Nieuws Groei
Kamer wil bescherming Nederlandse bedrijven tegen buitenlandse aasgieren
De Tweede Kamer wil dat oer-Hollandse bedrijven zich buitenlandse 'aasgieren' van het lijf kunnen houden als ze op een agressieve manier proberen de macht te grijpen. Het kabinet werkt al aan een wettelijke beschermingswal bij vijandige overnames. Dat schrijft het AD.

Veel politieke partijen noemen de belaging van chemiereus AkzoNobel en levensmiddelengigant Unilever door buitenlandse bedrijven 'niet wenselijk', maar verschillen van mening over de oplossing van dit probleem. Minister Kamp (Economische Zaken) onderzoekt intussen vanuit het kabinet of het mogelijk is Nederlandse bedrijven te beschermen. ,,We zijn bezig met een wetsvoorstel voor de telecom en er zijn ook mogelijkheden voor het bedrijfsleven als geheel.'' Een Kamermeerderheid steunt Kamp. Maar welk verweer werkt het beste?
Bedenktijd
D66 wil volgens Kamerlid Jan Paternotte dat de overheid zorgt voor een wettelijke bedenktijd, zodat maatregelen kunnen worden genomen tegen een vijandige overname. ,,Het bedrijf heeft dan de kans zich te bewijzen richting de eigen aandeelhouders. Bouw een veiligheidsklep in.'' Op Paternottes verzoek komt hier na de meivakantie een groot debat over.
Koploperspositie
Ook het bedrijfsleven vindt dit een goed plan. ,, De overnemende partijen kunnen een bedreiging vormen voor onze unieke koploperspositie'', aldus Hans de Boer, voorzitter van VNO-NCW. Hij wil dat bij deals zorgvuldigheid boven snelheid gaat. ,,Bedrijven moeten de mogelijkheid hebben om zichzelf te beschermen.''
Landsbelang
Nederland is een van de weinige landen zonder optie om fusies of overnames te blokkeren, mocht dat in het landsbelang zijn. In Amerika kan een toetsingscommissie aangeven dat door een deal essentiële technologie of kennis in handen komt van soms ongewenste partijen. Ook in Europa toetst de overheid steeds vaker.
Lees ook: Hoe belangrijk zijn de grote bedrijven voor toeleverende mkb-bedrijven?
Slimme stap
Dat vindt het CDA ook voor Nederland een slimme stap. Kamerlid Joba van den Berg: ,,Wij vinden de werkgelegenheid, nationale veiligheid en innovatie belangrijk voor vandaag en de toekomst. We denken daarom aan een toets.'' Van den Berg stelt dat niet alleen het belang van aandeelhouders telt, maar ook van werknemers en andere belanghebbenden.
Werknemersvergadering
De SP wil het verst gaan: werknemers moeten zelfs zeggenschap krijgen via een werknemersvergadering, meent Kamerlid Maarten Hijink. ,,Die moet dezelfde rechten hebben als de aandeelhoudersvergadering, zodat een vijandige actie van sprinkhaankapitalisten kan worden gedwarsboomd. De overheid moet kijken naar publieke belangen, zoals innovatie, werk en duurzaamheid.''
De overheid moet kijken naar publieke belangen zoals werk en innovatie