Nieuws Groei
Incentro laat fairtrade software in Kenia schrijven
Het Rotterdamse IT- en consultancybedrijf Incentro is begonnen in Afrika. Vanuit het hoofdkantoor in de Van Nelle Ontwerpfabriek stuurt ‘incentronaut’ Coert Prins dit nieuwe onderdeel aan en legt hij gelijk het voordeel van zelfsturende teams uit.

Na een aantal stierlijk vervelende commercials kent vrijwel elke radioluisteraar Incentro. Wat eigenlijk (nog) niemand weet, is dat dit IT- en consultancybedrijf sinds enkele maanden een vestiging in Nairobi, hoofdstad van Kenia, heeft voor het ontwikkelen van fairtrade software. In de wereld van de opkomende duurzame economie willen klanten van Incentro alleen nog producten en diensten (gaan) afnemen die op eerlijke wijze zijn vervaardigd.
Zorgverzekering
Coert Prins (36) heeft een vrije cubicle op de werkvloer gevonden. Door het glas kan iedereen zien wie er zit. Openheid is onderdeel van de bedrijfsfilosofie. Hij legt uit waarom zijn onderneming begonnen is met het schrijven van ‘eerlijke software’ in Kenia. ,,In dit Afrikaanse land zijn veel goed opgeleide mensen, maar er is weinig werk. Inclusiviteit is daardoor een probleem. Door daar software te laten schrijven voor Nederlandse projecten pakken we dat aan. Door werk daar te creëren demp je arbeidsmigratie. Tevens dragen wij de ziektekostenverzekering van onze developers en hun gezinsleden. Zo wordt onze corebusiness, softwareontwikkeling, duurzaam. Wat we omzetten blijft in Kenia. Zo investeren we in lokale IT-projecten die het leven van de mensen daar beter maakt. Je moet dan denken aan een systeem die kleine boeren inzicht geven in data als weer en helpt met hun eigen financiën.”
Zelfsturend
De bedrijfsfilosofie van Incentro sluit mooi aan op ontwikkeling van fairtrade software. Prins: ,,De uitgangspunten van ons bedrijf zijn gebaseerd op de filosofie van de Braziliaanse topondernemer Ricardo Semler en de overleden Nederlandse topondernemer Eckart Wintzen. Beiden zijn motoren achter het fenomeen van kleine zelfsturende teams van tussen de vijf en tien mensen en de bundeling daarvan: cellen van ten hoogste vijftig mensen. In de structuur en filosofie van Semler/Wintzen geven werknemers zelf invulling aan plezier, voldoening én zingeving. Dat laatste was voor mij de reden om Incentro Afrika op te starten. Het is overigens een misvatting dat loon in onze branche leidend is. Ontwikkeling en uitdaging zijn veel belangrijker.”
Salarisverhoging
Bij Incentro bepaalt de werknemer, ook wel Incentronauten genoemd, niet alleen zijn of haar eigen werk- en ontwikkeltraject, maar ook zijn loon. Het IT- en adviesbedrijf gaat daarmee stappen verder dan bedrijven die beginnen aan zelfsturende teams en daarbij graag woorden gebruiken als agile, squads, chapters en tribes. ,,Bij dat soort bedrijven mogen teams wel hun werk zelf inrichten, maar niet hun jaarlijkse salarisverhoging bepalen en hun eigen financiële huishouding regelen,” legt Prins uit die een salaris heeft van 6000 euro per maand. ,,Het voordeel van echt geheel sturend te zijn, is dat we veel betrokkener aan de projecten van onze klanten werken en uiteindelijk ook een beter systeem opleveren. Daarnaast gaat de ontwikkeling van de werknemer toch verder.”
Een cel van vijftig mensen bepaalt in een gezamenlijke vergadering hoeveel ruimte er is voor de jaarlijkse verhoging. Dan gaat een kleinere cel van maximaal tien mensen, een zelfsturend team, bepalen hoeveel de uiteindelijke salarisverhoging is. ,,Zo’n team is opgetuigd rond een specialisme en samen willen ze dat tot een succes maken binnen Incentro. Een voorbeeld hoe zo’n salarisverhoging werkt binnen zo’n groep? Een team heeft zelf verzonnen om dit aan te pakken met tikkels (snoepjes/red). Ze zetten tien potjes met namen van de incentronauten neer en ieder van de groep waardeert een collega door daar tikkels in te doen, behalve in die van jezelf. Het aantal tikkels geeft de verhoging aan: 1 tikkel is bijvoorbeeld 10 euro. Woedende werknemers? Nee nog nooit. Je moet wel tegen deze bedrijfscultuur kunnen. Maar gehaaide werknemers leggen het af, omdat de groep namelijk ook juist die nerdy ontwikkelaar, die fokking goed is, beloont met een extra tikkel. Je zult echt als team moeten opereren.”
In Kenia zijn veel goed opgeleide mensen, maar er is weinig werk