Nieuws Groei
Jumbo is klaar voor meer groei
Na jaren van aankopen, inpassen en verbeteren is Jumbo nu klaar om verder te groeien. In aantal supermarkten, gemakswinkels en online. Maar ook overnames sluit het concern niet uit, schrijft het Brabants Dagblad.

Jumbo is een familiebedrijf uit Veghel dat groot geworden is met supermarkten. Familie Van Eerd is eigenaar en enig aandeelhouder van het bedrijf.
Het concern heeft 580 supermarkten en een omzet van bijna 6,7 miljard. Er werken in totaal bijna 70.000 mensen.
Jumbo nam in 2009 Super de Boer over. In 2012 volgde C1000. Vorig jaar nam het Veghelse concern La Place uit de failliete boedel van V&D over. Dit jaar volgde de overname van alle 18 AC-restaurants.
Voor het eerst sinds het bestaan van het bedrijf is winst uitgekeerd aan de aandeelhouders: 20 miljoen euro.
Klaar voor verdere groei
Verbreding. Dat is het woord dat financieel topman Ton van Veen van Jumbo het liefst gebruikt om het jaar 2017 te karakteriseren. Hij gebruikt het om aan te geven waar het Veghelse familiebedrijf vooral mee bezig is. ,,We hebben met Super de Boer en C1000 aankopen gedaan die groter waren dan wij zelf. Dat was een flinke klus. Alleen al het ombouwen van die honderden supermarkten. In 2016 hebben we ons vooral gericht om het voordeel van die overnames te optimaliseren. En nu draait het om verbreding. We willen op alle terreinen uitblinken."
En dat is in 2016 gelukt, stelt Jumbo in het recent verschenen jaarverslag vast. Van Veen, die vanuit zijn directiekamer uitkijkt op de Jumbo Academy waar filiaalhouders te horen en te zien krijgen wat er deze zomer in de schappen van 'hun' winkels komt te liggen, zegt tevreden te zijn. Met een marktaandeel van 19 procent is Jumbo na Albert Heijn overduidelijk de nummer twee geworden. Bijna één op de vijf huishoudens doet de dagelijkse boodschappen bij Jumbo. De omzet heeft flinke sprongen gemaakt. Die kwam in 2006 nog nipt onder het miljard euro uit, maar steeg van 3,2 miljard in 2012 naar nu bijna 6,7 miljard euro. De winst steeg navenant. In 2015 kwam die uit op iets meer dan 76 miljoen euro en steeg in 2016 met 44 procent naar ruim 109 miljoen euro.
Winst
Voor het eerst sinds het bestaan van het bedrijf, waar bijna 70.000 mensen werkzaam zijn, is een deel van de winst uitgekeerd aan de aandeelhouders, de familie Van Eerd. Oprichter en president-commissaris Karel van Eerd (79) en zijn drie kinderen - waarvan Frits (50) en Colette (51) in de raad van bestuur zitten - hebben een bedrag van 20 miljoen euro verdeeld. Van Veen, die ook een toegenomen beloning tegemoet kon zien, noemt die 'verzilvering' meer dan terecht. ,,De familie heeft de afgelopen jaren de nek uitgestoken. Ze hebben alles in de waagschaal gelegd om de groei te kunnen bekostigen. Zeker nu we financieel gesproken in rustiger vaarwater zitten, is het vanwege het gelopen financieel risico niet meer dan terecht dat ze nu ook delen in de winst."
Van Veen zegt dat de overnames van C1000, Super de Boer maar ook die van La Place - uit de failliete boedel van V&D - en AC Restaurants inmiddels 'goed verwerkt' zijn. La Place noemt hij een zelfs 'pareltje'. Daar waar vanwege de overnames overlap bestond is ingegrepen. Zo verdwenen er bij ondersteunende diensten op het hoofdkantoor in Veghel zo'n tachtig banen en werden onder andere de slagerij in Beilen aan Meatfriends en een administratiekantoor aan BDO verkocht.
Tevreden achterover leunen is er bepaald niet bij, aldus Van Veen. Na jaren van aankopen en integreren is het nu tijd voor verdere groei van het bedrijf. ,,We willen groeien. Dat is overduidelijk", stelt Van Veen krachtig. Jumbo wil dat op eigen kracht doen, maar sluit overnames niet uit. ,,Daar zijn we nu financieel toe in staat", zegt Van Veen strijdvaardig.
Het vizier is gericht op Nederland, maar het buitenland wordt niet uitgesloten. Voeding blijft echter de kern. Overname van bijvoorbeeld Blokker-onderdelen ziet Van Veen niet gebeuren. ,,Voeding is beleving. En die hebben wij niet zo zeer bij een emmer, paar schoenen, een fiets of een boek."Volgens Van Veen zijn er nog volop mogelijkheden in supermarktland. ,,Ons land heeft nog relatief veel supermarktbedrijven en veel daarvan hebben opvolgingsproblemen of moeite om te moderniseren en zich aan te passen aan de wensen van de huidige consument."
Het Veghelse supermarktbedrijf wil dit jaar zeker tien reguliere supermarkten openen. Daarnaast moeten er de komende jaren zeker zo'n tien tot twaalf Jumbo Foodmarkten komen, vestigingen waar naast de reguliere boodschappen ook vers bereide voeding te koop of te eten is. Dit jaar opent er een Foodmarkt in Leidsche Rijn en volgend jaar in Tilburg, Naaldwijk en Leidschendam. Ook bouwt het in Nieuwegein een volledig geautomatiseerd distributiecentrum. En volgende week opent het concern in Groningen de eerste in een rij 'gemakswinkels'. Hoe de winkels gaan heten is nog geheim. ,,We verwachten veel van dat concept met snel vers bereid eten. Op deze manier sluiten onze verschillende concepten goed op elkaar aan."
50.000 bestellingen
Ook boodschappen doen via internet ziet Van Veen, sinds 2004 actief bij Jumbo, als een belangrijke groeikans. Jumbo streeft een toppositie na en wil marktleider worden in thuisbezorgen en verkoop via internet waarbij de boodschappen afgehaald worden bij pick-uppoints. Het distributiecentrum in Den Bosch wordt daarom fors uitgebreid en moet uitgroeien naar zo'n 50.000 bestellingen per week. Dat levert in Den Bosch 540 extra banen op.
,,De wereld waar wij ons in begeven is compleet veranderd. In onze branche draait het nu vooral om gemak. Consumenten willen op ieder moment boodschappen kunnen doen en eten wanneer het hun uitkomt. Daar moeten wij op inspringen. Het draait bij ons dus nu vooral om verbreding."
In onze branche draait het nu vooral om gemak