Nieuws Groei

Gloeiend heet succes: dit jonge ondernemersstel verkoopt mobiele airco’s

Ze hebben pas anderhalf jaar verkering, maar besloten al hun spaargeld in hun bedrijf in mobiele airco's te stoppen. Heel spannend, maar gelukkig voor Bodhi Verhaaf (23) en Jamilla Bräkling (22) uit Deventer kondigde het KNMI een hittegolf aan. ,,We hebben het opeens zes keer zo druk.”

Fleur Reijngoudt (AD) 28 juni 2020

Mobiele aircos

Bodhi Verhaaf en Jamilla Bräkling op de zolder van Bodhi's ouders die ze als opslag mogen gebruiken. Foto: Hissink

Verhaaf: ,,Ik heb mijn auto verkocht. Daar is een busje voor in de plaats gekomen. In het begin brachten we alle bestellingen zelf weg.” Bräkling lacht, zo valt te lezen in het AD. ,,Zaten we dan, met z'n tweeën in de auto naar Sittard.” Dat gaat nu niet meer. Voor verre leveringen schakelt het stel inmiddels een pakketdienst in. Maar als het in de buurt is, rijden ze het liefst zelf.

"Het gaat om drie factoren: service, flexibili­teit en kwaliteit"

Jamilla Bräkling, ondernemer

Winnen van de groten

Want, hoe gaat de webshop van Bodhi en Jamilla het winnen van een bol.com of Mediamarkt? Die vraag hebben ze zichzelf wel gesteld, vertelt de marketeer in de dop. ,,Het gaat om drie factoren: service, flexibiliteit en kwaliteit. Het liefst leveren we de airco zelf en helpen we waar nodig met installeren.” Bräkling: ,,Ook zijn we altijd telefonisch bereikbaar. Vooral oudere mensen vinden het lastig om online iets te bestellen of durven niet met iDeal te betalen. Dan rijden we er gewoon naartoe en helpen we ze.”

Lees ook: Vlog Marcia Geerts: Zo zorg je voor je werknemers tijdens de hittegolf

Bräkling: ,,We hebben samen uitgezocht wat voor airco we wilden. Er bestaan héél veel soorten. De airco moest voldoen aan onze eisen en voor iedereen toegankelijk zijn.” Uiteindelijk viel de keuze op de Inventor Chilly 9000 BTU. De airco op wieltjes kost nu 359,50 euro en volgens de webshop zijn er nog 55 op voorraad. En die voorraad staat op de zolderkamer van Verhaafs ouderlijk huis.

''Vooral oudere mensen vinden het lastig om online iets te bestellen of durven niet met iDeal te betalen. Dan rijden we er gewoon naartoe en helpen we ze''

Jamilla Bräkling, ondernemer

In 2050 5,6 miljard airco’s verwacht

Uit onderzoek van Nieuwsuur blijkt dat er elke seconde wereldwijd tien airco’s worden verkocht. In 2018 waren er 1,6 miljard airco’s op de wereld, waarvan meer dan de helft in de Verenigde Staten en China. Volgens het Internationaal Energie Agentschap zal dit voor 2050 verviervoudigen tot 5,6 miljard. Dit betekent dat er de komende dertig jaar elke seconde dertig airco's bijkomen. In Nederland zagen alleen al Coolblue en bol.com volgens ditzelfde onderzoek een stijging van 300 procent.

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.