Nieuws Groei

Driekwart jongvolwassenen afgeremd bij start ondernemerschap: 'Vooral mbo'ers ondervinden obstakels'

Ondanks de wens om te ondernemen, is het voor veel jongvolwassenen te spannend om de stap te wagen. Weinig eigen geld (38 procent) en de gestegen vaste lasten zijn een drempel, maar ook geeft ruim een derde aan dat ze de kennis mist. 30 procent zou niet weten waar te beginnen.

Van onze redactie 4 juli 2023

Start bedrijf jongvolwassene

Beeld: Shutterstock

Jongvolwassenen worden ontmoedigd op school, door overheden en ook door de bank. Vooral mbo-opgeleiden hebben het gevoel dat Nederland niet goed is ingericht voor ondernemers. En dat is zonde, want als maatschappij hebben we juist het vakmanschap van deze groep hard nodig. Dit en meer blijkt uit onderzoek van SNS onder 1.107 jongvolwassenen.

De meerderheid van de jongvolwassenen in Nederland die willen ondernemen, hebben die ambitie omdat ze iets goeds willen doen voor de wereld (61 procent). Bijna de helft droomt ervan om met de handen te werken (48 procent). Ondanks de wens om te ondernemen, voelen jongvolwassenen zich geremd. Vooral mbo-opgeleiden ervaren obstakels, ruim de helft voelt zich ontmoedigd.

''We zijn geschrokken van deze cijfers; hiermee moeten we als bank en maatschappij aan de slag. Geïnspireerd raken en geïnformeerd worden is heel belangrijk om een eerste stap te zetten''

Charlotte Bosch, expert ondernemen SNS

Waardering van vakmanschap en stimuleren beroepstrots als gezamenlijk doel

Charlotte Bosch, expert ondernemen bij SNS: ,,We zijn geschrokken van deze cijfers; hiermee moeten we als bank en maatschappij aan de slag. Geïnspireerd raken en geïnformeerd worden is heel belangrijk om een eerste stap te zetten. Bij SNS zijn die (startende) jongvolwassen ondernemers welkom. Zij horen zo min mogelijk obstakels te ondervinden, dus wij gaan met hen in gesprek over wat er wél mogelijk is. Het is een gemiste kans als bijvoorbeeld mbo-opgeleiden hun droom niet durven waarmaken om een zelfstandig vakman of vakvrouw te worden, terwijl zij juist van cruciaal belang zijn voor onze maatschappij.”

Dat is ook de reden dat SNS recent een samenwerking is aangegaan met WorldSkills Netherlands, een stichting die zich inzet ter promotie van het vakmanschap en beroepsonderwijs bij jongeren. Erkenning en waardering van vakmanschap en het stimuleren van beroepstrots is een gezamenlijk doel.

Lees ook: Jonge ondernemer Frederiek (22) start nu al haar vierde bedrijf: ‘Een heel imperium? Wie weet’

Realiseren van de ambities van de overheid en het bedrijfsleven

Erik van der Zwan (directeur WorldSkills Netherlands): ,,Wij stimuleren toekomstige professionals zich breed te ontwikkelen. Met de vakwedstrijdprogramma’s bereiken wij tienduizenden studenten in het (v)mbo. Deze talentvolle vakmensen maken straks het verschil bij het realiseren van de ambities van de overheid en het bedrijfsleven, velen van hen bijvoorbeeld als ondernemer. Een belangrijk ingrediënt voor een gezonde carrière is het hebben of aanleren van goede financiële kennis en -vaardigheden. Door de samenwerking met SNS zijn wij gezamenlijk in staat om hier aandacht aan te geven in het programma en daarbuiten en zo de vakmensen van de toekomst nog beter op weg te helpen.”

Lees ook: Vijf maanden na de Droomstart-finale: hoe gaat het met FinBuddy?

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws