Aangeboden door Stichting Ondernemersklankbord

Branded Content Groei

Hoe Jennet Ahbouk met Praktijk HSN het zorglandschap verovert

De Nederlands-Marokkaanse Jennet Ahbouk startte in 2016 met Praktijk HSN, specialist in interculturele jeugdhulpverlening. Dankzij haar passie en wilskracht won ze het vertrouwen van zowel de ‘blanke’ Nederlandse zorginkopers als de islamitische cliënt, die is vastgelopen in de reguliere hulpverlening. Maar ook de coaching door oud-ondernemer Jan ten Bosch, via Stichting Ondernemersklankbord, bleek van onschatbare waarde.

Wim Danhof 4 april 2022

Jennet Jan buiten

Jennet Ahbouk met haar coach Jan ten Bosch. Foto's: Ruud Voest

Het gevolg: Praktijk HSN groeit steeds sneller, wat nieuwe uitdagingen oplevert. Een gesprek over de ‘zorgguerrillastrijd’ van een ondernemer en haar coach.

Universitair afgestudeerd als forensisch gedragswetenschapper, begon Jennet Ahbouk in 2016 in Utrecht met Praktijk HSN. ,,Mijn praktijk richt zich op jongeren en gezinnen in een interculturele situatie, die ergens vastlopen of ontregeld raken en klachten en problemen ontwikkelen. We hebben een forensische afdeling voor jongeren en gezinnen die met politie en justitie in aanraking komen of zijn gekomen, en een afdeling ‘Kind en Jeugd’ voor cliënten die niet per se met justitie contact hebben gehad.''

Ahbouk: ,,Ik zag en zie een enorme kloof tussen de problemen van jongeren uit veelal Marokkaanse, islamitische gezinnen en de reguliere hulpverlening. Hulpverleners weten vaak niet wat ze aan moeten met Marokkaanse probleemjongeren; jongeren die thuis opgroeien met verwachtingen en sociale codes die botsen met de mores op school en in de westerse samenleving. In mijn opleiding heb ik onderzoek gedaan, en goede resultaten behaald met een klinische behandelsetting die rekening houdt met deze cultuurverschillen.”

''Jennet vond dat ze niet serieus werd genomen. Ze had het gevoel vanwege haar hoofddoek te worden geframed''

Jan ten Bosch, oud-ondernemer

In een unieke positie

Ahbouk kwam bij de oprichting van Praktijk HSN op internet Stichting Ondernemersklankbord tegen. Zij las over laagdrempelige coaching door ervaren specialisten en/of oud-ondernemers. ,,Dat sprak mij aan. Ik had behoefte aan een coach die niet alleen de theorie van het ondernemen kent, maar die ook de bijbehorende emoties heeft beleefd.”

Zij zocht contact, en werd gekoppeld aan oud-ondernemer Jan ten Bosch. Jan had voorheen zijn eigen b2b-marketingbureau, en gewerkt in verkoop- en managementfuncties. ,,In het kennismakingsgesprek ging het vooral over hoe je als mens in deze wereld staat”, zo herinnert Ten Bosch zich. ,,Jennet is een praktiserend moslim die uit een modern gezin komt. Dat zie je terug in de drie pijlers waarop zij haar zorgverlening baseert: religie, cultuur, maar ook de normen en waarden van de westerse samenleving. Deze combinatie is uniek in de zorgsector.”

Marokkaanse probleemjongeren beter begrijpen

Sinds 2016 praat Ahbouk met Ten Bosch over dingen waar ze in het ondernemen tegenaan loopt. In de beginjaren verliep de acceptatie van Praktijk HSN in zorgaanbestedingen moeizaam, zo legt Ten Bosch uit: ,,Het was een marketingtechnisch gevecht. Jennet moest in 2016 als afgestudeerde, dertigjarige moslima naar de gemeente Utrecht. Daar moest ze met haar eenmanszaak - zonder gecertificeerd kwaliteitskeurmerk - zien door te breken in een wereld met behoudende ambtenaren, die zeggen: ‘Ik koop de zorg die jij aanbiedt al op grote schaal in bij bedrijf x, y of z'.''

,,Jennet vond dat ze niet serieus werd genomen. Ze had het gevoel vanwege haar hoofddoek te worden geframed. Ik zei: ‘Luister, die gemeenteambtenaar heeft nu eenmaal een lange relatie met bestaande partijen. Daar is moeilijk doorheen te breken, zeker als je moslima bent. Maar als jij tien minuten met hem praat, dan ziet hij jouw hoofddoek niet meer, want jouw verhaal en visie is super-interessant. Dan snapt hij dat je beter iemand uit de wereld van de client, dan een blanke zorgverlener kunt afsturen op ontspoorde Marokkaanse jongeren. Dat laatste werkt niet.’”

Jennet Ahbouk en haar coach Jan ten Bosch werken met succes samen aan het ondernemerschap.

De geruststellende kracht van coaching

,,Die opmerking van Jan was zo belangrijk!”, vertelt Ahbouk. ,,Het was voor mij het sein: ‘Ga ervoor, neem je risico’s, zoek je zichtbaarheid, profileer jezelf! Je hebt immers een uniek product, dat een oplossing biedt aan zoveel mensen, en voor serieuze maatschappelijke problemen.’” Ten Bosch: ,,In essentie is onze samenwerking niet veranderd: Jennet stuit op een probleem en belt mij op. We praten er een uurtje over en ze is gerustgesteld, omdat ze weet: dit ligt niet aan mij, dit is normaal. Dit hoort bij het ondernemerschap.”

Vanaf 2020 snelle groei

In de beginfase van Praktijk HSN gaf Ahbouk trainingen, les op onderwijsinstellingen, en sprak ze op congressen; iets wat ze deels nog steeds doet. Ook leverde ze op projectbasis zorg, daarbij ingehuurd door gecertificeerde zorgaanbieders. Met die inkomsten investeerde ze in haar interne organisatie en certificering. Zo verwierf ze de kwaliteitskeurmerken die nodig waren om zelf in aanbestedingen mee te dingen als gecertificeerde zorgaanbieder. In 2020 gaf de ondernemer haar eerste vergoede zorg en nam ze haar eerste medewerker aan. Twee jaar later werken al tien medewerkers voor Praktijk HSN, deels vast, deels als zzp'er.

''De bedrijfsvoering is veel complexer geworden. Het is cruciaal dat er iemand meekijkt, met wie ik kan sparren over financiën, het personeelsbeleid, enzovoort''

Jennet Ahbouk, ondernemer

Organisatieverandering als nieuwe uitdaging

Door deze snelle groei is de behoefte aan advies en coaching veranderd, zo legt Ahbouk uit: ,,De bedrijfsvoering is veel complexer geworden. Het is cruciaal dat er iemand meekijkt, met wie ik kan sparren over financiën, het personeelsbeleid, enzovoort. Ook dringt zich de vraag op hoe ik mijn ambities blijvend kan waar maken. De gesprekken met Jan dragen ook op dit vlak bij aan concrete maatregelen. Zo heb ik, vanuit mijn ervaring als docent in het hoger onderwijs, interne scholingsprogramma’s ontwikkeld, zodat ook collega’s de interculturele specialistische zorg kunnen leveren zoals ik die voor ogen heb.”

Blijvende samenwerking

Waar een traject via Stichting Ondernemersklankbord standaard een halfjaar duurt, verlengt Ahbouk dit termijn sinds 2016 elke keer. ,,En ik blijf verlengen, hoor Jan!”, zo waarschuwt ze joviaal. Aan Ten Bosch zijn motivatie zal het evenmin liggen. ,,Vanuit een bijzondere positie en een enorme bevlogenheid voert zij als Nederlands-Marokkaanse vrouw in een gecompliceerde, conservatieve markt een soort guerrilla-strategie uit om haar positie te verwerven. Ik blijf daar graag mijn steentje aan bijdragen. In het coachingproces is inmiddels een echte vertrouwensrelatie ontstaan.” Lachend: ,,Ik kan als blanke man alles tegen haar zeggen wat een gewone blanke man niet tegen haar kan zeggen. Ze noemt mij zelfs de enige blanke man die haar begrijpt. Een mooier compliment kan je niet krijgen, toch?“

Lees ook: Ondernemersklankbord helpt ondernemers vooruit

Ondernemersklankbord helpt het mkb

Stichting Ondernemersklankbord biedt ondersteuning aan ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf. Dit kan advies zijn aan starters, of begeleiding van ondernemers die willen groeien, innoveren, reorganiseren of overdragen. Bovendien staan wij ondernemers bij die failliet dreigen te gaan. Onze adviseurs zijn werkzaam geweest in uiteenlopende sectoren en branches en kennen als geen ander de uitdagingen van het ondernemerschap. Let op: een klankbordtraject is nu tijdelijk gratis.

Lees ook: Klankborden versnelt groei van OrigineelOvernachten.nl

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

tracking pixel