op een niche en de ambitie om de beste te zijn in je branche.
  • China zet stevig in om te groeien in het aantal Hidden Champions.
  • Het Hidden Champion-model blijft succesvol.
  • Externe financiering om te versnellen in groei lijkt noodzakelijk om internationaal bij de top 3 uit te komen.
  • Clusters rondom bepaalde technieken en kennis hebben een rijke geschiedenis waarbij oude kennis kan worden toegepast in nieuwe oplossingen.
  • Bedrijven in Nederland kunnen profiteren door bij elkaar in de buurt te vestigen voor een verdieping van expertise en daarmee onderscheidend te worden in de wereld. Rotterdam (mainport), Eindhoven (brainport), Arnhem (mode) en Wageningen (voeding) zijn goede voorbeelden.
  • Scholen kunnen in die clusters beter focussen en daarmee aantrekkingskracht voor jongeren vormen.

Luister hier naar de Boekencast over de eerdere versie van Hidden Champions.

Lees ook: De KLM als Blauwe Fabel: hoe trots mogen we zijn op één van onze bekendste bedrijven?

Boekencast: Tom van der Lubbe & Erno Hannink

Tom van der Lubbe is een van de oprichters van hypotheekadviseur Viisi, het eerste bedrijf in de financiële wereld dat met het Holacracy-model werkt. Daarbij zijn de rollen binnen een bedrijf verdeeld volgens verschillende cirkels, in plaats van top-down. Erno Hannink is de businesscoach die ondernemers helpt hun doelen op tijd te realiseren; is de sparrings- en accountability partner voor de vernieuwing in je bedrijf. Samen maken zij Boekencast, waarvan meerdere afleveringen ook via deze website te beluisteren zijn.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Droomstart

Theesommelier verrast met een alternatief voor wijn in Droomstart

Steeds meer mensen willen minderen met alcohol. Maar wat schenk je in als er geen wijn meer op tafel staat en je bent uitgekeken op water? Thee, is het volmondige antwoord van Anne Hardon. In de vierde aflevering van de podcastserie Droomstart verrast de theesommelier met haar concept Chef’s Dinner Tea.

Details
Droomstart

Podcast Droomstart: waarom Eva en Nicky geloven in workations voor bedrijven

Corona heeft een hoop zaken versneld maar dat thuiswerken plots zó normaal zou worden, dat had zelfs de grootste innovator niet verwacht. Complete kantoren zijn leeg omdat het personeel – zelfs nu het weer kan – liever thuiswerkt. Maar hoe zit dat met de binding onderling, en met het bedrijf? Het ‘gouden duo’ uit de derde aflevering van de podcastserie Droomstart heeft de oplossing.

Details
De Ondernemer

Podcast Unlimited Ondernemen: zo verhoog je de slagkracht van jouw medewerkers

Hoe verhoog je de slagkracht van (jouw) medewerkers? Die vraag stelde techfilosoof Martijn Aslander in een poll die begin juli op dit platform kon worden beantwoord. Aslander reageert in de podcast Unlimited Ondernemen hieronder over de uitkomsten. En geeft tips om de knelpunten op te lossen.

Details
Droomstart

TU-student daagt Google uit in tweede aflevering van Droomstart

,,De wereld kan je veranderen met technologie, maar de impact is veel groter in een startup.” Het zijn de woorden van TU-student Dewwret Sitaldin in de tweede aflevering van de nieuwe podcastserie Droomstart. Zijn startup-idee daagt techreus Google uit. Maar weet hij ook de ondernemersjury te overtuigen?

Details
Droomstart

Volg ambitieuze ondernemers-in-de-dop in de nieuwe podcastserie Droomstart

Wist je dat de helft van de Nederlanders ervan droomt om te ondernemen, maar dat slechts een fractie daarvan daadwerkelijk de stap durft te maken? Daarom lanceert De Ondernemer Droomstart: een nieuwe podcastserie waarin ondernemers in spe met een gouden business-idee worden geholpen én gevolgd op hun weg naar succes.

Details
Sleutel tot Succes

Mijn naam is Groen. Jitse Groen. Grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld

In 1999 programmeerde hij een pizzabestelsite in zijn studentenkamer in elkaar, anno nu runt Jitse Groen (43) de grootste maaltijdbezorger van de westerse wereld. Just Eat Takeaway.com bedient - letterlijk, in dit geval - samen met Grubhub ruim 70 miljoen klanten. Over die sleutel tot succes, over die exponentiële en zelfs explosieve groei, een kleine dertig boeiende luisterminuten.

Details