Podcast

Stella Fietsen: 'Ook buiten Nederland kansen voor onze e-bikes'

Acht jaar geleden startte ondernemer Daan van Renselaar vanuit de schuur van zijn ouders Stella Fietsen. Inmiddels telt het bedrijf 550 werknemers, bedraagt de omzet ruim 100 miljoen euro en lijkt er in ons land geen enkele 50-plusser te zijn die het elektrische fietsenmerk niet kent. In de nieuwste podcast van De Ondernemer vertelt Van Renselaar het verhaal achter het succes en over de ambitie die hem drijft.

Podcast ondernemer stella fietsen ebikes elektrisch ceo

Presentator: Robert van den Ham 17 september 2019

De moeder van Daan van Renselaar was een grote inspiratie voor Stella Fietsen. Ze wilde graag een elektrische fiets, maar liep tegen de hoge prijzen van de zogenaamde e-bikes aan. En hoe laat je de fiets snel repareren wanneer de reparateur ver weg is en jijzelf niet mobiel genoeg bent om de zware elektrische fiets weg te brengen? ,,Daarom bieden we sinds het begin service aan huis. Het kost ons veel om op deze manier te werken, maar het levert Stella nog meer op.’’

Lees ook: Stella Fietsen: marktleider door deze nieuwe manier van verkopen

Lef hebben en behouden

Van begin af aan zette de ondernemer marketing opvallend goed in. Bescheidenheid was er niet bij. ,,Vanaf dag één wilden we groots ons gezicht laten zien. Dat is lef hebben en lef blijven houden.’’

Die instelling werpt nog steeds zijn vruchten af. Zo nam het investeringsfonds van keukenverkoper Ben Mandemakers, DM Equity Partners, vorig jaar een substantieel belang in het fietsbedrijf om het te helpen bij de uitbreiding naar het buitenland. ,,We hebben inmiddels een vestiging in Duitsland geopend. Dit jaar nog volgen enkele vestigingen in België en begin volgend jaar openen we winkels in Denemarken.’’

The sky is the limit?

Alleen maar mooie berichten. Maar hoe gaat Stella Fietsen met die enorme expansie om, zowel intern als extern. Is the sky, the limit of ziet Van Renselaar het toch anders? Dat en meer vertelt de jonge ceo in de podcast van De Ondernemer.

Prinsjesdag

Hoofdredacteur Robert van den Ham sprak Daan van Renselaar voor De Ondernemer-podcast op Prinsjesdag, voor hem als ondernemer juist dit jaar een bijzondere dag. Het maakt zijn omzetverwachtingen namelijk nog rooskleuriger dan ze al waren.

,,Omdat in de regeringsplannen voor 2020 en daarna de nieuwe leaseregeling voor e-bikes is meegenomen. Het wordt vanaf 1 januari een stuk voordeliger en aantrekkelijker om een e-bike te leasen. Een e-bike die door de werkgever wordt aangeschaft, kan de werknemer tegen 7% bijtelling leasen."

E-bikes leasen tegen 7%

,,Dat betekent iemand, afhankelijk van het inkomen, voor een e-bike van bijvoorbeeld 2000 euro een bedrag van 5 euro per maand gaat betalen. Werknemers kunnen ook zelf de e-bike leasen en dan wordt het leasebedrag van het brutosalaris afgetrokken, zo’n 40 tot 50 euro per maand. Welke keuze dan ook, dit gaat een boost aan de markt van e-bikes geven.”

Van Renselaar vertelt in de podcast hiervoor eerder dit jaar daarom Bike Project te zijn gestart, een onafhankelijk e-bike leasebedrijf. ,,Onafhankelijk omdat iedereen bij welke fietsenwinkel dan ook, en dat geldt ook voor online, via Bike Project een e-bike kan aanschaffen. De winkel, het merk, het maakt niet uit. De e-bike hoeft niet per se via Stella Fietsen gekocht te zijn”.

De Jonge Ondernemer

Eigen kledingmerk als mentale missie voor Vlinder (17) en Merlijn (24) Kamerling

Naast broer en zus zijn Merlijn en Vlinder Kamerling ook zakenpartners. Als oprichters van Limitless presenteren zij hun streetwearmerk met coole designs en een belangrijke boodschap: meer aandacht voor mentale gezondheid. Een enorm belangrijk verhaal voor Vlinder (17) en Merlijn (24), te beluisteren in de podcast De Jonge Ondernemer.

Details
Hart voor Zaken

Arnold Mars (cfo AFAS): 'Ga niet boven, maar tussen je mensen staan'

'Liefde vormt de kern van het AFAS-familiestatuut. In dat statuut staat: ‘Die liefde maakt dat je niet vast komt te zitten in eigenbelang. Ze zorgt dat je verschillen kunt overbruggen, en dat je altijd het grotere geheel kunt zien'. Het zijn de woorden van cfo Arnold Mars van AFAS Software. In gesprek met Cor Hospes voor de podcastserie Hart voor Zaken vertelt hij over leiderschap.

Details
Droomstart

Hoe staat het met het businessplan van Droomstarters Angela (Food for Skin) en David (Teazie)

De Droomstart-finale komt steeds dichterbij. Welk businessplan is uiteindelijk topfavoriet bij de vakjury en de luisteraars? Je hoort het zeer binnenkort. Maar eerst: hoe staat het met de startups Teazie en Food for Skin? Welke ondernemer weet de jury te overtuigen met zijn of haar presentatie van tien minuten en gaat net als FinBuddy door naar de laatste ronde? Je hoort het allemaal in deze niet te missen podcastserie.

Details
De Zo Genaamde Podcast

TUI: hoe een onbeduidende Duitse afkorting een merknaam werd die klinkt als een klok

Wie van reizen en vakanties houdt, kent TUI natuurlijk wel. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? In deze aflevering van de Zo Genaamde Podcast legt Frans Leenaars, chief marketing officer bij de reisgigant, dat in gesprek met naamexpert en presentator Floris Hülsmann haarfijn uit.

Details
Selfmade in Holland

EasyToys-topman Eric Idema: 'Op elk nachtkastje moet iets uit Veendam liggen'

,,Soms moet je dingen gewoon afdwingen. Jezelf forceren om je situatie te verbeteren.” Eric Idema zat met een uitkering thuis. In een woning met een flinke hypotheek. In 2007 verloor hij zijn baan. In de online verkoop van erotische artikelen zag hij een kans. Vijftien jaar later is zijn EQOM, moederbedrijf van EasyToys en Christine Le Duc, met 225 miljoen euro omzet de grootste speler in de Europese markt voor sexual wellness. Nu is hij te gast bij Roelof Hemmen in Selfmade in Holland.

Details
Droomstart

Duurzaam thee-abonnement op kantoor of heitje voor karweitje 2.0: welk businessplan gaat door in Droomstart?

De twee laatste ondernemers mogen de pitchroom betreden om hun businessplan voor te leggen aan een strenge doch rechtvaardige Droomstart-jury. Kiezen ze voor een duurzaam thee-abonnement op kantoor of de digitale buurtversie van het heitje voor karweitje? Het is weer een inspirerende en spannende podcast die je kunt beluisteren. Waar wacht je op?

Details