Nieuws Groei

Karreer.com: deze start-up zet veel te dure recruiters direct op straat

Hoogopgeleide en talentvolle werknemers kunnen er allemaal over meepraten: de opdringerige mailtjes en LinkedIn-berichtjes van recruiters, die veelal als irritant worden ervaren. En dat terwijl bedrijven hoge bedragen neertellen voor deze ‘werving’. Als een ware Robin Hood draait start-up Karreer.com uit Heerenveen de rollen om: via een nieuw platform ‘casht’ niet langer de recruiter – die wordt overbodig – maar de kandidaat.

De Ondernemer/Beeld: Karreer.com 20 augustus 2019

Professionalst platform Karreercom startup recruitment

,,De bedragen die omgaan in de recruitmentwereld zijn bizar. De enige mensen die hier beter van worden, zijn recruiters zelf”, zegt medeoprichter en CEO Björn Berg-Andersen, voormalig topman van LG Benelux.

,,Professionals worden lastiggevallen en over hun ruggen wordt het grote geld verdiend. En dan hebben we het nog niet eens over de enorme bedragen die bedrijven kwijt zijn aan een plaatsing. Wij vonden het tijd om de boel om te draaien: bij Karreer krijgt de professional zélf betaald zodra deze benaderd wordt door een bedrijf.”

Anoniem blijven

Karreer.com is een online recruitmentplatform waarbij professionals door middel van Artificial Intelligence en Machine Learning aan bedrijven gekoppeld worden. Hierbij wordt perfecte matching gerealiseerd tussen werkgever, team en werknemer.

CV’s mogen overboord gegooid worden: Karreer stelt de toekomst en ambities centraal. Professionals blijven zo lang anoniem als ze zelf willen en kunnen geld verdienen aan hun profiel. Hierbij krijgt de professional ook unieke en persoonlijke inzichten over zichzelf. Inmiddels maken vijftien bedrijven en 5.000 professionals gebruik van het platform.

Zo werkt het platform

Het werkt als volgt: de professional schrijft zich in op Karreer.com. Door middel van swipen in de Karreer game wordt een persoonlijk profiel opgebouwd. Dit profiel is ook zichtbaar voor de professional zelf. Aan de hand van voornamelijk persoonlijkheid word je, als professional zijnde, aan bedrijven gematcht door het Karreer-algoritme.

Bedrijven krijgen anonieme profielen van de professionals te zien. Op het moment dat een bedrijf iemand wil benaderen, krijgt de professional direct 40 euro op zijn of haar account. Dan is het de zet aan de professional: mag een bedrijf je benaderen? Zo ja, dan ontvang je 50 euro extra. Op deze manier worden recruiters buitenspel gezet, en kunnen professionals zélf profiteren van hun profiel.

Lees ook: Over de Grens (2): Wonderkind mondiaal recruitmentsucces

Gevoel van spam teruggedrongen

Medeoprichter en CTO Schelte Meinsma: ,,Dit biedt twee voordelen voor professionals ten opzichte van de traditionele recruitmentindustrie. Ten eerste worden er gerichte matches aangeboden. Dit voelt goed: het systeem leert je steeds beter kennen en komt met bedrijven die goed bij jou als professional passen. Ten tweede wordt hiermee het gevoel van 'gespam' teruggedrongen: bedrijven benaderen je alleen bij oprechte interesse en als je benaderd wordt krijg je direct geld op je rekening bijgeschreven.”

De bedragen die omgaan in de recruitmentwereld zijn bizar. De enige die hier beter van worden, zijn recruiters zelf

Björn Berg-Andersen, Karreer.com