Nieuws Groei
Mathys van Abbe (Kinder): ‘Onze tech maakt goede doelen transparant’
Met dezelfde eenvoud als je op Tinder een date vindt, kun je via het platform van Kinder een goed doel vinden dat bij je past. Het bedrijf laat gebruikers verschillende maatschappelijke organisaties zien die door experts zijn geselecteerd. De onderzoeksdata waarmee Kinder geschikte doelen selecteert, wordt gedeeld met de organisaties zelf, zodat zij hun onderneming meer impact-driven kunnen inrichten.

Mathys van Abbe (Kinder): ,,Ruim twee miljoen aan investeringen opgehaald." Foto: Blyde Benelux
VOORPUBLICATIE LiEF
Dit is een deel van het interview met Mathys van Abbe, dat in het geheel te lezen is in het boek LiEF. Daarin vertellen ondernemers wat duurzaam ondernemerschap voor hen inhoudt, welke uitdagingen het oplevert en wat ervoor nodig is om van een goed initiatief een succesvolle onderneming te maken. De Ondernemer publiceert meerdere interviews uit het boek.
Het brein achter dit nieuwe bedrijf is Mathys van Abbe, die in de kwart eeuw dat hij nu actief is als internetondernemer al zo’n dertig ondernemingen en projecten heeft opgezet, waaronder Mobypicture, Týrsday, Tag The Love en Startpix.
Vertrouwen herstellen
Het idee voor Kinder ontstond in 2013, dezelfde tijd dat Tinder opkwam. Toen ontstond het idee om het gebruiksgemak van Tinder te koppelen aan het vinden van het goede doel dat bij je past.
,,Tijdens het ontwikkelen besefte ik dat alleen een app niet het vertrouwen in goede doelen zou herstellen", vertelt Van Abbe. ,,Om dat te bereiken, moesten we eerst een mate van transparantie en aansprakelijkheid in de sector bereiken. Daarom wilde ik met Kinder een standaard ontwikkelen om goede doelen met elkaar te kunnen vergelijken en beoordelen. Projecten kunnen hetzelfde kosten, maar toch kan de ene aanpak duizend keer doeltreffender zijn dan de ander. Het is de uitdaging om niet alleen naar de grote schreeuwers te kijken die verkondigen hoe goed ze bezig zijn, maar deze ook te vergelijken met kleinere initiatieven die misschien wel veel effectiever zijn. Dat bleek nog niet zo makkelijk: de een bouwt scholen in Afrika, terwijl de ander medische hulp biedt in Zuid-Amerika. Voor de lancering van de app wilde ik dit vraagstuk oplossen. Meerdere prototypes en verschillende denktanks later lijkt dat nu gelukt."
Lees ook: Effectiever doneren aan goede doelen met nieuw platform Kinder
Duizenden organisaties doorgelicht
,,Aan de hand van publiekelijk beschikbare informatie vergelijken we via een yes/no-framework goede doelen met elkaar op zestig verschillende punten. Hier rolt een score uit die wij kunnen benchmarken met vergelijkbare goede doelen. We hebben op deze manier inmiddels ruim 2.500 organisaties in dertien verschillende cause areas doorgelicht. In eerste instantie kwamen slechts zevenhonderd van hen zonder kleerscheuren door deze eerste basis-analyse. Onze theory of change voor deze methode is tweeledig. Aan de ene kant biedt de score voor onze doelgroep, de concerned global citizen, een handvat bij het effectief doneren. Aan de andere kant kunnen organisaties zich via deze score vergelijken met hun concullega’s en direct zien waar nog ruimte voor verbetering ligt. Zo hopen wij de gehele sector meer impact-driven te maken.”
Lancering eerste consumententool
Online platform Kinder lanceert zijn eerste consumentenplatform op our.kinder.world. Via deze tool steunt de gebruiker met één donatie direct de top-10 van best presterende goede doelen op een bepaald thema, zoals schoon drinkwater, COVID-19 of bosbehoud. Grote problemen kun je niet in je eentje de wereld uithelpen en vergen een multidisciplinaire aanpak. Het platform screent alle aangesloten goede doelen samen met onafhankelijke researchers van onder meer Erasmus Universiteit, Radboud Universiteit en de Universiteit van Nevada.
Overhead-mythe
,,Impact maak je door te proberen met de beschikbare middelen het hoogste rendement te behalen. Dat gaat dus niet altijd om de goedkoopste optie. En daar gaat het mis bij veel van de grootste wereldproblemen: we investeren er geld in als het niet meer anders kan en het eigenlijk al te laat is. Dat komt door de overhead-mythe: de focus die bedrijven hebben op het behalen van een zo laag mogelijke overhead. Daardoor blijft er nauwelijks ruimte over voor Research & Development en out-of-the-box-denken. Natuurlijk wil je dat de overhead zo laag mogelijk blijft, maar je moet je niet richten op een bepaald percentage. Voor sommige interventies ligt dit getal nu eenmaal hoger, maar dat betaalt zich op de lange termijn weer terug.”
,,Ik heb Kinder opgezet om een probleem op te lossen, niet om geld te verdienen, maar die potentie zie ik wel"
Goede doelen en transparantie
,,Ik heb Kinder opgezet om een probleem op te lossen, niet om geld te verdienen. Maar die potentie zie ik wel. Om dit groot te maken, moet ik niet afhankelijk zijn van subsidies. Daarom heb ik inmiddels ruim twee miljoen aan investeringen opgehaald, van impact-investeerders die overigens ook niet als primair doel hebben om geld te verdienen aan dit project. De tech die wij bouwen en de data die wij verzamelen, zijn uniek. Hiermee maken we goede doelen transparant, maken we impact meetbaar en kunnen we organisaties verantwoordelijk houden. Als we eenmaal een gevestigde naam zijn, zullen we grote filantropen aan ons kunnen binden.”
LiEF: het duurzame vervolg op bestseller LEF
Wat maakt sommige impactondernemers succesvoller dan andere? Hoe verenigen topondernemers als Jaap Korteweg (De Vegetarische Slager), Merijn Everaarts (Dopper), Maurits Groen (WakaWaka, Kipster) en Henk-Jan Beltman (Tony’s Chocolonely) groen en poen in hun bedrijf? Mandy Kraakman en Dennis Mensink (beiden Mediatic) voelden bijna dertig ondernemers aan de tand en stuitten op mooie verhalen én inzichten. Het boek is te bestellen via de webshop.