How-to Groei

Jos Burgers is strenger dan anders: 'Wacht niet op de wind, ga roeien!'

Jos Burgers, de meest succesvolle managementboekenauteur van Nederland, heeft deze zomer in zes weken een nieuw boek geschreven. En wie de boeken van Burgers kent, zal verrast worden. We moeten van de auteur aan de slag, nu meteen. Vandaar de titel: Wacht niet op de wind, ga roeien!

Thomas Hendriks & Robbert Daalder 26 september 2020

Foto Jos Burgers compilatie

Burgers' voorlaatste boek, ‘Thuis ben ik niet zo leuk!’ over de kracht van humor, kwam op een moeilijk moment uit: vlak voordat de coronacrisis in al zijn hevigheid toesloeg. Voor veel ondernemers ging die periode niet gepaard met humor, ook al voelden de meeste de ernst van de crisis toen nog niet zo zwaar als nu. Burgers, net als zijn lezers aan huis gebonden omdat de honderd-plus evenementen waarop hij jaarlijks spreekt ook voor een groot deel waren geannuleerd, was al een tijdje informatie aan het verzamelen voor zijn volgende boek (en het boek daarna).

Maar op zaterdag 13 juni 2020 bedacht hij dat hij al die informatie net zo goed meteen kon omzetten in een boek. Hij belde zijn uitgever, plande een meeting voor maandag en maakte met zijn uitgever een afspraak: over zes weken is er een boek.

In die afspraak lees ik meteen een van je adviezen aan ondernemers: zorg voor een stok achter de deur.

,,Klopt. Het was cruciaal dat ik mezelf meteen onder druk heb gezet door de uitgever te melden dat ik een boek ging schrijven.”

Dan kun je niet meer terug.

,,En dat geldt ook voor ondernemers. Ik spreek ze vaak en ze vertrouwen veel op wilskracht: als je het echt wilt, dan gebeurt het wel. Maar zo simpel is het niet, dat blijkt ook uit onderzoek. Het kan daarom heel goed helpen om een stok achter de deur te hebben: iemand die jou keer op keer herinnert aan de afspraak die je hebt gemaakt.”

Zes weken is heel snel. Had je een vast dagritme?

,,Het was echt afzien. Het moest ook wel mijn soort boek blijven, luchtig. Ondernemers zijn praktische mensen met weinig tijd. Die denken niet snel: daar ga ik eens even lekker voor zitten. Ik heb een week besteed aan de voorbereiding en daarna vijf weken met vijf hoofdstukken per week. Ik ging elke ochtend eerst een uur met de hond lopen om na te denken over wat ik die dag zou schrijven en het is ongelooflijk wat er dan in je hoofd gebeurt: het ene idee na het andere. Ik sprak ze in of bedacht ezelsbruggetjes om ze niet te vergeten.”

'Iemand zei: je bent wel een beetje streng voor de mensen. Dat heb ik zelf niet zo ervaren, maar zo komt het blijkbaar over'

Burgers in de inleiding van zijn boek: Dit boek heb ik geschreven om ondernemers en medewerkers in bedrijven een steuntje in de rug te geven tijdens een recessie of voor wat soort crisis dan ook. Om hen aan te zetten om in beweging te komen. Te beschermen wat mogelijk is en nieuwe kansen te pakken waar die zich voordoen. Want mogelijkheden zijn er altijd. Als een economie vijf procent krimpt worden er immers van de honderd euro van voor de crisis nog altijd vijfennegentig wél uitgegeven. Misschien niet aan jouw producten of door jouw klanten, maar de uitdaging is nu juist om na te gaan waar dan wel. Door te denken in mogelijkheden in plaats van in problemen.

Je leest het weer in een paar uur uit, maar dit boek is dwingender, urgenter dan je eerdere boeken. Ik had ook vaak de neiging om een stift te pakken en zinnen te onderstrepen.

,,Fijn dat je dat vindt. Iemand die het ook had gelezen zei: je bent wel een beetje streng voor de mensen. Dat heb ik zelf niet zo ervaren, maar zo komt het blijkbaar over. So be it.”

Je zit de lezer ook echt achter de broek: Denk hier over na, doe dit, zet het op een rijtje, maak die afspraak, denk niet dat het zomaar overwaait. Er gaan bedrijven omvallen en daar kun jij van profiteren, maar dan moetje wel eerst zorgen dat jij niet degene bent die omvalt.

,,Daarom ook mijn advies: deel je afspraken met elkaar. Spreek af dat je elkaar scherp zult houden. Ik sprak een ondernemer die het ‘eerst even ging aanzien’. Hij had wel over dingen nagedacht, maar ging ze niet doen, want dat had niet veel zin. Nou, ik ben tot de conclusie gekomen dat je vandaag de dag ook dingen moet gaan doen die niet veel zin hebben, want je weet niet wat dat toch weer oplevert. Dit is ook minder een boekje dat je meeneemt op vakantie. Je moet er maandag mee beginnen, met een stift in je hand.”

'De oude schoolmeester in mij is terug: ik geef de lezer huiswerk mee'

Ben je vaker zo dwingend geweest?

,,Eén keer, in een oud boek: Een hogere prijs is pure winst. Dat eindigde steeds met opdrachten. En nu is de oude schoolmeester in mij (Burgers was ruim tien jaar hogeschooldocent marketing aan Fontys Hogescholen, red) weer terug: ik geef de lezer huiswerk mee.”

Het is een relevant boek dat je moet pakken als je nadenkt over de volgende stap. Maar dat moet dan ook wel je mindset zijn. Je moet echt gericht zijn op de toekomst.

,,Dat probeer ik te doen door de lezer voor te houden: stel dat je die kleine verliezen die je de afgelopen tijd hebt geleden allemaal op één dag hadden plaatsgevonden. Wat had je dan gedaan? Het probleem voor winkeliers, restaurants, horeca is: als je elke keer een klantje kwijtraakt, dan doet het ogenschijnlijk niet veel pijn. Je kunt er beter op één dag 200 kwijtraken. Vraag je eens af, wat je dan zou doen. Misschien zorgt dat ervoor dat je anders naar je bedrijf kijkt.”

Wacht niet op de wind, ga roeien! (de klant als reddingsboei) is nu verkrijgbaar, onder meer via www.vanduurenmanagement.nl

Lees ook: Jos Burgers: zo maak je fans van bestaande én nieuwe klanten

Alles over, voor én door ondernemers in je mailbox.

Ontvang twee keer per week onze nieuwsbrief met inspirerende ondernemersverhalen en informatieve artikelen.