Nieuws Groei

Janet van Zelderen was kort geleden onervaren ondernemer, runt nu succesvol techbedrijf

Ze is 29, heeft geen ervaring met apps bouwen maar zette begin februari een ijzersterk techbedrijf op de markt: Janet van Zelderen is oprichter van de nieuwe videodating-app Vidate. Ze begon middenin de coronacrisis aan haar eerste ondernemersverhaal in een groeiende miljardenmarkt, waardoor ze zich moest verdiepen in de wereld van investeerders en financieel adviseurs. Hoe ga je daar als jonge ondernemer mee om? ,,Vertrouwen staat op nummer één.”

Mauran Verniers 26 februari 2021

Janet Vidate smartphone

Janet van Zelderen is dankzij videodating-app Vidate een succesondernemer.

Janet van Zelderen heeft een WhatsApp-groep met haar eerste groep investeerders om snel en informeel de belangrijkste updates te delen. ,,Toen we live gingen, heb ik uit enthousiasme een spraakbericht ingezongen en in de groep gedeeld. Van nature ben ik niet formeel of stijf. Ik zeg wat ik denk en ik neem geen blad voor de mond. Mijn huidige investeerdersgroep zijn kleinere partijen die op basis van vertrouwen met mij in zee zijn gegaan. Nu ben ik op zoek naar een partij die Vidate naar een hoger niveau kan tillen. Een partij met ervaring in de branche én ervaring met het upscalen van een startup met grote ambities.”

Nieuwe ideeën welkom, maar zeggenschap blijft behouden

Van Zelderen waakt ervoor dat een nieuwe investeringsronde ten koste gaat van haar eigenheid. Ze staat open voor nieuwe ideeën, maar wil zeggenschap behouden. ,,Ik vind het heel belangrijk om mezelf te kunnen blijven. Laatst sprak ik iemand die een bijzonder mooi bedrag wilde investeren, maar dan wel op zijn manier. Ik heb vriendelijk bedankt. Daarom zoek ik partijen die samen de app willen analyseren en valideren, waarmee ik een persoonlijke band heb en in dialoog kan gaan. Die band heb ik ook met mijn marketingbureau Whello en mijn appbouwer Tijmen Mulder van Robot Kittens. Uiteindelijk moet je het samen gaan doen. Je moet alles geven zodat het een succes wordt.”

''Ik krijg vaak te horen: ‘pas op, je begeeft je in een speelveld met grote jongens met diepe zakken'''

Janet van Zelderen, oprichter Vidate

Financiële kant van startup tegen het licht

Naast een marketingspecialist en een appontwikkelaar, moest van Zelderen de financiële kant van haar startup ook tegen het licht houden. Daarom heeft ze een financieel adviseur, accountant en notaris in de arm genomen. ,,Als jonge startende ondernemer ben je heel enthousiast over je idee en wil je gelijk alles zelf doen. Dat gaat niet. Zeker als de zaken serieuzer worden en er financiële materie op je bord komt te liggen. Hoewel je trouw moet blijven aan je eigen gevoel, moet je je ook bewust zijn dat er veel specialisten zijn die je kunnen helpen. Voor mij is alles nieuw. Ik moest dingen uit handen durven geven. Als startende ondernemer moet je belangrijke keuzes niet alleen willen maken. Daarom vind ik het enorm belangrijk om mensen rond me te verzamelen die mij ondersteunen, die ik vertrouw, en die net zoals ik hun eyes on the prize hebben.”

En die prize is duidelijk. Van Zelderen wil met haar videodating-app in 2025 marktleider worden in Europa en vervolgens Amerika veroveren. Momenteel is de app alleen te downloaden voor Nederlandse singles. ,,In Nederland willen we vooral data valideren en de app zoveel mogelijk uittesten, maar we willen snel naar het buitenland toe. Ik krijg vaak te horen: ‘pas op, je begeeft je in een speelveld met grote jongens met diepe zakken.’ Concurrentie zal er altijd zijn, maar ik geloof erin dat wij het beste product hebben. Met ons videoconcept zijn we uniek ten opzichte van elke concurrent in Europa. Ik ben heel erg tevreden met wat er nu staat maar we zullen dit jaar ongetwijfeld nog een aantal features toevoegen om onze gebruikers de beste ervaring te bieden.”

Niet iedereen direct laaiend enthousiast

Van Zelderen laat zich niet meteen van haar stuk brengen. Aan de beginfase van haar startup, toen ze het idee introduceerde, was niet iedereen meteen laaiend enthousiast. ,,Ik werd uitgelachen toen ik zei dat ik wilde concurreren met bestaande datingapps. Ik dacht: ‘jou kom ik nog wel tegen.’ Ik heb altijd al willen ondernemen en ik heb vaak ideeën. Uiteindelijk deed ik daar nooit iets mee, omdat ik dacht dat iemand anders het wel beter zou kunnen. Met Vidate had ik dat niet. Het is mijn idee en ik geloof erin. Daarnaast werd ik ook geïnspireerd door Michael Pilarczyk, die het boek Think And Grow Rich van Napoleon Hill heeft vertaald. Wat mij het meest is bijgebleven uit het boek is het principe van verbeeldingskracht: what you imagine you become.”

'Droom heel groot en zet alles op alles om je doel te bereiken'

,,Ik geloof in de wet van aantrekking. Als je bang bent dat er iets gaat gebeuren, dan gaat het ook gebeuren. Ik zit continu met mensen rond de tafel die graag de risico’s benoemen. Kans op falen is er altijd, maar ik hoef het niet te horen. Tijd stoppen in vragen zoals ‘wat als het niet zou slagen?’ vind ik zinloos, want ik wil er gewoon voor gaan. Als er zich iets voordoet, pakken we het dan wel aan. Alles gaat precies volgens plan, zelfs boven verwachting. Ik blijf volhardend. Daarom zeg ik: Droom heel groot en zet alles op alles om je doel te bereiken.”

Lees ook: Startup lanceert privacy-vriendelijk social network Quodari

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.