Alsstudent commerciële economie merkte Gerbert-Jan Valk twintig jaar geleden al hoeleuk hij het vindt om de link te zijn tussen organisaties en mensen.Vanuit een salesrol in een callcenter maakt hij na zijn studie snelle stappen naarsupervisor en projectmanager, waarbij hij verantwoordelijk is voorklantrapportages en de overdracht van informatie tussen afdelingen.Met deze ervaring zoekt hij zijn volgende baan in de uitzendbranche.Bij Randstad maakt hij kennis met de arbeidsmarkt voor IT’ers enmerkt hij voor het eerst de grote mismatch op tussen arbeidsmarkt enopleiders.
Valkschrijft vervolgens een plan om MBO-4-afgestudeerden aan te nemen enzelf verder op te leiden voor opdrachtgevers. Hiermee gaat hij aan deslag bij het net opgerichte Peak-IT. ,,Hun businessplan was precieswat ik zojuist bij Randstad had voorgesteld. Ook zij zagen demismatch. Een MBO-afgestudeerde systeembeheerder kon je bijvoorbeeldin de praktijk niet bij een multinational aan de servers latenzitten. Daarom wilden wij ze bijscholen met trainingen in Microsoft,IT-servicemanagement en communicatievaardigheden.”
Leren netwerken bij allerlei netwerkclubs
BijPeak-IT krijgt Valk te maken met de gevolgen van de financiëlecrisis, die ook de detacheringsbranche hard raakt. De organisatiewordt gecentraliseerd en als salesmanager wordt hij verantwoordelijkvoor alle grote landelijke contracten. Na een uitstap naar eenopleider voor webbouwers en multimediadesigners, komt hij weer in aanraking met deoorspronkelijke oprichters van Peak-IT, om hun Duitse tak te trainenin sales. Zij hebben inmiddels derest van het bedrijf verkocht en investeren nu in start-ups.Met hen start hij Linden Mobile. ,,Voor het eerst was ik helemaalverantwoordelijk als ondernemer. Een ervaring waar ik veel van hebgeleerd.”
Zomerkt Valk dat hij meer voldoening haalt uit de verkoop van dienstendan producten zoals apps en websites, wat Linden Mobile deed. Ookmerkt hij dat hij zich op netwerkgebied moest ontwikkelen. ,,Opborrels was ik altijd degene die aan de bar eindigde met eenpersoon, waar ik dan de hele avond mee stond te praten. Dat vond ikeen ontwikkelpunt. Daarom werd ik lid van verschillende netwerkclubsen daar merkte ik dat ik het ontzettend leuk vond om mensen tekoppelen.” Omdat juist in die tijd klanten steeds vaker vragen ofLinden Mobile ook hen aan goede it’ers kan helpen, besluit Valk toteen volgende ommezwaai. Samen met zijn compagnons neemt hij een jaarde tijd om marktonderzoek te doen en een plan te schrijven. Hetresultaat is Linden-IT. ,,We begonnen in 2016 weer helemaal op nul,maar het was een succes. Binnen vijf jaar zaten we op 285gedetacheerde it’ers.”
Lees ook: Het Groeicollege: Kees de Jong geeft advies hoe bij te leren als ondernemer
Spannendetijd in coronacrisis
Gestagegroei is dan vijf jaar lang het verhaal van Linden-IT, totdat devolgende crisis zich aankondigt. ,,Toen in maart 2020 decoronapandemie Nederland bereikte, werd het even bijzonder spannend.Vrijwel alle klanten trapten op de rem. Zo gooide KLM alle inhuureruit. Heel rigoureus besloten we de voordeur dicht te doen en geennieuwe mensen meer te werven. Doordat de achterdeur wel openbleef -met klanten hadden we de afspraak dat zij onze kandidaten na eenbepaalde periode een aanbod mochten doen- hoefden we van niemand opeen vervelende manier afscheid te nemen. De omvang van onzeorganisatie daalde wel fors: in augustus 2020 waren we nog maar methonderdnegentig mensen."
Decorona-uitbraak hakt er flink in. ,,Klanten belden om afscheid tenemen, kandidaten belden in paniek op, thuiswerken moest overalgeorganiseerd worden en we moesten overheidssteun aanvragen. Juistomdat we de ervaring van de financiële crisis nog hadden, waren weflexibel georganiseerd. En misschien reageerden we wel wat overdrevendoor ineens de voordeur dicht te zetten. Maar we zaten daardoor welmeteen in de juiste crisismodus, van waaruit we de juiste stappenkonden zetten."
Snelle groei na de crisis bleek nieuwe uitdagingen op te leveren
,,Toen de markt na enkele maanden weer aantrok, groeidenwe ook weer snel. In 2021 gingen we zelfs naar 350 mensen. Een nieuweuitdaging, want probeer dat maar eens bij te benen. Met de juistemensen, zonder nee hoeven te verkopen aan klanten en zonder verliesaan kwaliteit. Achteraf gezien vind ik dat we zelfs nog tevoorzichtig zijn geweest en dat we sneller hadden kunnen groeien.Maar ja, niemand kan in de toekomst kijken en je moet kunnenondernemen met bepaalde risico’s.”
Lees ook: Groeien met je bedrijf: door de 5 belangrijke fases
Alsondernemer beschrijft Valk zichzelf als ‘het type meewerker’.,,Een it’er recruiten, een probleem bij een klant oplossen of eennieuwe collega wegwijs maken: ik doe het allemaal graag. Daarinschuilt ook een gevaar, want ik doe zo best veel. Als je bedrijf groeit, moet je leren delegeren. Dat lukt me inmiddels beter dan vroeger. Wezitten nu wel op het niveau dat we goede mensen op de juiste plekkenhebben zitten. Daardoor slaap ik ’s nachts ook beter.”
Kwaliteit belangrijker dan groei
Doorverantwoordelijkheden over te dragen kan de ondernemer zich meerrichten op strategische vraagstukken. ,,Hoe gaan we bijvoorbeeld deinterne organisatie realiseren die nodig is om naar duizend mensendoor te groeien? Het liefst zonder dat ik helemaal ‘uit debusiness’ ben, want dat kan ik niet. Nu verdeel ik mijn tijd tussenonze kantoren in Amsterdam, Baarn, Den Bosch en Lissabon en probeerdaar iedereen zoveel mogelijk te helpen, zodat zij door kunnengroeien en meer verantwoordelijkheden kunnen oppakken.”
Eenpeildatum staat er overigens niet op de beoogde groei. ,,Kwaliteitvind ik belangrijker. Ik kan al onze USP’s wel opsommen, maaronderaan de streep zijn wij zelf degenen die ons bedrijf uniek maken.Persoonlijke verbindingen maken zit niet alleen in mijn dna, maar ookin dat van Linden-IT. We streven echt naar langdurige relaties metonze kandidaten en klanten. Dat krijgen we ook van hen terug: niemandvoelt zich een nummer. Daarin schuilt onze voornaamste uitdaging.Verder groeien met Linden-IT, zonder die persoonlijke touchteverliezen.”