Nieuws Groei
Aantal faillissementen stijgt sneller dan verwacht door onrust internationale economie
Door Brexit en de handelsoorlog tussen de VS en China staat de wereldhandel onder druk, en dat merken ook internationale en Nederlandse bedrijven. Het aantal faillissementen stijgt sneller dan gedacht en ook in Nederland zal het aantal na jaren van dalingen weer toenemen, aldus voorspellingen van kredietverzekeraar Atradius.

Met name de Nederlandse industrie heeft het te verduren en kromp volgen Atradius in het tweede kwartaal van 2019 met 1,3 procent. Het zou de scherpste daling in vijf jaar zijn. En volgens de kredietverzekeraar zal het aantal faillissementen in Nederland de komende jaren ook weer toenemen: in 2019 met 3 procent en in 2020 met 1 procent. In Nederland speelt vooral de economische krimp in Duitsland hierbij een rol.
Faillissementen in Noord-Amerika, Azië en West-Europa
Ook wereldwijd doet de onrust in de economie zich gelden, zo stijgt het aantal faillissementen in Noord-Amerika voor het eerst sinds 2010. Volgens Atradius valt dit te verklaren door de handelsoorlog tussen China en de VS. Van alle werelddelen is Noord-Amerika nu koploper met een toename van 3,2 procent aan faillissementen in 2019. Maar ook in Azië-Pacific neemt het aantal faillissementen licht toe met 1,8 procent. In West-Europa komt het aantal faillissementen volgens Atriadius uit op 2,7 procent in 2019 en 0,7 procent in 2020.
Lees ook: Wat Nederlandse ondernemers gaan merken van onrust internationale economie
Slechte vooruitzichten voor het Verenigd Koninkrijk
Binnen West-Europa heeft het Verenigd Koninkrijk dan weer een unieke positie. Hier voorspelt de kredietverzekeraar een enorme toename van faillissementen: maar liefst 10 procent in 2019, en dat in het geval van een Brexit met een deal.
Toch is er volgens John Lorié, hoofdeconoom van Atradius, niet alleen maar slecht nieuws te melden voor bedrijven. Zeker in Nederland zijn er ook positieve ontwikkelingen. Lorié: ,,Het economische klimaat is onmiskenbaar verslechterd, maar er zijn nog steeds kansen. Hoewel de export en investeringen teruglopen, wordt in verschillende landen, waaronder Nederland en Duitsland, de groei wel ondersteund door een robuuste binnenlandse vraag. Ook wordt het consumentenvertrouwen in ons land ondersteund door een sterke arbeidsmarkt en stijgende koopkracht. Maar de risico’s zijn duidelijk toegenomen.”