Nieuws Groei

Infoplaza: hoe het bedrijf achter Weeronline en Buienalarm groot werd

Door het veranderende klimaat is er steeds meer behoefte aan accurate weersinformatie. Volstond vroeger één weerapp op je smartphone, inmiddels ligt dat op drie tot vier. En ook een festivalorganisator als Mojo Concerts wil weten of er een clusterbui komt overdrijven. Op die enorme vraag naar weersinformatie is Infoplaza ingesprongen: regen en zon zijn big business.

Eduard Voorn 29 augustus 2020

Infoplaza weeronline buienalarm

Menno Bom, medeoprichter Infoplaza. Foto: Ruud Voest

Door autonome groei en overnames is Infoplaza, het bedrijf achter onder andere Weerplaza en Buienalarm, de grootste leverancier van weerinformatie in de Benelux geworden. De laatste loot aan de stam was Weeronline – ooit in 2000 opgericht door weerpresentator en inmiddels BN’er Gerrit Hiemstra - dat onlangs van de Duitse eigenaar Holiday Check Group werd gekocht. Met financiële steun van Bolster Investment Partners kon de aankoop worden gerealiseerd, vertelt medeoprichter Menno Bom.

Overname Weeronline

,,De overname konden we niet uit eigen middelen financieren,” aldus Bom, die samen met de andere oprichter René Westening een meerderheidsbelang houdt van 57,5 procent. ,,Het voordeel om met Bolster in zee te gaan is dat zij niet voor de korte termijn investeringen gaan, maar voor langere perioden in hun deelnemingen participeren. Het stelt ons gelijk in staat om verder te gaan met investeringen in innovaties.”

Lees ook: Het Brabantse Sendcloud: Europa's nummer 1 verzendplatform

De aankoop van Weeronline is voor Bom om twee punten belangrijk: ,,We krijgen op de advertentiemarkt nog meer volume. Door ons inmiddels enorme bereik van meer dan 10 miljoen unieke bezoekers per maand zijn we nog interessanter voor adverteerders. Door dat bereik kunnen adverteerders nog beter targetten op hun doelgroep en krijgen banners die beter aansluiten bij hun profiel.

Daarnaast halen we met de aankoop van Weeronline goede talenten binnen die weer aanvullend zijn op de mensen die we al hebben. Op vlak van front-end ontwikkeling (de ‘voorkant’ van de website en app, het zichtbare deel voor de bezoeker, red.) halen we veel kennis binnen. Een deel van die mensen komen in ons hoofdkantoor in Houten werken en we houden een satellietkantoor in Amsterdam aan, waar Weeronline nu zit. We doen dat integreren voorzichtig, omdat we namelijk onze cultuur goed bewaken.”

Marktvergroting door kopen concurrenten

Wat op de achtergrond bij de overname meespeelt, is dat de consument redelijk honkvast is als het gaat om weerapps. Het maakt het opbouwen van volume van unieke bezoekers een stuk lastiger. Bom zegt dat de consument appvast is. ,,Er zijn consumenten die drie tot vier weerapps hebben, dat is echt geen uitzondering. En ik? Een stuk of 25 op mijn smartphone, maar dat doe ik om te weten wat onze concurrenten doen. Op het moment dat je een nieuwe smartphone koopt, installeer je meestal de app die je al gebruikt. Het is dus best lastig om te groeien in de markt waar iedereen al een weerapp heeft. Vandaar ons besluit om die overname te doen.”

Wat consumenten wel doet overstappen is om met echt iets nieuws te komen. Bom: ,,Het lukte ons met Buienalarm (aangekocht eind mei 2018/red.). We toonden niet alleen de radarbeelden, maar voegden ook een grafiek toe met wanneer het ging regenen. Toen stapte er veel mensen over. De app heeft inmiddels tussen de 3,5 en 4 miljoen gebruikers.”

''Door die goedkopere rekenkracht kunnen we meer berekeningen maken die daardoor nog nauwkeuriger zijn en door het wijzigende klimaat wel zo belangrijk''

Menno Bom, Infoplaza

ProRail en Mojo Concerts als klant

Infoplaza haalt een deel van haar omzet van circa 13,5 miljoen euro weg bij het bedrijfsleven. Op dit moment zorgen zakelijke klanten als ProRail en Mojo Concerts voor 45 procent van die omzet. ,,Onze intentie is twee volwaardige pijlers: zakelijk en consument,” gaat Bom verder. ,,Aan de bedrijvenkant word je gedwongen de beste kwaliteit te leveren, terwijl aan de consumentenmarkt simpel en eenvoudig communiceren belangrijk is. Techniek is daarom zo’n belangrijke driver voor nu en de toekomst. Door rekenkracht van steeds snellere computers, die ook nog eens steeds goedkoper wordt, en software kunnen we onze klanten helpen bij het nemen van de juiste beslissing. Door die goedkopere rekenkracht kunnen we meer berekeningen maken die daardoor nog nauwkeuriger zijn en door het wijzigende klimaat wel zo belangrijk.”

De metrologen van Infoplaza kopen via nationaal meteorologische instituten wereldwijde waarnemingen en atmosferische modellen in, zo ook bij het KNMI. Bom vertelt dat de weermarkt goed is georganiseerd: ,,We draaien dan onze eigen hoge resolutiemodellen, laten daar onze eigen statistieken op los en onze meteorologen kijken er dan nog eens naar. Wij doen dus de hele keten. Door meer waarde aan de data toe te voegen krijgen we aan de ‘voorkant’ mooiere en interessantere producten voor onze afnemers.”

Een van die afgeleide berekening die Infoplaza maakt is voor ProRail, de beheerder van het spoor in Nederland. ,,ProRail wil niet alleen temperatuur en neerslag weten maar wil ook weten of er rijp op de bovenleiding is en de temperatuur van de spoorstaaf. Voor een grote offshoreklant in de Kaspische Zee berekenen we aan de hand van onze modellen de waterstand, cruciale informatie voor de bereikbaarheid van de boorplatformen. Door die investeringen in innovatie kunnen we rijkere data voor consument en zakelijke markt leveren.”

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.