Nieuws Groei

Familiebedrijf Koppert begon met één komkommer, nu is het een multinational in gewasbescherming

Je verwacht een tuinbouwbedrijf, maar ziet een indrukwekkend hoofdkantoor. Planten? Ja, een kerstboom, maar vooral laboratoria waar insecten als de roofmijt en sluipwesp worden gekweekt. Het is een familiebedrijf, de derde generatie neemt het roer vanaf maandag 3 januari over, maar ook een multinational met twintig nationaliteiten op de werkvloer. ,,Wij zijn het best bewaarde geheim.”

Cock Rijneveen (AD) 3 januari 2022

Koppert Biological de directie

De nieuwe ceo Réne Koppert, geflankeerd door de vertrekkende garde Paul Koppert (links) en Henri Oosthoek, in de hal waar micro-organismen worden gekweekt die gewassen beschermen tegen ziekten en plagen. Foto: Frank de Roo

De eerste indruk is niet wat je verwacht, weten Henri Oosthoek en Paul Koppert, de huidige twee ceo's van Koppert Biological Systems. Dat horen ze vaak, dat mensen perplex staan: ,,Negenennegentig procent van de mensen reageert zo. We worden het best bewaarde geheim genoemd. Vinden we niet erg”, valt te lezen op het AD.

Waarom zouden ze? Als je wereldwijd een grote naam hebt in gewasbescherming voor de land- en tuinbouw, in dertig landen vestigingen hebt en in Berkel en Rodenrijs een knots van een bedrijf hebt staan - dan is onbekend bepaald niet onbemind. Welk familiebedrijf heeft de afgelopen week ruim elfhonderd kerstpakketten uitgedeeld aan personeel en relaties?

Lees ook: Alibaba-oprichter Jack Ma bezoekt walhalla glastuinbouw Nederland: ‘Wil enorm kassengebied in China ontwikkelen’

Het is alleen maar mooi, vinden ze, dat je kunt vertellen dat het allemaal begon met een komkommer op het tuinbouwbedrijf van Jan Koppert en diens zoon Peter. En dat 54 jaar later zijn kleinzoon René Koppert vanaf januari officieel de nieuwe ceo is.

Ze zitten gedrieën aan een moderne vergadertafel, waar zelfs de CO2 in de lucht wordt gemeten. Plaagstootjes gaan over en weer. ,,Dat meen je oprecht, hè”, zegt Henri Oosthoek lachend als René Koppert de kennis en het enorme netwerk van het huidige directieduo - zijn ooms - prijst. En als Paul Koppert beweert dat er ‘wel meer is dan werken’ zijn ongeloof en meewarige blikken zijn deel.

Nieuwe generatie neemt het roer over

Wat er ook gebeurt bij Koppert Biological Systems, it’s all in the family. De tweede generatie van het familiebedrijf, de twee zestigers die neven van elkaar zijn, staat samen met hun financiële topman op het punt het veld ruimen voor de aanstormende, nieuwe generatie. Daarvan is René Koppert (39) de exponent. Hij gaat de nieuwe directie vormen samen met broer Martin, neef Joram Oosthoek en twee ‘buitenstaanders’.

Geen kassen dus, maar een hoogwaardig RD-bedrijf in natuurlijke gewasbescherming. Met een Experience Centre, waar wordt uitgelegd hoe Koppert over de hele wereld actief is om plagen als spint of bladluis te bestrijden met insecten, waar je met een microscoop larven ziet krioelen en micro-bacteriën zich ziet ontwikkelen en waar je de koningin kan spotten in de hommelnestkast.

Het zijn van tuinder zit wel in de genen

Zo hebben Henri en Paul - ‘We zijn als broers' - waargemaakt wat ze als scholieren al tegen elkaar zeiden: wij worden geen tuinders. ,,Maar het zit wel in onze genen. Tuinders zijn onze klanten.” En die hebben zich in de voorbije decennia steeds meer gerealiseerd dat chemische bestrijdingsmiddelen niet de oplossing zijn.

"Het bewustzijn van de mensen over hun voedsel, hoe het gemaakt wordt en waar het vandaan komt, is alleen maar toegenomen”

René Koppert, de nieuwe ceo van Koppert Biological Systems

Dus zeiden ze bij Koppert eind jaren zeventig de laatste eigen groenten vaarwel en gingen ze zich helemaal toeleggen op het kweken van insecten om plagen te bestrijden, zoals de natuur dat doet. Dat was een lange weg. Henri noemt het ‘ploegen op de rotsen’: ,,Het was heel hard werken, veel demonstreren en laten zien dat het werkt.”

Paul: ,,Chemische middelen spuit je en de volgende dag ligt een schadelijk insect op zijn rug. Wat wij aanbrengen, duurt een paar weken voor je resultaat hebt. Nu hoeven we ons niet meer te bewijzen.” Het is ook wat de consument wil. ,,Het bewustzijn van de mensen over hun voedsel, hoe het gemaakt wordt en waar het vandaan komt", weet René, ,,is alleen maar toegenomen.”

Die natuurlijke oplossingen biedt Koppert klanten aan in zakjes of potjes waarop bijvoorbeeld staat: ‘Elk zakje bevat honderd roofmijten en voorraadmijten (alle stadia)’ of ‘Elke koker bevat mummies van de volgende sluipwespsoorten...’

Koppert zorgt met gewasbescherming voor rust in de tent

De hommels zijn erbij gekomen om in kassen planten te bestuiven. Daarna ontwikkelden ze een derde poot: micro-organismen om gewassen al bij voorbaat te versterken en te verbeteren. Toen gingen ze als bedrijf ‘door een revolutie’ heen, vertellen ze.

,,Je weet dat die plagen terugkeren. Dus je kunt het ook voor zijn”, zegt Paul Koppert. ,,Bedrijven willen maar één ding”, vult Henri Oosthoek aan, ,,rust in de tent. Geen verrassingen.” En dat kunnen ze als Koppert Biological Systems bieden, waar ook ter wereld. ,,Als bedrijf zijn we van tachtig procent omzet in Nederland naar tien procent gegaan. Negentig procent is nu export.”

Nieuwe topman zet vaart achter innovaties en zorgt goed voor de familie

Paul: ,,Als je iets ontwikkelt, is de Nederlandse markt niet zo groot om dat haalbaar te maken. Je hebt een grote markt nodig.” René Koppert, de nieuwe ceo, vult aan: ,,Maar Nederland blijft heel belangrijk voor ons voor onderzoek. We halen heel veel kennis uit de Nederlandse markt.”

Hij weet wat hem te doen staat. ,,Niet afremmen. We willen verder doorgroeien. Als nieuwe directie willen we juist extra gas geven en innovatief zijn. Onze ambitie? Een familiebedrijf blijven, maar ook nog groter worden. Want als het goed gaat met het bedrijf, gaat het goed met de familie.”

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws