Nieuws Groei

Hoe startup Flow.ai met chatbots de wereld wil veroveren

In een kantoortje van 3 bij 3 in de Tilburgse Spoorzone huist een startup met hoge ambitie. Drie man aan boord nu, straks een wereldspeler. De business: chatbots. De uitspraak: ,,Over drie jaar zul je wel van een miljoenenbedrijf kunnen spreken." Dat schrijft het AD.

Ben Ackermans | Foto: Tommy de Lange 9 maart 2018

934 Tommy de Lange 2

Aldus medeoprichter Sander Wubben. Flow.ai bestaat pas sinds 2016, maar is in Silicon Valley al op de radar. En ook in Toronto. Investeerders daar staken 100.000 euro in het Tilburgse bedrijfje. Wubbens compagnons, Gijs van de Nieuwegiessen en Murat Ozmerd, zijn daarvoor nu in Canada.

Een chatbot, wat is dat ook alweer?

Een virtuele assistent. Hij snapt (als het goed is) de vraag die je hem stelt of de opdracht die je hem geeft. Wat erachter zit is kunstmatige intelligentie. Een chatbot heeft geleerd taal - woorden en zinnen - in een bepaalde context te herkennen.

Lees ook: Abonnement op parfum bij Parfumado

Wat is het aandeel van Flow.ai in die ontwikkeling?

Wubben: ,,Wij ontwikkelen de software voor een chatbot en zetten die op een online-platform. Mensen maken een account aan en kunnen daarna zelf aan de slag om een chatbot te maken. Een pizzaboer bijvoorbeeld. Wij maken kunstmatige intelligentie bruikbaar voor het grote publiek. Voor een bedrijf kan het enorm interessant zijn, bijvoorbeeld doordat het bespaart op de klantenservice."

Hoe zou een piepklein Tilburgs bedrijfje dan toch een grote speler kunnen worden?

,,Een assistent die je met je stem bedient is over drie jaar overal, de afzetmarkt is enorm. Wij hebben alle expertise in huis. Ik ben op de Tilburgse universiteit gepromoveerd in kunstmatige intelligentie en taaltechnologie, de andere twee hebben een achtergrond van digitaal design. Ik durf de boude voorspelling aan dat wij over drie jaar wereldwijd een van de belangrijke platforms zijn. Misschien zijn we dan al overgekocht."

En dan is Tilburg uit zicht?

,,Nee, ik verwacht wel dat we ook hier blijven. Samen met een vestiging in Canada, dat zou heel goed kunnen. We kunnen toch in de cloud werken. Op beide plekken zullen we mensen aannemen, in Tilburg waarschijnlijk vooral ai-talent, dankzij de universiteit."

Een assistent die je met je stem bedient is over drie jaar overal, de afzetmarkt is enorm

Sander Wubben