Nieuws Groei
De onstilbare honger van HousingAnywhere: door aankoop Kamernet nu bemiddelgigant
HousingAnywhere, een soort Airbnb voor huurwoningen voor de middellange tot lange termijn, blijft groeien. Het verhuurplatform nam Kamernet.nl, het állergrootste kamernetwerk van Nederland, over. Om de vierde overname in een jaar tijd te financieren haalde de onderneming 24 miljoen euro aan Serie C-financiering op. HousingAnywhere begon ooit op een Rotterdams studentenkamertje.

Ceo Djordy Seelmann is momenteel druk met een nieuw kantoor voor HousingAnywhere. ,,We hebben nu 140 werknemers in dienst." Foto: AD/Jan Kok | Boomerang Fotografie
Het idee voor het platform ontstond zo’n twaalf jaar geleden in het hoofd van Niels van Deuren, oud-studievriend van de huidige ceo Djordy Seelmann (31). ,,Toen Niels op het punt stond om zes maanden stage te lopen in Singapore”, verhaalt Seelmann in het AD. ,,had hij de grootst mogelijke moeite om voor de middellange termijn een betaalbare kamer te huren. En zijn eigen kamer verhuurd te krijgen. De dag dat hij op het vliegtuig stapte, had hij nog altijd niets gevonden. Pas na twee weken in een hostel, veel gejaag en gestress verder, had hij eindelijk beet.”
Lees ook: Betaaldienst Mollie gaat met nieuwe investeerder door waarderingsgrens van 1 miljard euro
Makkelijker maken van zoeken naar huurwoningen
Eenmaal terug in Rotterdam besloot Van Deuren daarom iets te bedenken om andere studenten zijn lot te besparen en het hen gemakkelijker te maken om een studentenkamer te huren of te verhuren. Dat ‘iets’ werd HousingAnywhere, een onlineplatform waar vraag en aanbod samenkomen.
Erg sexy zag de site er destijds nog niet uit. Daarom haalde Van Deuren in 2014 maatje Seelmann erbij. Aan hem de taak de boel verder te professionaliseren en minder ‘houtje-touwtje’ te maken. Seelmann: ,,Toen Niels begon, hield hij nog kantoor in een vrijgekomen kamer van een vertrokken huisgenoot. Inmiddels zetelt ons bedrijf aan de Blaak in Rotterdam, hebben we zo’n 140 werknemers in dienst en ongeveer zestigduizend direct beschikbare huurwoningen, wereldwijd verspreid over vierhonderd steden.”
Algoritmes en kunstmatige intelligentie knopen huurders en verhuurders aan elkaar
Ook bemiddelen ze niet langer alleen tussen studenten onderling. HousingAnywhere richt zich, sinds Seelmann in april 2018 het stokje van de oprichter overnam, op een steeds bredere doelgroep, ‘waaronder expats en professionele verhuurders’.
De tekst gaat onder de foto van oprichter Niels van Deuren verder. Van Deuren verliet twee jaar geleden het bedrijf. Foto: Frank de Roo
Via algoritmes en kunstmatige intelligentie probeert het bedrijf als een soort Tinder de perfecte match te zoeken tussen huurders en verhuurders. ,,Anders dan de meeste makelaars, die een serie leads (een aanvraag voor meer informatie; red.) over de schutting gooien, waarna je soms alsnog in het duister tast hoe betrouwbaar of geschikt de persoon aan de andere kant is”, aldus de topman.
HousingAnywhere pakt het anders aan, legt hij uit. ,,Bijvoorbeeld door speciale filters in te stellen, zoals leeftijd, geslacht en/of beroepsniveau. Vervolgens gaan beide partijen met elkaar in gesprek via ons beveiligde live chat-systeem, voordat ze de knoop doorhakken. Het enige waar wij bewust niet op scannen, is afkomst. Dit om mogelijke discriminatie tegen te gaan.”
"Onze uiteindelijke ambitie: het allergrootste verhuurplatform ter wereld worden"
Met een Tikkie de huur betalen
Ook uniek: het volledig geautomatiseerde huurbetalingssysteem. ,,Zo betaal je snel en zorgeloos je huurkosten, zonder gedoe met buitenlandse valuta. Iedere maand krijg je via onze software een Tikkie voor de huur.”
Dat deze werkwijze aanslaat, blijkt onder andere uit de 24 miljoen euro aan investeringsgelden die het techbedrijf afgelopen coronajaar wist op te halen, waarmee het totale bedrag dat het werd opgehaald op 35,5 miljoen euro komt. Na vier overnames binnen twaalf maanden, waaronder ook een Duitse, Italiaanse en IJslandse variant op het Nederlandse Kamernet.nl, lijkt hun kostje gekocht. ,,In Europa zijn we nu het grootste verhuurplatform in zijn soort.”
Wat de vraag opwerpt: hoe lang nog tot de rest van de wereld volgt? Seelmann: ,,Dat is wel onze uiteindelijke ambitie: het allergrootste verhuurplatform ter wereld worden.”