Nieuws Groei

KVK ziet veel startende jongeren bij platformbedrijven

Het aantal jongeren dat zelfstandig werkt voor platformbedrijven is in een jaar tijd met bijna 30 procent gestegen. In totaal stonden in juli 9613 van deze ondernemers ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KVK). In juli vorig jaar waren dat er nog 7492.

Van onze redactie 8 augustus 2022

Start ondernemen kvk jongeren

Werken voor een platformbedrijf is volgens de KVK 'aantrekkelijk voor jongeren'. Foto: Shutterstock

Het aantal inschrijvingen in juli in de categorie platformbedrijven steeg ten opzichte van vorig jaar met 181 procent. Volgens de KVK is die stijging bijna volledig toe te schrijven aan de jongeren die zijn gaan werken voor bijvoorbeeld flits- en maaltijdbezorgdiensten. Deze groep bestaat voornamelijk uit studenten, vakantiewerkers en jongeren die in hun vrije uren bijverdienen.

'In totaal telde Nederland per 1 augustus bijna 2,3 miljoen ondernemingen, ruim 5 procent meer dan een jaar eerder'

Kamer van Koophandel

Volgens Jessica van El, expert Jong Ondernemerschap bij de KVK, lijkt het werken voor een platformbedrijf 'aantrekkelijk voor jongeren'. Ze kunnen immers zelf beslissen wanneer ze beschikbaar zijn om te werken. Maar ze waarschuwt: ,,Hiermee ben je zelf ondernemer. Je wordt niet doorbetaald bij ziekte, krijgt geen vakantiedagen en bouwt geen pensioen op."

Aantal faillissementen net iets onder gemiddelde ligt van afgelopen twaalf maanden

Volgens de KVK steeg het totaalaantal starters in juli op jaarbasis met 3 procent tot 20.796. Het aantal stoppers steeg met 6 procent tot 9593. Het aantal faillissementen kwam in juli uit op 127, waarmee het net iets onder het gemiddelde ligt van de afgelopen twaalf maanden.

In totaal telde Nederland per 1 augustus bijna 2,3 miljoen ondernemingen, ruim 5 procent meer dan een jaar eerder.

Lees ook: Wat vind jij van de afscherming van gegevens in het KvK-Handelsregister? Denk mee!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws